De Zomerspelen in Tokio liggen nog vers in het geheugen of daar komen de Olympische Winterspelen al aan. Over exact 100 dagen, op vrijdag 4 februari, gaan ze van start in de Chinese hoofdstad Peking. Wij warmen u op met 7 weetjes.
Primeur: Zomer- én Winterspelen in dezelfde stad
Peking heeft al een keer de Olympische Spelen georganiseerd, zegt u? Klopt. In 2008 vormde de Chinese hoofdstad het decor voor de Zomerspelen.
Voor het eerst in de geschiedenis zal een stad ook de Winterspelen organiseren. Een olympische primeur waar ze in China best trots op zijn.
Azië organiseert overigens al voor de 3e keer op een rij de Spelen: na Pyeongchang 2018 en Tokio 2020 is Peking 2022 aan de beurt.
Stadions uit 2008 opnieuw gebruikt
Het gros van de stadions uit 2008 is nog intact. U zal ze zelfs opnieuw te zien krijgen tijdens de Olympische Winterspelen.
De Waterkubus of het zwemstadion is omgetoverd tot de IJskubus voor de curlingwedstrijden. De gym- en handbalhal vormt het decor voor het olympisch ijshockeytoernooi.
En het imposante Vogelneststadion zal opnieuw dienst doen voor de openings- en de slotceremonie van de Olympische Spelen.
BEKIJK: Peking tovert accommodaties van Zomerspelen om voor de Winterspelen
3 olympische clusters in en rond Peking
De wedstrijden van de Olympische Winterspelen vinden plaats in 3 gebieden of 3 clusters:
- Peking: Olympisch Park en Shijingshan-district
- openings- en slotceremonie
- curling
- ijshockey
- shorttrack
- snelschaatsen
- kunstschaatsen
- snowboarden: big air
- freestyleskiën: big air
- Yanqing (ten westen van Peking)
- alpineskiën
- bobsleeën
- skeleton
- rodelen
- Zhangjiakou (ten noordwesten van Peking)
- biatlon
- langlaufen
- snowboarden
- freestyleskiën
- schansspringen
- Noordse combinatie
Coronaregels: enkel Chinese toeschouwers
Net als in Tokio hangt ook in Peking het coronavirus als een schaduw over de Spelen. Daarom mogen atleten, medewerkers en verslaggevers zich enkel verplaatsen binnen de olympische bubbel.
Iedereen moet een dagelijkse coronatest ondergaan. Wie niet gevaccineerd is, moet zich eerst 3 weken afzonderen.
De atleten hoeven deze keer niet voor lege tribunes te presteren. Peking opent de poorten voor toeschouwers, maar enkel uit China. Buitenlandse supporters moeten de Winterspelen op een scherm volgen.
"De pandemie bedwingen vormt onze grootste uitdaging. Met onze strikte regels denken wij de risico's en invloed van COVID-19 te kunnen beperken", zegt vicevoorzitter Zhang Jiangdong van het organisatiecomité.
Hoewel het aantal nieuwe besmettingen in China relatief klein is - Peking registreerde vandaag slechts 3 positieve gevallen - heeft de regering drastische maatregelen doorgevoerd om de verspreiding van het virus te voorkomen. Zo is miljoenen mensen opgedragen thuis te blijven, wordt in het hele land massaal getest en is er amper lucht- of treinverkeer.
"Als we er niet in slagen de Winterspelen veilig te laten verlopen, dan heeft de organisatie gefaald", stelt Zhang.
Met onze strikte regels denken wij de risico's en invloed van COVID-19 te kunnen beperken.
Grootste Belgische delegatie?
Team Belgium wil met zo'n 28 atleten naar de Winterspelen in Peking. Dat zou de grootste Belgische delegatie ooit zijn. In 1936 in Garmisch-Partenkirchen telde ons land 27 deelnemers, in 2018 stonden 22 Belgen op het olympisch ijs of in de sneeuw.
De meeste deelnemers zullen pas enkele weken voor de start van de Olympische Winterspelen weten of ze erbij zijn. Het eerste selectiemoment vindt plaats rond Kerstmis, het tweede pas in de tweede helft van januari.
Na haar 5e plaats op het WK is Loena Hendrickx de enige met een ticket op zak.
Maken (veel) kans:
- Bart Swings: snelschaatsen (zilver in 2018 op de massastart)
- Florent Claude: biatlon
- Sebbe De Buck: snowboarden
- Hanne Desmet: shorttrack
- Stijn Desmet: shorttrack
- Thierry Langer: biatlon
- Sam Maes: alpineskiën
- Armand Marchant: alpineskiën
- Kim Meylemans: skeleton
- Evy Poppe: snowboarden
- Loranne Smans: snowboarden
- Seppe Smits: snowboarden
- An Vannieuwenhuyse: bobsleeën
- Kelly Van Petegem: bobsleeën
- Matthias Vosté: snelschaatsen
"Beter doen dan de 4 top 8-plaatsen in 2018"
Op de Olympische Spelen in Pyeongchang was Bart Swings de grote slokop voor Team Belgium. De schaatser was in Zuid-Korea goed voor 4 top 8-plaatsen én een zilveren medaille.
"Hij mag opnieuw naar boven kijken, net als vicewereldkampioene shorttrack Hanne Desmet", vindt delegatieleider Olav Spahl.
"Met Team Belgium willen we elke Spelen progressie maken. En dan heb ik het in eerste instantie over extra top 8-plaatsen."
Om dat doel te bereiken denkt Spahl naast Swings en Desmet aan Loena Hendrickx. "Met haar 5e plaats op het WK kunstschaatsen en andere resultaten in topwedstrijden laat ze zien dat de top 8 op de Olympische Spelen binnen haar mogelijkheden ligt."
"Ook in het snowboarden maken we kans op een mooie uitslag. Voor Loranne Smans bijvoorbeeld. En in het skeleton hebben we Kim Meylemans."
7 nieuwe wedstrijden
Peking organiseert in totaal 109 wedstrijden in 15 disciplines, een record voor de Olympische Winterspelen.
7 competities zijn nieuw:
- freestyleskiën: aerials
- freestyleskiën: Big Air (m)
- freestyleskiën: Big Air (v)
- shorttrack: gemengde teams
- bobsleeën: eenpersoonsbob (v)
- schansspringen: landenwedstrijd
- snowboardcross: gemengde teams
IJshockeytoernooi mét NHL-sterren
Goed nieuws voor de liefhebbers van ijshockey: de Amerikaanse topcompetitie NHL plant geen wedstrijden tijdens de Winterspelen. De allerbeste spelers kunnen dus ook in Peking op het ijs staan.
Wij kijken nu al uit naar de acties van Sidney Crosby (Canada), Auston Matthews (Verenigde Staten) of Leon Draisaitl (Duitsland).