Knap van Loena Hendrickx: 5e op WK en ticket voor Olympische Spelen

  Loena Hendrickx schaatst op het nummer Fever van Beyoncé.

  Loena Hendrickx heeft geweldig gepresteerd op het WK kunstschaatsen in Stockholm. Onze 21-jarige landgenote eindigde 5e na een heel goede vrije kür, ze maakte zo nog 5 plaatsen goed na haar korte kür woensdag. Hendrickx is nu ook zeker van Peking 2022. Het goud was voor de 16-jarige Russin Anna Sjtsjerbakova.

  Hendrickx staat er dit seizoen weer helemaal, nadat ze jarenlang gesukkeld had met blessures. Veel wedstrijden waren er niet, maar ze toonde zich de voorbije maanden meer dan in vorm. Het WK was dé afspraak van het seizoen.

   
  Woensdag zette ze al haar beste korte kür op een EK, WK of Spelen neer met 67,28 punten ondanks een onverwachte val. Maar de uitvoering van de andere elementen was top, waardoor op de 10e plek belandde.


  Vol vertrouwen schaatste ze vanavond haar vrije kür op de muziek van Fever van Beyoncé. In een glitterzwarte outfit draaide, sprong en danste ze de kür van haar leven (tot nu toe). Ze bleef foutloos en maakte technisch indruk. Met 141,16 punten verpulverde ze haar persoonlijke record.


  Dat was de 4e score van alle 24 deelneemsters. Enkel de 3 Russische meisjes deden beter. Hendrickx bleef in de vrije kür fraai de Japanse en Amerikaanse meisjes voor. (lees voort onder foto)

  Loena Hendrickx kan het nauwelijks geloven.

  In de totaalstand rukte ze op van de 10e naar de 5e plaats. Met een totaalscore van 208,44 punten, haar beste score ooit, moet ze enkel Sjtsjerbakova (233,17), Elizaveta Toektamisjeva (220,46), de wereldkampioene van 2015, en Aleksandra Troesova (217,20), eveneens 16, uit Rusland en de Amerikaanse Karen Chen (208,63) voorlaten.

   

  Dit is veruit de beste internationale prestatie van Hendrickx, die getraind wordt door haar broer Jorik, tweevoudig olympiër, en Carine Herygers. In 2017 eindigde ze 15e op het WK, in 2018 9e en in 2019 12e. Op de Spelen van 2018 in Pyeongchang was ze 16e, dat jaar was ze ook 5e op het EK.

   

  Loena evenaart ook de beste prestatie van een Belgische soliste in de rijke historie van het kunstschaatsen: in 1929 werd Yvonne De Ligne-Geurts ook 5e.

  Bekijk het verslag in het Journaal:

  Meer over het WK:

  De uitslag van het WK.

  Loena Hendrickx schaatst naar een prachtige 5e plaats.

  Loena Hendrickx in de vrije kür.