Ga naar de inhoud

Ultrakorte voorbereiding voor WK in Qatar: "Week voor openingsmatch nog competitie"

 di 12 oktober 2021 18:47

Klaagt Thibaut Courtois nu al de overvolle voetbalkalender aan? Volgend jaar dreigt het programma al helemaal gekkenwerk te worden. Zo brengt het Franse L'Equipe naar buiten dat de nationale ploegen slechts één week voorbereidingstijd zullen hebben voor het WK in Qatar, iets wat kalendermaker Nils Van Brantegem aan onze redactie bevestigde.

Dat het WK van 2022 in Qatar atypisch wordt, staat nu al vast.

 

De jacht naar de heilige graal van het voetbal vindt namelijk plaats van 21 november tot 18 december, omdat het in de zomermaanden te warm zou zijn om verantwoord te voetballen in de oliestaat.

 

Daardoor kruist het WK wel radicaal de nationale voetbalcompetities.

 

Volgens interne documenten van de UEFA, die L'Equipe  kon bemachtigen, zullen de nationale ploegen slechts één week voorbereidingstijd krijgen.

 

Clubs zullen namelijk pas op 14 november hun spelers moeten vrijgeven, omdat er één week voor de start van het WK nog speeldagen in de competities gepland zullen staan.

 

De kalendermakers van diverse landen staan ongetwijfeld voor hersenbrekers.

We moeten de puzzel nog leggen, maar het wordt sowieso een uitdaging.

Peter Bossaert, CEO van de voetbalbond

Van Brantegem: "Tot week voor het WK JPL inplannen"

Nils Van Brantegem, de Belgische kalendermaker, bevestigt dat de spelers inderdaad pas op 14 november vrijgegeven moeten worden.  "En we gaan wat de Jupiler Pro League betreft nog zeker tot dat laatste weekend wedstrijd inplannen", vertelt hij aan Sporza.

 

"Er is niemand die ons verplicht om vroeger met de competitie te stoppen. De UEFA heeft trouwens ook (inhaal)matchen gepland voor de midweekspeeldag op dinsdag-woensdag-donderdag vlak ervoor."

 

Peter Bossaert, de CEO van de voetbalbond, beseft dat het "een ontzettend korte voorbereidingsperiode wordt". "We moeten nog meer zicht krijgen op de planning, die puzzel moet nog gelegd worden. Het wordt sowieso een uitdaging. Wij zijn dan nog in het voordeel dat we ons normaal gezien snel zullen kwalificeren."

Lees ook: