Ga naar de inhoud

VIDEO: De triomfen van Jolien Verschueren, koningin van de Koppenberg

 vr 2 juli 2021 18:17
In 2016 klopte Verschueren wereldkampioene De Jong op de Koppenberg.

Afgelopen nacht moest de Belgische wielerwereld afscheid nemen van Jolien Verschueren. De kleine maar dappere Verschueren, die in het dagelijkse leven kleuterleidster was, zal vooral herinnerd worden als koningin van de Koppenberg. Het kind van de streek won tweemaal op rij op "haar" berg.

2015: Eerste succes na dominante solo

In 2014 brak de toen 24-jarige Verschueren door bij het grote publiek met een tweede plaats in de Koppenbergcross. Een jaar later ging ze op hetzelfde parcours op zoek naar de oppergaai.

 

Verschueren had eerder op het seizoen al 5 overwinningen behaald en etaleerde al snel na de start die hoogvorm. Op de loodzware flanken van de "Bult van Melden" kwam niemand in haar buurt. Ze soleerde naar winst, Van den Driessche werd tweede op een minuut afstand.

 

"Ik droomde er van om hier ooit eens te winnen, maar dat ik dat nu al doe verbaast ook mezelf", sprak ze achteraf. "Dit is de mooiste overwinning van mijn carrière. Ik ga mijn hoofd nu niet gek laten maken. Ik moet nog veel leren en wil stapje voor stapje verder groeien."

2016: Winst na spannende tweestrijd met wereldkampioene De Jong

In 2016 stond Verschueren met de druk van de titelverdedigster aan de start. Met de Nederlandse wereldkampioene Thalita de Jong kreeg ze bovendien een uitdaagster van formaat.

 

Het was ook De Jong die voor de eerste schifting zorgde. De wereldkampioene sloeg al snel een gat op haar concurrentes, maar zag er nog eentje terugkeren: Jolien Verschueren.

 

Het draaide uit op een spannende tweestrijd. De Nederlandse bleek de beste in de afdalingen en de technische passages, lichtgewicht Verschueren was dan weer superieur bergop. Het was ook bergop dat Verschueren in de laatste hectometers finaal het verschil maakte: de tweede zege op rij was een feit.

Lees ook: