Ga naar de inhoud

Sporteconoom: "Op termijn zal Super League het beste businessmodel hebben"

 ma 19 april 2021 12:25
Bayern München, de CL-winnaar van 2020, neemt (voorlopig?) niet deel aan de Super League.
Bayern München, de CL-winnaar van 2020, neemt (voorlopig?) niet deel aan de Super League.

Twaalf Europese topclubs hebben geen interesse meer in de Champions League en richten hun eigen Europese Super League op. Waarom doen ze dat? Sporteconoom Trudo Dejonghe legt het uit bij Sporza.

Achter de reden voor de oprichting van de Super League is het niet ver zoeken: "Geld", zegt Trudo Dejonghe. "Het heeft te maken met meer geld."

 

"De Champions League verdeelt nu 2 miljard, waarvan een club maximaal zo'n 110 miljoen kan ophalen. Bovendien zijn ze niet allemaal zeker van hun plaats. Clubs als Arsenal of Manchester United vallen er al wel eens uit."

 

"De clubs willen hogere inkomsten en meer zekerheid op lange termijn van die inkomstenstromen."

Het boeit de topclubs niet om tegen de kampioen uit pakweg België, Oostenrijk of Tsjechië te spelen.

Trudo Dejonghe

"In de Champions League zit je ook met de regels van de Financial Fair Play en bovendien moeten de clubs daar voetballen tegen ploegen die hen niet interesseren. Het boeit de topclubs niet om tegen de kampioen uit pakweg België, Oostenrijk of Tsjechië te spelen."

 

"Het competitief evenwicht van de Champions League neemt ook af. Het aantal punten dat de groepswinnaar haalt in de Champions League stijgt en het aantal punten van de laatste daalt. Ook het doelpuntenverschil neemt toe. In de poulefase heb je nog weinig spannende wedstrijden."

 

"De topclubs zouden liever een gesloten competitie hebben. Dat idee bestaat al veel langer. De UEFA werkt ook aan een hervorming van de Champions League, maar die clubs uit de Super League willen nog meer geld."

"Interesse in Champions League zal zich verleggen naar Super League"

Zal de Super League wel aanslaan bij de voetbalfan? "Toen de Ronde van Vlaanderen hervormd werd, waren de traditionalisten ook tegen. Nu ligt niemand er nog wakker van dat de Ronde niet over de Muur passeert", weet Trudo Dejonghe.

 

"De clubs die zich afscheuren, hebben nu al de meeste supporters, volgers en likes op sociale media. De doorsnee voetbalfan ligt niet wakker van Bazel-Ajax in de halve finale van de Champions League. Die wil gewoon Manchester City tegen Barcelona zien spelen."

 

"Er zal dus wel tegenstand zijn, maar op lange termijn heeft de Super League het beste businessmodel. De interesse zal zich gewoon verleggen van de Champions League naar de Super League."

Er zal wel tegenstand zijn, maar op lange termijn heeft de Super League het beste businessmodel.

Trudo Dejonghe

De UEFA dreigt wel met uitsluiting uit nationale en Europese competities. "Maar daar zullen de nationale bonden ook niet happig voor zijn, want het zijn voornamelijk die topploegen waar op tv naar gekeken wordt."

 

Bovendien beloven de Super League-clubs ook om hun inkomsten te verdelen in de nationale competities. "Zo kopen ze natuurlijk goodwill bij de rest. Als ook nog Bayern en PSG mee zouden instappen, heb je al 5 competities waar het geld verdeeld wordt", zegt Dejonghe.

 

"De UEFA dreigt wel, maar zal er toch voor moeten zorgen dat ze die 2 miljard prijzengeld omhoog krijgt. Want daar zijn de grote clubs niet tevreden mee. En ik vraag me af waar ze dat geld zullen halen."