Ga naar de inhoud

Voetballers over hun knuffelgedrag: "Een moment van trance waarbij je de maatregelen vergeet"

 ma 21 december 2020 16:54
Het Belgische profvoetbal ligt onder vuur.

In deze moeilijke coronatijden snakt zowat iedereen naar een knuffel. Dat profvoetballers een doelpunt of overwinning wél nog kunnen en mogen vieren, stuit vele mensen tegen de borst. Maar wat zeggen de voetballers zelf over het discussiepunt? "Je wil zo'n moment delen en dan ben je 10 seconden van de wereld."

Premier Alexander De Croo vertelde gisteren in "De zevende dag" dat hij de voetbalclubs zou oproepen om "strikter" om te springen met hun knuffelgedrag.

 

"We begrijpen dat er commotie en bezorgdheid is", reageert de Pro League, de verzameling van profclubs in ons land, via woordvoerder Stijn Van Bever.

 

"We hebben al aangegeven dat spelers en technische staf getest worden en enkel betrokkenen met negatieve resultaten staan op en naast het veld."

 

"Maar we begrijpen de bezorgdheid bij de bevolking en we zullen nogmaals aan onze teams aangeven om terughoudend te zijn bij doelpunten en na de matchen. Dat zullen we zeker doen. We nemen de bezorgheid mee."

 

Het Belgische profvoetbal volgt een protocol, maar over contact op het veld staat daarin niets vermeld.

 

"Dat protocol gaat over het medische en administratieve gedeelte. Contacten op het veld, daar is niets over opgenomen."

 

"Bij een hoekschop of tackle is er ook fysiek contact, maar onnodig fysiek contact proberen we tot het minimum te beperken."

We begrijpen de bezorgdheid bij de bevolking en we zullen nogmaals aan onze teams aangeven om terughoudend te zijn bij doelpunten en na de matchen.

Pro League

De visie van Anderlecht-CEO Karel Van Eetvelt

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voetballers: "Vieren na een goal, zoiets valt heel moeilijk af te leren"

In het debat kwamen de voetballers zelf nog niet aan het woord. Stoppen met juichen, kan dat wel? 

 

"Je werkt de hele week toe naar één doel of één bepaald moment. Als je dat in groep bereikt, dan volgt een explosie van vreugde. Dat geeft een zodanige trance dat alle maatregelen vergeten worden", zegt KV Kortrijk-aanvoerder Hannes Van der Bruggen (27). "Zoiets valt heel moeilijk af te leren of te veranderen."

 

Olivier Deschacht (39) is gepokt en gemazeld in het Belgische voetbal. "Bij een doelpunt ben ik zelf ook even van de kaart."

 

"Je bent dan een vat vol emotie die iemand wil knuffelen. Je wil dat moment delen, je wil de man van de assist bedanken. Je bent dan 10 seconden van de wereld."

 

De ervaren verdediger benadrukt ook de strikte testprocedure in ons voetbal. "We worden elke 3 dagen getest en we houden ons aan de regels."

 

"Mensen moeten daar begrip voor hebben. We delen de kleedkamer, de fitness, op training spelen we ook wedstrijdjes met heel intense duels..."

Je bent na een goal een vat vol emotie die iemand wil knuffelen. Je wil dat moment delen, je wil de man van de assist bedanken. Je bent dan 10 seconden van de wereld.

Olivier Deschacht verklaart het knuffelgedrag bij voetballers
Olivier Deschacht en zijn maats feliciteren de doelpuntenmaker met dienst.

"Ik hunker ook naar een normaal sociaal leven, maar ik moet mijn verantwoordelijkheid opnemen"

Hannes Van der Bruggen voegt toe hoe de clubs ook extra maatregelen nemen. "Binnen worden de mondmaskers bijna altijd gedragen, we ontsmetten voortdurend onze handen en ons eten wordt opgediend door iemand anders zodat we niet dezelfde lepel aanraken... Er wordt dus veel belang aan gehecht."

 

Voetballers leven in een ploegbubbel, maar ze hebben natuurlijk ook een privéleven met externe contacten. Wat dat betreft zijn de berichten over lockdownfeestjes met voetballers van vorige week geen goeie publiciteit.

 

"En toch moet ik zeggen dat het al lang geleden is dat ik nog vrienden heb gezien", zegt de middenvelder van KVK. 

 

"Ik hunker ook naar een sociaal leven dat meer normaal wordt, maar ik draag een verantwoordelijkheid tegenover verschillende partijen en die moet je opnemen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Qualifio). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hannes Van der Bruggen.