Ga naar de inhoud

Minister van Sport Ben Weyts: "Feestjes met voetballers? Ontgoochelend en schandalig"

 di 15 december 2020 17:10
KVO-doelman Ondoa staat intussen op straat.

Enkele voetballers hebben zichzelf in de voet geschoten met hun organisatie en/of aanwezigheid van/op lockdownfeestjes. Minister van Sport Ben Weyts is niet te spreken over de overtredingen. "Je zou denken dat sommigen hun les geleerd hebben, maar dat geldt blijkbaar niet. En dan moet je sterker optreden."

Bij Westerlo en KV Oostende kampen ze met spelers die de coronavoorschriften aan hun laars lappen.

 

"Dat is totaal ontgoochelend. Het is een tikje schandalig ook", reageert minister Ben Weyts over de spelers van KVO en Westerlo die lockdownfeestjes hebben georganiseerd en/of daar aanwezig waren.

 

"We hebben er alles aan gedaan om sportcompetities te laten doorgaan. In augustus heb ik mijn nek uitgestoken."

 

"Als je ziet dat sommigen dat privilege gebruiken om alle maatregelen naast zich neer te leggen en zo een fout signaal geven, dan vind ik dat de Pro League en de clubs zelf moeten optreden."

 

"Het is niet aan mij om te zeggen welke sancties moeten worden uitgesproken, wel dat er een stevig signaal wordt gegeven. Dat doet men ook. Ik denk dat de boodschap is aangekomen bij de clubs. Men treedt kordaat op."

 

"Het gaat overigens over enkele voetballers en tegen die enkelingen wordt streng opgetreden. Het gros van de spelers leeft de maatregelen goed na."

 

"Je zou denken dat sommigen hun les geleerd hebben (Westerlo had eerder te maken met een zware uitbraak in de kern), maar dat geldt niet. Dan moet je sterker optreden."

Is het ontslag bij KV Oostende rechtsgeldig?

KV Oostende heeft al ingegrepen. Doelman Fabrice Ondoa, geen basisspeler bij KVO, is op de keien gezet. Is zo'n ontslag rechtsgeldig?

 

"Als een club kan aantonen dat een speler een feestje georganiseerd heeft en aanwezig was, dan kan er sprake zijn van een rechtsgeldig ontslag", stelt sportadvocaat Peter Roosens.

 

"Het gaat dan om een klassiek ontslag om dringende redenen. Het is een ernstige tekortkoming die een verdere samenwerking onmogelijk maakt."

 

"Die regeling geldt overigens voor alle werknemers in de private sector en dus ook voor betaalde sportbeoefenaars."