Ga naar de inhoud

Pro League na oproep van premier over voetbalknuffels: "Zullen spelers op plichten wijzen"

 ma 21 december 2020 12:08
Een beeld dat niet verdwijnt op de (Belgische) voetbalvelden: een doelpunt mondt uit in een groepsknuffel.

Door de coronamaatregelen moet iedereen zijn contacten zoveel mogelijk beperken. Na een doelpunt lijken voetballers meestal te zondigen tegen die richtlijn en met die vaststelling werd premier Alexander De Croo gisteren geconfronteerd in "De zevende dag". De premier heeft begrip voor de kritiek, de Pro League "zal de clubs er nog eens attent op maken".

Premier Alexander De Croo kreeg zondag in "De zevende dag" enkele vragen van kijkers voorgeschoteld. Dat voetballers elkaar na een doelpunt nog innig mogen omhelzen, is een doorn in het oog van een van de kijkers. 

 

"Krijgen zij dan ook een boete en moeten zij zich dan ook verantwoorden voor de rechter?", was de opmerking.

 

"Ik denk dat die kritiek terecht is", antwoordde de eerste minister. "Voor sport zijn er afspraken gemaakt. Elke ploeg is een bubbel op zichzelf. Als een wedstrijd doorgaat, dan is iedereen getest en kun je ervan uitgaan dat het veilig is."

 

"Men vraagt aan ons om een aantal vastgeroeste gewoontes niet meer te doen, gewoontes zoals elkaar kussen of een hand geven. Dat doen we niet meer en dat hebben we afgeleerd."

 

"Ik begrijp dat er in het voetbal emoties zijn, maar men moet die op een andere manier kunnen kanaliseren. Ik begrijp dat dat de gewoonte is op een voetbalveld, maar wij hebben ook zoveel gewoontes moeten opgeven."

 

"Ik ben het dus eens met de opmerking. Ik heb met de voetbalbond gesproken: de regel is dat het niet mag. Ik zou hen oproepen om iets strikter te zijn."

Ik begrijp dat er in het voetbal emoties zijn, maar men moet die op een andere manier kunnen kanaliseren.

Premier Alexander De Croo

Wat zegt de Pro League?

Onze redactie klopte aan bij de Pro League na de oproep van premier Alexander De Croo. Verregaande ingrepen of bestraffingen lijken niet in de steigers te staan. 

 

"We zullen de clubs er nog eens attent op maken en we zullen de spelers op hun plichten wijzen", klinkt het bij woordvoerder Stijn Van Bever.

 

De kritiek op vierende en knuffelende voetballers sleept al even aan. Op 26 november meldde de Pro League, de vereniging van profclubs in ons land, dat het coronaveilige vieringen op onze voetbalvelden zou belonen.

 

"Voetbal is passie en doelpunten en overwinningen brengen emoties met zich mee. In een teamsport worden die samen gevierd, maar in tijden van fysieke afstand is dat niet evident", viel te lezen in het persbericht.

 

"We moeten op zoek naar nieuwe manieren om blijdschap te delen: op een veilige afstand en coronaproof. Samen met de clubs wil de Pro League nog meer inzetten op coronaveilige vieringen."

 

Op sociale media zal de Pro League samen met de fans op zoek gaan naar de "Pro Celebration of the week" en op het einde van het seizoen zal de beste "Pro Celebration" bekroond worden. 

Charleroi viert de late zege tegen Anderlecht.

Niet alleen de voetballers krijgen kritiek:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.