Spring naar de inhoud

Beter leren darten? Dat doe je met 3 gouden tips van kampioen Dancing Dimi

meest recent

Beter leren darten? Dat doe je met 3 gouden tips van kampioen Dancing Dimi
 di 15 december 2020 14:15
" "
Dimitri Van den Bergh heeft zich na zijn prestaties van de voorbije maanden opgewerkt tot een outsider-favoriet op het WK.

Dimitri Van den Bergh doet vanaf vandaag een gooi naar de wereldtitel op het WK darts in Londen. Sporza bracht onlangs een bezoekje aan de Antwerpse dartskampioen en vroeg hem enkele nuttige tips. Zo zijn al uw matchen voortaan een schot in de roos.

Experimenteer met je pijlen

Een pijl bestaat uit 4 grote onderdelen: de punt, de barrel, de shaft en de flight. 

 

Dimitri Van den Bergh: "Elk onderdeel heeft verschillende varianten. Neem bijvoorbeeld de punt. Bij sommigen is dat egaal zwart, maar bij mij niet. Ik heb er nog een paar gripringen op. Handig voor wanneer ik de pijl in mijn handen draai."

 

"Shafts (de kunststof verbinding tussen de barrel en de flights) zijn er ook in verschillende lengtematen. Mijn shafts zijn vrij kort. Daardoor gaan mijn pijlen doorgaans mooi recht in het bord."

 

"Al deze kleine verschillen hebben een effect op je worp en op de vlucht die je pijl maakt.  Geef jezelf de tijd om te experimenteren en om naar de juiste pijlen te zoeken."

Zoek naar een vaste manier van werpen

Iedereen die begint met darts, zal door een periode van oefening, zoeken en aftasten moeten. Dat weet ook Dimitri Van den Bergh. 

 

"De grip van je barrel is daarbij cruciaal. Ik heb een hele rechte barrel met een paar gripringen. Dat maakt het vrij gemakkelijk om te leren. In het begin ga je allerlei grepen uitzoeken. Vooraan, achteraan, 3 vingers, 4 vingers, ...  het is allemaal mogelijk."

 

"Maar het is van belang dat je na verloop van tijd je pijl altijd op dezelfde manier vastpakt. Alleen zo krijg je een vaste, strakke worp."

Houd je lichaam stil

2 meter en 37 centimeter, dat is de afstand van de werplijn tot het bord. Een goede houding en een goede positie doen je die afstand veel vlotter overbruggen. 

 

"Ben je rechtshandig, dan is rechts het steunbeen waarmee je tegen de werplat gaat staan. Het andere been zal je lichaam in balans houden. Bij het gooien is het heel belangrijk dat je heel stil blijft staan. Op het moment dat je werpt, mag alleen maar je arm bewegen."

Bekijk het portret van Dancing Dimi in Sportweekend

Nog meer tips haal je uit onze Café Sport-reeks met Wesley Sonck en Kim Huybrechts