Ga naar de inhoud

Amateurclubs willen menselijker licentievoorwaarden: "U23 Club in 1B is de druppel"

 di 4 augustus 2020 19:17
Amateurclubs
De clubs uit 1e amateur (eigenlijk 1e nationale) kwamen vandaag samen in Tessenderlo.

Het plan om 1B op te vullen met de beloften van Club Brugge is bij de amateurclubs in het verkeerde keelgat geschoten. "Dat is de druppel die de emmer doet overlopen", zegt Steven Van Geeteruyen, de voorzitter van Heur-Tongeren die zich als spreekbuis van de amateurclubs opwerpt.

De amateurclubs riepen de pers bij elkaar in Tessenderlo en dat was niet toevallig. Thes Sport zou als nummer 2 in 1e amateur (nu: 1e nationale) om sportieve redenen recht hebben op promotie, maar wordt niet in aanmerking genomen om te stijgen naar 1B.

 

"Thes mag niet promoveren, omdat het geen licentie heeft ingediend", zegt Steven Van Geeteruyen van Heur-Tongeren. "Lierse behaalde 16 punten minder en mag wel naar 1B. Proficiat, zeg ik dan. Maar nu mogen ook de U23 van Club Brugge naar 1B, terwijl die volledig buiten het licentiesysteem staan."

 

"Dat is voor ons de druppel die de emmer doet overlopen. We krijgen het aan onze aanhang niet meer verkocht dat het sportieve van totaal ondergeschikt belang is. Het resultaat van de competitie is totaal niet meer relevant."

We krijgen het aan onze aanhang niet meer verkocht dat het sportieve van totaal ondergeschikt belang is.

Steven Van Geeteruyen (voorzitter Heur-Tongeren)

"Met dit soort voorwaarden zeg je: we doen het slot erop"

De amateurclubs vinden de licentievoorwaarden te streng. "Ze moeten meer op mensenmaat zijn", vindt Van Geeteruyen. "Als je voorwaarden oplegt, waarvan je op voorhand al weet dat er geen enkele club aan kan voldoen, dan zeg je eigenlijk: we doen het slot erop."

 

"Terwijl je met relevante voorwaarden een gezonde club met sportieve ambities en veel publiek kan laten doorgroeien. Waarom moet je investeren in je stadion als je toch maar 1500 à 2000 toeschouwers trekt?"

 

De amateurclubs hebben hun grieven al overgemaakt aan de Pro League. "Het is misschien naïef, maar ik verwacht wel dat ze er oren naar zullen hebben. Voorzitter Peter Croonen heeft ons alvast gegarandeerd dat we samen aan tafel zullen zitten. Ik heb de indruk dat hij de ambitie heeft om een algemene hervorming van het nationale voetbal op de agenda te zetten."