Sportmythes (9): moet je nuchter sporten om te vermageren?

 di 11 augustus 2020 11:09
Is sporten met een lege brandstoftank een goed idee?

Voor veel mensen was de coronaperiode het startsein voor een sportiever en gezonder leven. Anderen lieten zich dan weer iets te veel gaan. Sport Vlaanderen en Sporza willen de positieve bewegingstrend alvast ook in de zomer graag doorzetten. In een nieuwe zomerreeks bevestigen of ontkrachten we daarom enkele interessante sportmythes en -stellingen.

De lockdown is al enkele maanden voorbij, maar sommigen onder ons zeulen toch nog enkele overtollige coronakilootjes mee.

 

Eén ding staat vast: ze moeten eigenlijk zo snel mogelijk verdwijnen, maar hoe?

 

Is sporten op een nuchtere maag een goed idee of is het juist gevaarlijk? 

Vermageren door goede combinatie sport en voeding

“Sommige mensen trainen op een nuchtere maag om beter te worden in een duursport en niet per se om te vermageren”, maakt diëtiste Stephanie Scheirlynck duidelijk.

 

“Op die manier leren ze hun lichaam beter op vetverbranding te laten functioneren."

 

"Je mag echter niet te lang of te intensief op een nuchtere maag sporten. Anders doe je aan roofbouw en begint je lichaam zich af te breken.”

 

“Daarnaast moet je ook nog steeds op je voeding letten als je nuchter sport. Het is namelijk een fabeltje dat je alles mag eten na een nuchtere training."

 

"Om te vermageren moet je de juiste voeding en de juiste training dus combineren.”

Om te vermageren moet je de juiste voeding en juiste training combineren.

Diëtiste Stephanie Scheirlynck

"Af en toe nuchter sporten zorgt voor een efficiëntere vetverbranding"

“Wanneer je op een nuchtere maag sport, gebruik je eigenlijk zeer snel je suikervoorraden op”, voegt (sport)arts Servaas Bingé daar nog aan toe.

 

“Vervolgens moet je op je tweede energiebron overschakelen, het vetweefsel. Het is alvast wetenschappelijk bewezen dat af en toe nuchter sporten tot een efficiëntere vetverbranding leidt.”

 

“Nuchter trainen zal dus wel helpen om te vermageren, maar op het einde van de rit moet je er nog steeds voor zorgen dat je minder calorieën eet dan je verbruikt."

 

“Het is eigenlijk ook niet slecht om ons lichaam soms eens enkele uren compleet te ontdoen van voedingsstoffen. Het heeft namelijk een positief effect op onze mitochondriën, de energiecentrales van onze spiercellen.”

 

“Hoe meer mitochondriën, hoe efficiënter onze spieren zullen samentrekken en hoe groter ons energiepeil en uithoudingsvermogen. Nuchter trainen zou naar verluidt de groei van onze mitochondriën bevorderen.” 

Bouw nuchtere trainingen geleidelijk op

Voor marathonloper Koen Naert zijn trainingen op een nuchtere maag geen onbekend terrein: “Hoewel wij zeker in nuchter trainen geloven, denk ik dat elke atleet anders reageert op bepaalde prikkels.”

 

“Er zijn natuurlijk zeer veel verschillende manieren van nuchter trainen. Als recreatieve sporter is het dus zeker belangrijk om te weten welke methode je wil toepassen.”

 

“Ook is het belangrijk om dit trainingstype geleidelijk op te bouwen en niet meteen zoals de topatleten te beginnen.”

 

“Een nuchtere maag is eigenlijk geen vereiste, je moet vooral zorgen dat je glycogeenspiegel (je suikervoorraad) laag is”, vult wielrenner Tim Declercq (Deceuninck-Quick-Step) aan.

 

“Op die manier worden de prikkels die ontstaan tijdens je training meer doorgegeven. Dat kan nuttig zijn, maar ook zeer gevaarlijk als je het niet gewoon bent. Het is namelijk zeer belastend voor het lichaam.”

 

“Ook zijn er aanwijzingen dat er meer kans is op ‘overtraining’ als je vaak met een lage glycogeenspiegel sport. Ik zou er toch mee opletten en zeker geleidelijk opbouwen als je het toch probeert.”

Tim Declercq
Tim Declercq dokkerend over de kasseien.

Tijd voor de conclusie:

Het is zeker geen goed idee om keer op keer nuchter te sporten.

 

Bovendien kunnen te lange of te intensieve nuchtere trainingen tot roofbouw van je eigen lichaam leiden. Op die manier doe je eigenlijk meer kwaad dan goed.

 

Af en toe eens een rustige nuchtere training inplannen kan zeker geen kwaad. Het zorgt zelfs voor een efficiëntere vetverbranding en stimuleert de groei van mitochondriën in onze spiercellen.

 

Zorg wel dat je geleidelijk opbouwt en op je voeding blijft letten. Uiteindelijk vermager je nog altijd het meest door een goede combinatie van sport en voeding.

De "mythe" in een notendop:

  • Te lang of te intensief trainen op een nuchtere maag is roofbouw.

 

  •  Na een nuchtere training moet je nog steeds op je voeding letten.  

 

  • Je vermagert door een goede combinatie van sport en voeding.       

 

  • Af en toe eens nuchter sporten zorgt voor een efficiëntere vetverbranding.

 

  • Nuchter trainen bevordert de groei van mitochondriën, de energiecentrales van onze spiercellen.

 

  • Bouw nuchter trainen geleidelijk op.