Sportmythes (7): is chocomelk een goed recuperatiemiddel?

 di 4 augustus 2020 12:24
Snakt u na een fysieke inspanning naar een chocomelk?.

Zowel Sport Vlaanderen als Sporza hechten veel belang aan het motto "Blijf sporten". Om ervoor te zorgen dat we allemaal op een gezonde en veilige manier blijven bewegen, gaan we deze zomer dieper in op enkele belangrijke sportmythes en -stellingen.

In de lagere school verkiezen kinderen tijdens het traditionele speelkwartier vaak nog steeds chocomelk boven een fruitsapje. 

 

Naast het feit dat het drankje zeer populair is bij de jongere generatie, zou het ook de recuperatie bevorderen na een zware fysieke inspanning.

 

Halen recreatieve sporters nu echt beter een bak chocomelk in huis? 

Een goede bron van eiwitten en koolhydraten

Volgens voedingsdeskundige Stephanie Scheirlynck is chocomelk zeker een goed recuperatiemiddel: “Na een inspanning heb je brandstof nodig om je spieren te laten herstellen van wat ze gedaan hebben.”

 

“Die brandstof bestaat bij voorkeur uit een combinatie van eiwitten en koolhydraten. Chocomelk is nu net een goede bron van die twee componenten."

 

"Het gaat hier dan wel vooral over gesuikerde chocomelk, omdat die de gewenste hoeveelheid suikers aanlevert.”

 

“Voor topatleten bestaan er natuurlijk nog betere alternatieven zoals recuperatieshakes, maar als recreatieve sporter heb je zeker voldoende aan een chocomelk.”

 

“Als je geen chocomelk lust, kan je ook altijd je eigen recuperatieshake maken."

 

"Meng melk, yoghurt of platte kaas met wat vers fruit en een beetje honing en je eigen gezonde shake is een feit.”

Voor recreatieve sporters is een chocomelk zeker voldoende.

Voedingsdeskundige Stephanie Scheirlynck

"Chocomelk is alleszins beter dan een trappist"

Ook voormalig ploegdokter van Lotto-Soudal, Servaas Bingé, bevestigt dat chocomelk de recuperatie bevordert:


“Het eerste halfuur na een training of wedstrijd zijn eiwitten en koolhydraten de belangrijkste elementen die je opnieuw moet aanvullen."

 

"Na een inspanning neemt je lichaam die twee elementen namelijk zeer snel op en worden je reserves opnieuw opgevuld."

 

"Sinds jaar en dag gebeurt het dan ook dat een renner thuiskomt en meteen
een chocomelk drinkt."

 

"Het professionele wielrennen gebruikt natuurlijk shakes, omdat de samenstelling van de verschillende componenten nog beter is."

 

"Chocomelk blijft echter een goede recuperatiedrank, want naast het aanleveren van eiwitten en koolhydraten wordt je lichaam voor een stuk ook opnieuw gehydrateerd.”

 

“Chocomelk als recuperatiemiddel is dus zeker geen mythe en alleszins beter dan een trappist. Alcohol gaat het herstel net vertragen en je trainingsinspanningen teniet doen.”

Alcohol vertraagt het herstel en doet je trainingsinspanningen teniet.

Sportarts Servaas Bingé

Topsporters Ruben Bemelmans en Tim Declercq in koor: "Shakes nog iets beter"

Net als Scheirlynck en Bingé bevestigen tennisser Ruben Bemelmans en wielrenner Tim Declercq dat de topsportwereld recuperatieshakes nog iets hoger inschat.

 

Declercq: “Chocomelk zal inderdaad niet slecht zijn, maar een proteïneshake is natuurlijk het beste middel om te recupereren. Een goede shake zorgt ervoor dat de eiwitproductie zo snel mogelijk opnieuw op peil staat.”

 

Bemelmans: “Ik heb ook al gehoord dat chocomelk de belangrijkste componenten aanlevert om optimaal te kunnen recupereren, maar zelf heb ik het nog niet geprobeerd. Ik gebruik namelijk een recuperatiedrank die ook in de wielersport zeer populair is.”

Ruben Bemelmans
Ruben Bemelmans op Wimbledon.

Tijd voor de conclusie:

Vooral gesuikerde chocomelk is een goed recuperatiemiddel, omdat het aan de ene kant eiwitten en aan de andere kant koolhydraten aanlevert. 

 

Verder hydrateert het je lichaam opnieuw na een zware inspanning.

 

Hoewel chocomelk dus zeker bevorderlijk is voor de recuperatie, doen topsporters eerder een beroep op recuperatieshakes. Hun samenstelling is namelijk nog iets beter en effectiever dan een gesuikerde chocomelk.

 

Probeer na een fysieke inspanning zeker ook alcohol te vermijden. Alcoholische dranken vertragen het recuperatieproces en doen je sportactiviteit teniet. 

De "mythe" in een notendop:

  • Chocomelk is zeker een goed recuperatiemiddel.

 

  • Vooral gesuikerde chocomelk is een goede bron van eiwitten en koolhydraten.

 

  • Voor topatleten zijn recuperatieshakes nog iets beter.

 

  • Chocomelk hydrateert je lichaam ook opnieuw.

 

  • Alcohol vertraagt de recuperatie en doet je inspanningen teniet.