Ga naar de inhoud

Axel Merckx over problemen jeugdwielrennen: "Wie huiswerk maakte, weet wie goed is"

 wo 27 mei 2020 17:55
Merckx
Axel Merckx: "In 4 jaar als belofte heb je genoeg tijd gehad om je te tonen."

De profrenners hebben weer uitzicht op enkele mooie koersen in het najaar, maar voor de beloften is het voorlopig nog koffiedik kijken. Een probleem voor wie een contract bij de grote jongens wil afdwingen, zo weet ook Axel Merckx, manager bij de succesvolste belofteploeg ter wereld.

Nu de coronacrisis stilaan naar zijn einde lijkt te lopen, staan ook de renners te popelen om er weer in te vliegen. De profs weten al waar ze aan toe zijn, voor de beloften is er nog niet veel uitzicht.

 

"Het is heel frustrerend: iedereen is klaar om er nog iets van te maken, om de beloften toch nog enkele koersen te laten rijden. Maar er zijn nog zoveel vraagtekens", zegt Axel Merckx, manager van belofteploeg Hagens Berman Axeon, aan Sporza.

 

"Ik heb contacten gehad met organisatoren en die weten het zelf ook niet. Ik zit met renners die bijna allemaal uit Amerika komen. Wanneer mogen wij (naar Europa) afkomen? Waar mogen ze rijden?"

 

"Er staan wedstrijden op de kalender die niet doorgaan, maar er zijn blijkbaar ook wedstrijden die niet op de kalender staan die wel zouden doorgaan. Ik hoop dat er de komende weken duidelijkheid komt."

Renners aan het einde van hun carrière zullen meer moeite hebben na zo'n lange rustperiode. Dan zou ik eerder voor de jeugd kiezen.

Axel Merckx

"Jaar opschuiven? Je moet ergens een lijn trekken"

Hagens Berman Axeon is al jarenlang de hofleverancier van de WorldTour-ploegen. Maar zullen die profteams nu nog geneigd zijn jongeren een kans te geven?

 

Merckx: "Je kunt zeggen dat ze een extra jaar ervaring missen, maar renners die naar het einde van hun carrière gaan, zullen meer moeite hebben om weer op niveau te komen nadat ze zo lang hebben stilgelegen. Dan zou ik meer voor de jeugd en de toekomst kiezen."

 

"Als de WorldTour-teams hun huiswerk goed gemaakt hebben, dan weten ze nu wel al min of meer wie er goed is en wie in de ploeg past. De beloften hebben toch 4 jaar de tijd gekregen om zich te tonen. Dan zijn de junioren meer benadeeld, want die hebben maar 2 jaar om een plaats bij de beloften af te dwingen."

 

Merckx is er dan ook geen voorstander van om uitzonderlijk de jeugdcategorieën een jaartje op te schuiven. "Je moet ergens een lijn trekken en 23 jaar is toch al vrij oud. Als je die lijn nu gaat verleggen, hoe draai je die dan terug? Ik hoop dat we nog een paar maanden krijgen zodat de jongeren enkele uitslagen kunnen rijden. Dan kunnen we het zo houden."

Hagens Berman Axeon
De renners van Hagens Berman Axeon konden dit seizoen nog amper koersen.