Ga naar de inhoud

RETRO GIRO: Serge Pauwels mist ritzege omdat hij moet wachten van ploegleiders

 do 14 mei 2020 09:55
Pauwels legt Bertagnolli uit dat hij moet wachten op Sastre.
Pauwels legt Bertagnolli uit dat hij moet wachten op Sastre.

In onze Giro-memoires keren we vandaag 11 jaar terug in de tijd. Serge Pauwels had toen een bergrit moeten winnen, maar werd teruggefloten door zijn ploegleiding. "Door een kapotte televisie zat er vertraging op de communicatie", blikt Pauwels terug.

"Plots hoorde ik dat ik niet meer moet wachten op Sastre"

"Als een wielertoerist naast me komt fietsen op training en me aanspreekt over iets van 10 jaar geleden, dan weet ik meteen waarover het zal gaan. Die bewuste Giro-etappe naar Faenza in 2009", lacht Serge Pauwels.

"We gingen naar de Giro met Carlos Sastre als klassementsman bij Cervélo. Hij had het jaar daarvoor de Tour gewonnen en wou hetzelfde proberen in de Giro."

 

"Voor de start van de rit naar Faenza hadden we het plan om iemand mee te sturen in de vlucht. Ik was de aangewezen persoon. “En als de klassementsrenners terugkomen bij de kopgroep, kan je Sastre nog helpen”, gaf de ploegleiding nog mee."

 

Pauwels glipte mee in een kopgroep van 16 renners. "Op de voorlaatste beklimming riep ploegleider Marcello Albasini me toe: “Op de laatste klim moet je boven wachten op Sastre, want Basso en Garzelli zijn van hem weggereden. “Geen probleem”, zei ik. "Ik zal wachten.""

 

"Maar op de laatste klim rijdt Leonardo Bertagnolli de kopgroep aan flarden. Ik zit op de top nog als enige in zijn wiel. “Moet ik nog altijd wachten op Sastre?”, vroeg ik aan Albasini, die met de ploegauto achter mij reed."

 

"Helaas zat er veel vertraging op de communicatie. Albasini had geen tv in zijn ploegauto, omdat die de week ervoor stukgegaan was. Hij moest daardoor bellen met medeploegleider Jean-Paul van Poppel, die achter de groep met Sastre reed."

 

“Ik kreeg te horen dat ik nog altijd moest wachten. 30 seconden nadat ik me aan de kant had gezet, passeerden de 3 achtervolgers en riep de ploegleider dat het niet meer nodig was om te wachten op Sastre."

 

"Met de achtervolgers gaf ik dan nog alles om dichter te komen bij Bertagnolli. Maar hij was te ver weg. Uiteindelijk won ik nog de sprint voor de 2e plaats."

Een ontgoochelde Pauwels wint de sprint voor de 2e plek voor Marco Pinotti.
Een ontgoochelde Pauwels wint de sprint voor de 2e plek voor Marco Pinotti.

""Pas op, Sergeke", riep Armstrong"

Na de etappe was er veel te doen om de tactiek van Cervélo. "Natuurlijk was ik ontgoocheld, ik had de etappe kunnen winnen."

 

"Sastre was na de rit kwaad op de ploegleiders, omdat ze getalmd hadden en een slechte beslissing gemaakt hadden."

 

"Maar ik verwijt de ploegleiding nog altijd niets. Albasini en Van Poppel waren vrij onervaren. Het was hun 1e jaar als ploegleider in het mannenpeloton en ze moesten meteen een Tour-winnaar begeleiden."

 

"Door de vertraging van de communicatie is het die dag misgelopen. Het was een samenloop van omstandigheden."

 

"Maar uiteindelijk hou ik vooral een positieve gedachte over aan die Giro. In de slotweek heb ik mezelf ontdekt als renner. Ik hielp Sastre bergop nog aan 2 ritzeges en zelf eindigde ik 8e in de rit met aankomst op de Vesuvius."

 

"Daags na de Vesuvius hoorde ik plots een renner roepen: “Pas op, Sergeke!”, in Nederlands met een Amerikaans accent. Het was Lance Armstrong, die dat jaar zijn comeback had gemaakt. Armstrong kende me plots bij voornaam. Tijdens die Giro hebben de mensen en de renners me dus echt leren kennen."

VIDEO: Pauwels wordt teruggefloten door de ploegleiding

Pauwels is toch ritwinnaar: "Nooit officieel bericht gekregen"

Maar uiteindelijk staat Serge Pauwels in de geschiedenisboeken toch als winnaar van die 15e Giro-rit naar Faenza. De reden? De uitslagen van Leonardo Bertagnolli werden geschrapt, omdat er afwijkingen waren in zijn bloedpaspoort.

 

“Ik heb nooit een officieel bericht gekregen dat ik daardoor aangeduid ben als winnaar van die rit. Maar als je op de website van de UCI kijkt, sta ik effectief met een ritzege in de Giro achter mijn naam."

 

8 jaar na het “Giro-debacle” mocht Pauwels voor het eerst echt het zegegebaar maken. Hij won in 2017 een rit en het eindklassement in Tour of Yorkshire.

 

“Nu droom ik enkel nog van een ritzege in de Tour. Ik heb bijna alle plekken in de top 10 bezet in de daguitslag van de Tour. Maar die 1e plaats ontbreekt. Ik zal met pensioen gaan als het gelukt is of op het moment dat ik voel dat het niet meer zal lukken."

Serge Pauwels op pad met Leonardo Bertagnolli, die later geschorst werd.