Ga naar de inhoud

Er wordt gekoerst in Italië: "Ze zullen niet over één nacht ijs gegaan zijn"

 ma 2 maart 2020 15:41
Julian Alaphilippe won vorig jaar de Strade Bianche en Milaan-Sanremo.

Organisator RCS heeft aan de deelnemende wielerteams laten weten dat - zoals de kaarten nu liggen - Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo gereden kunnen worden. Hoe reageren de wielerteams op deze beslissing?

Lefevere: "Je weet natuurlijk niet wat er de komende dagen nog zal gebeuren"

Zeggen dat de Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo dit voorjaar sowieso een winnaar krijgen, is misschien nog wat voorbarig. Maar organisator RCS heeft vandaag aan de deelnemende teams laten weten dat - volgens hun huidige inschatting - de wedstrijden zoals gepland worden gereden.

 

"Of we dit verwacht hadden? Ze zullen niet over één nacht ijs gegaan zijn, zeker?", vertelt Patrick Lefevere aan onze redactie.

 

"De organisatie is zelf nog maar net terug van de UAE Tour, waar ze in quarantaine zaten. Ook de Italiaanse overheidsdiensten zullen zich er wel mee bemoeien."

 

"We hebben ook getwijfeld of er wel gekoerst zou worden", bekent de manager van Deceuninck-Quick Step. "We waren aan het kijken naar alternatieven, maar het zou lastig geweest zijn om de programma's te herschikken."

 

"We zullen sowieso deelnemen, absoluut. We hebben al maatregelen genomen. Zo geven we geen handen en alles wat we kunnen ontsmetten, ontsmetten we ook."

 

Een aangepast deelnemersveld - met ploegen die toch passen - hoeven we dus niet te vrezen? "We hebben nog maar net de boodschap gekregen. En in de WorldTour heb je startplicht."

 

"Maar men zegt vandaag wel dat ze zullen rijden, maar je weet natuurlijk niet wat er de komende dagen nog zal gebeuren in Italië, dat toch wel het land met de meeste besmettingen is."

Lotto-Soudal: "Iedereen is tevreden"

"Uiteraard is dit een opluchting. Iedereen is tevreden", zegt Philippe Maertens, woordvoerder van Lotto-Soudal. "We zullen sowieso deelnemen. De paniek en de hysterie leven niet echt bij de meeste ploegen. En we hebben ook al maatregelen genomen."

 

Bij CCC klinkt hetzelfde verhaal: "We hebben deze Italiaanse koersen benaderd zoals we altijd doen. De Strade Bianche en Tirreno-Adriatico worden gereden in regio's die niet het sterkst bedreigd zijn door het coronavirus. We zijn dus niet meer bezorgd dan bij andere koersen", legt ploegleider Fabio Baldato uit.

 

"We nemen onze voorzorgsmaatregelen en we volgen de richtlijnen op van onze medische staf. We volgen de informatie van de organisatie op en uiteraard kan de situatie snel veranderen."

 

Jumbo-Visma liet Wout van Aert in de Omloop Het Nieuwsblad starten en anticipeerde zo op een mogelijke afgelasting. "Maar zoals het er nu uitziet, gaan de wedstrijden gewoon door. En dat is goed voor de wielersport", verduidelijkt woordvoerder Ard Bierens.

 

"Of er angst is? Dat is een slechte raadgever. Reizen is inherent aan de wielersport. We volgen richtlijnen op en als men het verantwoord acht, dan is er geen reden om angstig te zijn. We hebben overigens een uitgebreid hygiëneprotocol en onze richtlijnenn zijn nog aangescherpt."

Ook Jonathan Vaughters (ploegmanager EF Pro Cycling) nuanceert: "Er kan nog veel gebeuren voor de start van deze koersen"

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.