Ga naar de inhoud

Team van Tien (4): wie waren de beste centrale verdedigers van het decennium?

 za 4 januari 2020 09:19

We kennen al de helft van ons Team van Tien, vandaag maken we de verdediging compleet met onze 2 centrale verdedigers. Wie krijgt de voorkeur van het Sporza-panel?

Centrale verdediger (1): Kalidou Koulibaly

Nagenoeg unaniem wordt Kalidou Koulibaly als eerste centrale verdediger gekozen voor ons elftal, enkel Tom Boudeweel kiest met het duo Juhasz-Engels voor een alternatief pad.

 

"Koulibaly is zonder twijfel de beste centrale verdediger van de voorbije 10 jaar in ons land", vindt Stef Wijnants. "Snel, krachtig en met inzicht. Napoli zal geen eindstation zijn voor de 28-jarige Senegalees."

 

Frank Raes: "Hij kende 2 uitzonderlijke seizoenen bij Genk. Onverzettelijk en koelbloedig. Technisch sterk genoeg om goed op te bouwen."

 

"Sterk, snel, slim en na jaren Italië bijna foutloos geworden", somt Peter Vandenbempt op. "Straks is hij 80 miljoen waard. Een uitstekende moderne centrale verdediger met ook offensieve kwaliteiten. Eens sterke kopper en een goeie tackle. Hij was bij Genk een internationale topper in wording."

Het decennium van Kalidou Koulibaly

 • Trofeeën in België: 1 beker met Genk (2013)

 

 • Aantal matchen per club: 92 matchen voor Genk

 

 • Carrière in het buitenland: 1 Supercoppa met Napoli (2014)

RETRO: Koulibaly scoort beslissende goal tegen Gent

Centrale verdediger (2): Timmy Simons

Was er over de naam van Koulibaly niet de minste twijfel, dan kregen we voor onze 2e centrale verdediger meer discussie. Brandon Mechele en Chancel Mbemba lagen in de weegschaal, maar het is uiteindelijk ouwe trouwe Timmy Simons die het haalt.

 

"Simons is sluwer en foutlozer dan andere goed voetballende centrale verdedigers die aanmerking kwamen, zoals een Donk of Denswil", zegt Eddy Demarez. "Bovendien heb je met een centrum Koulibaly-Simons een combinatie van zeer sterk, met zeer slim."

 

Ook Bert Sterckx vindt dat Simons "zelden op een foutje te betrappen" was. Tom Boudeweel looft hem dan weer om zijn leiderschap. "Een sterke leider, zowel op als naast het veld. Een superprof."

 

Resultaten:

 

 1.  Kalidou Koulibaly - 7 stemmen (Peter Vandenbempt, Eddy Snelders, Bert Sterckx, Stef Wijnants, Frank Raes, Geert Heremans en Eddy Demarez)
 2. Timmy Simons (Bert Sterckx, Eddy Demarez en Tom Boudeweel)
 3. Chancel Mbemba - 2 stemmen ( Geert Heremans en Frank Raes)
 4. Brandon Mechele - 2 stemmen (Eddy Snelders, Peter Vandenbempt)
 5. Jelle Van Damme - 1 stem (Stef Wijnants)
 6. Björn Engels - 1 stem (Tom Boudeweel)
 7. Roland Juhasz - 1 stem (Tom Boudeweel)

Het decennium van Timmy Simons

 • Trofeeën in België: 2 titels met Club Brugge (2016 en 2018), 1 beker met Club Brugge (2015)

 

 • Aantal matchen per club: 217 matchen voor Club Brugge

 

 • Carrière in het buitenland: Begon het decennium bij Nürnberg, waar hij het in 3 jaar tijd tot aanvoerder schopte. Werd in 2013 door Club weer naar België gehaald.

RETRO: Simons neemt op 41-jarige leeftijd afscheid

Morgen aflevering 5 van het Team van Tien. Wie waren de beste centrale middenvelders van het voorbije decennium?