Ga naar de inhoud

De top 10 van 2019

De top 10 van 2019 - "Zou het nog wel lukken voor de Belgian Tornados? Ja, dus!"

 ma 23 december 2019 07:33
De leeggelopen Belgian Tornados poseren trots met de Belgische vlag.
De leeggelopen Belgian Tornados poseren trots met de Belgische vlag.

Nog tot en met oudjaar blikken onze commentatoren terug op de mooiste Belgische sportmomenten van 2019. Begin oktober lopen de Belgian Tornados eindelijk naar die medaille waar ze al jaren voor getraind hebben. Op het WK atletiek finisht het Belgische kwartet als 3e op de 4x400 meter.

De 10 van '19: Belgian Tornados lopen naar WK-brons

"Een bekroning voor het team"

"Je gunt het de Tornados, het was al zo vaak niet gelukt", blikt commentator Marc Willems terug.

 

Maarten Vangramberen (reporter): ""Gaat het nog wel lukken?", vroegen we ons toen af. Ja, dus."

 

Kris Meertens (commentator): "Ik koester altijd hoop. Ze waren er al zo dichtbij en ik heb een blind vertrouwen in Jacques Borlée."

 

"Maar voor het kampioenschap vreesde ik dat het weer net niet zou lukken. Jonathan Borlée was er niet bij en zijn broers lopen ook niet meer de toptijden. Een finale is en blijft geweldig op wereldniveau, maar het werd brons, fantastisch."

 

"Ik was echt blij. Het brons was een bekroning voor het team."

 

Vangramberen: "Voor mij leveren ze een van de prestaties van het jaar. De kroon op het werk van hun carrière, omdat ze al zo vaak net naast een medaille hadden gegrepen op een groot kampioenschap."

 

"Al 12 jaar staan ze aan de top van de 4x400 meter en dat is onwaarschijnlijk lang. Zeker omdat 400 meter een afschuwelijke discipline is, het melkzuur spat uit je oren."

 

Willems: "Een historisch moment is het. Het project bestaat al meer dan 10 jaar en nu lopen ze eindelijk naar die medaille."

 

"Dan kan je alleen maar blij zijn voor die atleten én voor Jacques Borlée. Hij is altijd blijven vechten voor het project."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Kanonskogel Kevin Borlée"

"Na de reeksen zag je al dat die medaille er kon aankomen. Al zeg je dat met
voorbehoud, want in de finale komen de toplanden altijd met andere en sterkere lopers op de proppen", weet Marc Willems.

 

"Maar Jacques Borlée verrast alweer met zijn opstelling. Jonathan Sacoor, de snelste Belg van het moment, gaat prima van start. Robin Vanderbemden verrast met de sterkste race van zijn leven."

 

Kris Meertens: "Vanderbemden is voor mij de grote held. Als 200 meter-loper overstijgt hij zichzelf op de 400 meter, ik had nooit gedacht dat hij zo snel en scherp zou lopen."

 

"Ook Jonathan Sacoor en Dylan Borlée overstijgen zichzelf en dan komt Kevin Borlée. Die ontgoochelt nooit als slotloper."

 

Maarten Vangramberen: "Kevin Borlée was erg geprikkeld. Hij stond niet aan de start van de individuele 400 meter en dat zag je weer in de estafette. Zijn slotronde in de 4x400 is ongezien. Hij vertrok weer als een supersonische kanonskogel."

 

"Die bronzen medaille is een overwinning van de volharding én van de tactiek. Enkele weken voordien vroeg ik Jacques Borlée, de coach, wat hij ‘s avonds na een training nog deed. Wel, hij ging nog de hele avond alle tegenstanders bestuderen.”

 

“Borlée is maniakaal met die tactiek bezig. En in de WK-finale kwam alles uit wat hij voorspeld had. Zijn plan klopte als een bus, de Tornados liepen de perfecte race.”

Kevin Borlée
Marc Willems: "Kevin Borlée ontgoochelt nooit als slotloper."

"Een blauwdruk voor Tokio"

Volgende zomer hebben de Belgian Tornados een nieuwe afspraak met de geschiedenis. Lopen ze dan naar hun eerste olympische medaille?

 

Marc Willems: “De Spelen worden nog iets anders. Dan zetten de grote atletieklanden een tandje bij. Individueel lopen de Borlées niet meer de tijden van weleer en dat zal in Tokio wel moeten, denk ik.”

 

Maarten Vangramberen: "De bronzen WK-race kan een blauwdruk worden voor Tokio. Dat moet de kers op de taart worden van de Borlées. Daar trainen ze nog elke dag keihard voor. En dat kan lukken, denk ik."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

VIDEO: De bronzen race van de Belgian Tornados

VIDEO: Jacques Borlée schreeuwt het uit in de tribunes

Elke dag onthullen we een nieuw moment. Op 31 december kent u dé Belgische sportgebeurtenis van 2019.