Ga naar de inhoud

"Het mooie voetbal van Barcelona is toch ook leuk om naar te kijken?"

 di 27 november 2018 06:59
Mathieu van der Poel.
Mathieu van der Poel boekte zondag al zijn 13e overwinning van het seizoen.

Wie liever op veilig speelt voor zijn pronostiek, zet dit seizoen maar beter Mathieu van der Poel (23) op één. De Nederlandse alleskunner pakte zondag in het zand van Koksijde zijn 13e overwinning van het seizoen. "Dat ik wegrenner moet worden om van het gezaag af te zijn? Daarvoor cross ik veel te graag."

"De klassiekers zitten nu ook in het achterhoofd"

In Koksijde liep alles weer op wieltjes voor Mathieu van der Poel, die nu naar Spanje trekt om het tweede deel van het seizoen én het klassieke voorjaar op de weg voor te bereiden.

 

"De focus zal er vooral op duurtrainingen liggen, nog iets meer dan anders", legt Van der Poel aan Sporza uit. "De klassiekers zitten nu ook een beetje in het achterhoofd." De Nederlander zal de E3 BinckBank Classic en Gent-Wevelgem rijden. "De Ronde en Roubaix? Die kans zit erin als we een wildcard krijgen."

 

Wout van Aert kan na zijn voorjaar in 2018 als voorbeeld gelden. "Het is mogelijk om te crossen en een voorjaar te rijden. Dat wist ik al lang, maar Wout heeft dat wel bevestigd."

 

"Vooral zijn prestatie in de Strade Bianche (3e) vond ik indrukwekkend. En in de andere koersen zat hij altijd mee vooraan. Normaal, als ik op niveau ben, zou ik daar ook wel moeten kunnen zitten."

Bekijk het verslag van de WB-cross in Koksijde:

"Het is niet aan mij om de cross spannend te maken"

Mathieu van der Poel lijkt het hele veldritseizoen op te kuisen, wat hem door onder meer Roger De Vlaeminck niet in dank wordt afgenomen. "Hij maakt de sport een beetje kapot", zei De Vlaeminck vorige week.

 

"Het is niet aan mij om de cross spannend te maken, wel om zoveel mogelijk te winnen", pareert de Nederlander. "Daarvoor betalen mijn sponsors mij. De belangen zijn te hoog om het spannend te maken."

 

"Ik probeer het altijd te vergelijken met andere dingen. Als je Barcelona ziet winnen, dan is dat ook leuk om naar te kijken, want ze voetballen zo mooi. Je moet het een beetje vanuit dat perspectief bekijken."

 

"Maar het is niet nieuw dat iemand een sport domineert. Kijk naar de F1: ik denk dat Lewis Hamilton 8 van de 10 GP's wint. Daar wordt ook niets over gezegd. Dat ik wegrenner moet worden om van het gezaag af te zijn? Daarvoor cross ik veel te graag."

Het is niet aan mij om de cross spannend te maken, wel om zoveel mogelijk te winnen. Daarvoor betalen mijn sponsors mij.

Mathieu van der Poel

"Ik wil niet het gevoel hebben dat ik iets misloop"

Alleskunner Mathieu van der Poel schittert in het veld, op de weg en op zijn MTB. "Ik word niet gepusht om één fiets te kiezen. Die afwisseling houdt me fris en daardoor kan ik het goed volhouden en zijn de trainingen niet echt opofferingen."

 

"Mocht ik mijn hele carrière alle disciplines kunnen combineren, dan zou ik het doen. Maar op een bepaald moment zal ik iets moeten laten vallen. Zoals ik het nu zie, is dat misschien wel het mountainbiken."

 

Houdt dat drukke schema zijn ontbolstering als wegrenner niet tegen? "Misschien gaat het daardoor net zo goed op de weg. Nu sta ik zonder druk aan de start van een wegkoers. Er hoeft niets. Dat brengt ergens ook rust. Maar na het NK op de weg heb ik beslist om de klassiekers te rijden. Ik wil niet het gevoel hebben dat ik iets misloop. Ik wil het wel proberen."

Sportweekend kroop in de camper bij Van der Poel: