Ga naar de inhoud

meest recent

Criteriums staan zwaar onder druk: "Het wordt een regelrechte ramp"

 ma 30 juli 2018 20:04
Peter Sagan won in Aalst.
Peter Sagan won in Aalst.

De Tour de France is achter de rug en dus kunnen de renners deze week weer een centje bijverdienen tijdens de criteriums. Maar voor de organisatoren wordt het steeds moeilijker om een aardig deelnemersveld bijeen te krijgen. "De prijzen swingen de pan uit", klinkt het in Aalst.

"Geen gele trui? We zijn geen gokkantoor"

Aalst trekt vanavond zoals gewoonlijk de criteriumdans op gang. Groene trui Peter Sagan is met Yves Lampaert en Mathieu van der Poel de blikvanger, maar het deelnemersveld oogt al bij al magertjes. Vorig jaar was gele trui Chris Froome nog te gast, Geraint Thomas is er vanavond niet bij.

 

"Wij konden voor vrijdag niet voorspellen wie het geel zou dragen in Parijs", zegt organisator Renno Roelandt. "Mocht de winnaar vroeger duidelijk geweest zijn, dan hadden we hem genomen. Maar we zaten muurvast in die discussie. We zijn ook geen gokkantoor."

 

Ook Greg Van Avermaet is niet naar Aalst afgezakt. "De onderhandelingen waren aan de gang, maar uiteindelijk moesten wij ook knopen doorhakken. Laat ons zeggen: wij moeten ook de tering naar de nering zetten. We hadden Greg graag gehad, maar we hebben ook maar een bepaald budget."

 

Hangt aan zo'n topper als Peter Sagan dan zo'n stevig prijskaartje? "Daar zal ik niet op antwoorden, want dat heeft een averechts effect. Als ik zeg dat Sagan zoveel vraagt of krijgt, dan zeggen de andere renners dat ze daar ook recht op hebben. En op een buitenlandse renner moet de organisator nog extra belastingen betalen."

"De prijzen swingen de pan uit"

"Vroeger was het criteriumgeld extra prijzengeld, maar dat is nu vooral voor de grote renners deels bijzaak geworden", weet analist José De Cauwer. "Ik hoor van sommige renners ook dat de belastingsdruk verhoogd is. Dat is logisch, maar dan wordt het een pak minder en dan hoeft het voor sommigen niet."

 

Conclusie: het wordt voor een organisator moeilijker en moeilijker om grote namen te strikken. "De prijzen swingen de pan uit. Of de druk te groot wordt? Het wordt een regelrechte ramp als er niet meer inkomsten komen. We moeten break-even draaien en dat kunnen we niet meer volhouden", zegt de organisatie in Aalst.