Lotte Kopecky.
Ook vandaag is er geen zon te bespeuren in Zwitserland
teams en deelnemers
programma en wedstrijden WK wielrennen 2024
datum wedstrijd afstand startuur winnaar
22/09 tijdrit elite vrouwen 29,9 km 12.00 uur Brown (Aus)
  tijdrit elite mannen 46,1 km 14.45 uur Evenepoel
23/09 tijdrit junioren mannen 24,9 km 9.15 uur Seixas (Fra)
  tijdrit beloften mannen 29,9 km 14.45 uur Romeo (Spa)
24/09 tijdrit junioren vrouwen 18,8 km 8.30 uur Ferguson (GBr)
25/09 mixed relay elite 53,7 km 14.00 uur Australië
26/09 wegrit junioren vrouwen 73,6 km 10.00 uur Ferguson (GBr)
  wegrit junioren mannen 127,2 km 14.15 uur Finn (Ita)
27/09 wegrit beloften mannen 173,6 km 12.45 uur Behrens (Dui)
28/09 wegrit elite vrouwen 154,1 km 12.45 uur  
29/09 wegrit elite mannen 273,9 km 10.30 uur  

LIVESTREAM WK vrouwen: Kopgroep met Justine Ghekiere heeft voorgift van een minuut op elitegroep met Lotte Kopecky

 za 28 september 2024 16:13
Wereldkampioenschappen
Wegwedstrijd - vrouwen
Wegwedstrijd
154.1 km
12:51 Uster - 16:45 Zürich
nog 27 km
  1. 0
  2. 20
  3. 40
  4. 60
  5. 80
  6. 100
  7. 120
  8. 154.1

    De elite vrouwen vechten vandaag hun wereldtitelstrijd uit in Zürich. Lotte Kopecky wil er maar wat graag haar titel verdedigen op een parcours op haar maat. U hoeft niets van de koers te missen: van net voor de start om 12.35 uur zijn we er met live beeld bij op de stream van Sporza, vanaf 13.30 uur ook op VRT 1. U kunt natuurlijk ook luisteren op Radio 1. 

    Fase per faselaatste update: minder dan een minuut geleden

    16:16

    De beenstukken gaan uit bij Lotte Kopecky. Ze schuift makkelijk op in dit uitgedunde peloton, waar Nederland nu wel van het voorplan is verdwenen. De keuze ligt voorlopig op Markus en Vos, begrijpelijk met de minuut voorsprong. 

    16:13

    Laatste ronde

    De bel rinkelt in Zürich en dat betekent ook hier dat de laatste ronde aangebroken is. Het viertal op kop begint eraan met een minuut bonus. 

    16:12

    Is het vat stilaan af bij Ghekiere? Hoofdschuddend moet ze een gat dichten na een versnelling bergaf van Vos. 30 seconden, dat ziet er wel weer aantrekkelijk uit. Voorop blijven na de Bergstraße is zeker nog een mogelijkheid. Ghekiere peuzelt nog even wat, maar is het niet te laat?

    16:08

    Niet Bradbury, maar wel Roseman-Gannon is de Australische in de kopgroep. Zij is samen met Markus, Vos en Ghekiere op weg naar de voorlaatste passage aan de streep. 

    16:06

    Niet helemaal van harte gaat het bij Vos, maar in het spoor van Bradbury sluit ze wel voorin aan. 4 leiders nu, terwijl het opnieuw Nederland is dat rijdt daarachter. 

    16:05

    Vos in de tegenaanval

    Anticiperen wordt het codewoord voor Marianne Vos vandaag. Ze versnelt terwijl het gat nog een seconde of 10 is en komt snel richting Ghekiere en Markus. Bradbury gaat er wel fluks op en over. 

    16:03

    Seconde per seconde sluipt de achtervolgende groep dichter naar Markus en Ghekiere. De Zwitserse Chabbey zorgt voor een stevige tegenprik, Kopecky volgt alert in positie 5. 

    16:00

    Op het knikje net voor de langste afdaling trekt Nederland weer door, op 25 seconden van Markus en Ghekiere nu. Pieterse offert haar kansen op voor Vollering, die kwiek oogt ondanks de vele regenval. 

    15:57

    Werkdag voor Nederland

    Na Vos en ook al Pieterse moet nu Bredewold aan de bak voor Oranje. Op Vollering na heeft iedereen al meer dan zijn deel van het werk gedaan achter Markus. 

    15:55

    Wat is Nederland nu van plan? Markus rijdt mee op kop, terwijl Vos in het aangedikte peloton versnelt. Koersen op twee fronten. 

    15:53

    Het valt stil achter Markus en Ghekiere in de groep-Kopecky, waardoor de groep der geslagen favorieten weer terug kan keren. 35 seconden is de plots aantrekkelijke voorsprong voor het duo aan de leiding. 

    15:52

    Wat een wedstrijd van Ghekiere! Ze is al van in het begin de enige Belgische die het moet opknappen.

    Ine Beyen
    15:52

    Lotte Kopecky en Justine Ghekiere zijn de Belgische overblijfsters in het elitegroepje, Nederland doet het met Riejanne Markus, Puck Pieterse en Demi Vollering. Niet verrassend zijn het dan ook België en Nederland die hun overtal willen uitspelen. Markus gaat, Ghekiere volgt. 

    15:49

    Labous, al heel de tijd in korte mouwen, neemt het stokje over. Markus controleert haar uitval, terwijl Kopecky weer om de volgwagen vraagt. Heeft ze haar bevoorrading gemist? 

    15:48

    De Zweedse Andersson speelt op de verrassing en heeft wat voorsprong te pakken. Pieterse rekent haar snel weer in. 

    15:47

    Ook Ghekiere is terug

    Het valt even stil boven aan Witikon en dus komt Justine Ghekiere weer terug. We zijn weer met iets meer dan een tiental, Markus en Pieterse zijn er voor Vollering. 

    15:46

    Kopecky kiest voor meeglijden en dat lijkt me het verstandigste van allemaal.

    Ruben Van Gucht
    15:45

    Vollering en Longo Borghini knallen nog naar Lippert toe, maar Labous dicht het gaatje voor Kopecky uit. Pieterse is weer komen aansluiten. 

    15:44
    Tourwinnares Niewiadoma moet lossen
    15:44

    Kopecky wel nog mee, Ghekiere niet

    Lotte Kopecky zit nog wel mee in het groepje met Vollering, waar Pieterse en Vas ook niet meer van de partij zijn. Ghekiere zit bij hen en dus niet vooraan. Lippert versnelt voorin terwijl het even stilvalt. 

    15:42

    Niewiadoma lost!

    De poort staat wagenwijd open. Ook Henderson en Bredewold moeten passen, en ook Tourwinnares Niewiadoma moet laten lopen. Niet verrassend, het is Demi Vollering die de schifting zelf voert. 

    15:41

    Witikon

    En de weg gaat alweer steviger omhoog naar Witikon. Chabbey, Rooijakkers en Markus gaan eraf en ook Vos komt in de problemen. 

    15:38

    Een groepje met nochtans Nederlandse vertegenwoordigsters scheurt zich even af, maar opnieuw wordt het kloofje gedicht door een oranjehemd. Niet voor het eerst vandaag. 

    15:36

    Wie moest zoal kleur bekennen op de Bergstraße? Onder meer olympisch kampioene Faulkner had het moeilijk, net als Niedermaier en Brown. Ghekiere blijft knap mee gaan. 

    15:35

    Op het steile stuk komt Kopecky goed naar voren. Nog 50 kilometer tot de finish en dus sparen de favorieten zich, maar de schifting zet zich wel door. Een uitputtingsslag zonder aanvallen, dat is het voorlopig. 

    15:33

    Bergstraße

    Puck Pieterse voert het peloton aan op de eerste meters Bergstraße. Tot Markus komt voor nog maar eens een kopbeurt. 

    15:31

    De finishlijn is overschreden en dus is het al bijna tijd voor de Bergstraße. Daar verwachten we nu een eerste keer écht vuurwerk, bij de voorlaatste kans.

    15:28

    Kopecky bij de volgwagen

    Nog een keer langs bij de volgwagen, denkt Lotte Kopecky. Daar is perfect de tijd voor in deze situatie en dat doet ze dan ook schijnbaar met de glimlach. 

    15:26

    Zürich en de derde passage aan de finish is in zicht. Dat betekent de voorlaatste ronde, vaak een essentiële op een WK. We zetten ons schrap! 

    15:22

    Een tweede groepje keert even later ook weer terug. Bredewold blijft zich uit de naad werken voor Vollering uit. Kopecky wenkt de volgwagen, ze heeft haar regenjasje weer uit gedaan. 

    15:21

    Vos gaat aan!

    Het is tijd voor het muurtje na de afdaling en daar wil Marianne Vos met voorsprong aan beginnen. Onder haar impuls split het peloton in tweeën, Kopecky zit aan de juiste kant van de scheur. Ghekiere niet, maar ze springt er naartoe. Sterk weer! 

    15:17

    Bijna voltallig Nederland

    Enkel Thalita de Jong lijken we te missen bij Nederland in het toch al stevig uitgedunde peloton. Marianne Vos, nog niet gezien, duikt op aan het wiel van Kopecky bij de volgende weg naar beneden. 

    15:15

    Plots zit Kopecky in tweede positie van de Nederlandse locomotief. En zo is ze waar ze moet zijn voor dat muurtje na de afdaling. Gaia Realini, een pluimgewicht van een kilogram of 40, wordt eruit gebonjourd. 

    15:14

    De Nederlandse trein voert het peloton aan in de afdaling. De gehele kop van de groep kleurt oranje en zo scheurt het achteraan. 

    15:13

    Het is wachten tot de passage aan de streep voor een duidelijk overzicht van wie nog mee is in het peloton. Daarvoor moeten we wel nog zeker 10 kilometer geduld hebben, met eerst nog de duik naar het Zürichmeer. Én het verraderlijke knikje daarna, waar het al twee keer bewoog bij de vorige passages. 

    15:09

    Grace Brown: "Mijn beste kans is het ontwijken van de topfavorieten"

    15:07

    Een renster of 35, met meer zijn ze niet meer in koers voor de wereldtitel. En dat net voorbij halfweg koers, wat een slagveld! 

    15:06

    Een stevig uitgedund peloton maakt de kop van de koers uit, met Riejanne Markus voor Nederland op kop. Lotte Kopecky doet weer een jasje aan door de nieuwe stortvloed in Zürich. 

    15:04

    We voelen een beetje mee met Ghekiere, die alles moet oplossen voor Kopecky.

    Ruben Van Gucht
    15:03

    Onder een nieuwe stortbui schuift een sterke Justine Ghekiere weer mee in een tegenaanval. De weg gaat nog niet meteen naar beneden bovenop het plateau. 

    15:01

    Ook Lotte Claes is eraf gemoeten onder het gebeuk van Rooijakkers. Enkel Justine Ghekiere is zo nog bij Lotte Kopecky. Puck Pieterse moet in de achtergrond ook een inspanning leveren om weer naar het eerste deel van het peloton te knallen. 

    14:58

    Hergroepering

    Kopecky bekijkt het samen met Niewiadoma vanuit de buik van het peloton. Onder dit egale tempo kan dat nog, wel is het nefast voor de voorsprong van de kopgroep. We krijgen een hergroepering. 

    14:56

    Op 75 kilometer van de streep steekt Demi Vollering de neus aan het venster. Ze zit in het wiel van Pauliena Rooijakkers, die het peloton leidt op de loper bergop naar Witikon. 

    14:52

    Elisa Balsamo en Mavi Garcia zijn enkele van de mooie namen die aan de rekker hangen na de Bergstraße. Het peloton blijft wel al bij al goed gegroepeerd achter de leidsters.  

    14:51

    Het peloton ziet de kop van de koers nu perfect rijden op de stroken van 17%. Het verschil is klein, krijgen we weer tegenaanvallen te zien? 

    14:49

    Bergstraße

    Terwijl de leidsters alweer aan de steile Bergstraße beginnen, komt Julie De Wilde aan de finish. We zullen haar niet meer voorin koers zien vandaag. 

    14:47

    Geen Ferrand-Prévot meer

    Julie Van de Velde is haar plekje in het peloton kwijt gespeeld, waardoor Kopecky enkel nog Lotte Claes heeft. En ook Pauline Ferrand-Prévot volgt al op anderhalve minuut. 

    14:46

    Met 11 zijn ze nog over voorin bij de passage aan de finish: Ghekiere, Bredewold, Markus, Zigart, Gigante, Fisher-Black, Ottestad, Hartmann, Paladin, Koch en Majerus. Wie missen we zoal in het peloton? 

    14:42

    Kasia Niewiadoma: "Ik ga mijn best doen om vooraan te blijven"

    14:41

    15 seconden

    De intussen 11 leidsters zijn op weg naar de tweede passage aan de finish, goed en wel voorbij de gevaarlijke afdaling. Ze hebben wel amper 15 seconden bonus op het peloton. 

    14:38

    Samen met de Duitse Koch is de Nederlandse Bredewold er wel in geslaagd naar de kopgroep te rijden. En dat onder de stortregen die andermaal uit de lucht valt. Er passeert een stortvloed in Zwitserland. 

    14:37

    We zijn op weg naar een groep met enkel nog maar grote namen.

    Ruben Van Gucht
    14:35

    Vanuit het peloton zou ook Antonia Niedermaier zich al getoond hebben in een tegenaanval. Een beeld hebben we daar niet van gezien, maar getuige de goede benen van de Duitse deze week zou het zomaar kunnen. 

    14:33

    Majerus is dan weer komen aansluiten in de kopgroep. Het is overal SD Worx-Pro Time in beeld.

    14:32

    Bredewold trekt fors door op het bergje waar Kopecky in de vorige ronde aan de boom schudde. In haar wiel zit, jawel, Kopecky als tweede van het peloton. 

    14:29

    De Schepper uit koers gestapt

    Na haar vroege val verdween Lore De Schepper uit koers. Ze is overgebracht naar het ziekenhuis, maar het zou niets ernstigs zijn. 

    14:28

    Het achttal vrouwen aan de leiding heeft nu toch al 25 seconden verzameld op het peloton. Er zit muziek in dit groepje met Ghekiere. 

    14:25

    Pauline Ferrand-Prévot: "Het zal een spannende en interessante koers worden vandaag"

    14:24

    Van dat kleine gat tussen peloton en kopgroep maakt Paladin gebruik om in één knal de oversteek te maken. En zo heeft ook Italië iemand mee. 

    14:22

    Het slagveld is zich nu al aan het aftekenen.

    Ruben Van Gucht
    14:22

    Kopecky heeft haar zwarte regenjasje al uitgedaan terwijl de regen nog steeds met bakken uit de lucht valt. Zoals altijd rijdt ze weer alert voorin het peloton, vlak achter de kopgroep met Ghekiere. 

    14:20

    Zevental op kop

    Hartmann is de Zwitserse die haar wagonnetje heeft aangehaakt. Zigart en Roseman-Gannon zorgen voor Sloveense en Australische vlaggetjes voorin na een succesvolle koppeltijdrit. Het peloton zit niet zo ver. 

    14:17

    Fisher-Black roert zich, een van de vrouwen van de tweede lijn. Dan moet ook Ghekiere weer mee, net als Markus. 

    14:16

    Alle aanvalsters zijn wel weer gegrepen, waardoor het even tot rust komt bergop naar Witikon. Na die loper volgt nog een plateau, waarna de duik naar Zürich weer opdoemt. 

    14:15

    Fietswissel Vanpachtenbeke

    Op het moment dat de koers een eerste keer opengebroken wordt, moet Margot Vanpachtenbeke voet aan grond zetten. Ze krijgt een nieuwe fiets, maar dat heeft tijd gekost. Raakt ze nog in koers? 

    14:12

    Ook Italië en Australië sturen een vrouw naar voren. Van de Velde is mee, maar wel tussen hangen en wurgen. 

    14:11

    Berton en Martin blijven nog over vooraan, maar lang zal hun liedje niet meer duren. Thalita de Jong is op komst voor Nederland, Julie Van de Velde wil ook mee. 

    14:09
    Lore De Schepper kwam vroeg ten val: dat verklaart haar afwezigheid in het peloton. Jammer, vroege pech voor de jonge Belgische.
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    14:07

    Baur gaat vooraan wel overboord. De Zwitserse zette de ontsnapping op poten, als eerbetoon aan landgenote Muriel Furrer. Berton gaat stevig tekeer. 

    14:05

    Bergstraße

    De pittige Bergstraße doemt een eerste van vier keer op en dus stijgt ook de nervositeit in het peloton. Op 105 km van het einde, wie durft al iets? Het tempo ligt hoog, demarrages blijven uit. 

    14:04

    Christina Schweinberger, een van de outsiders voor een top 10, is door mechanische pech ook al ver teruggeslagen. Demey komt ook al op ferme achterstand door aan de streep, waar De Schepper nog steeds niet voorbij is gekomen. 

    14:03

    Vanpachtenbeke, De Wilde, Claes, Ghekiere en Van de Velde zijn de Belgische vrouwen die nog in steun zijn van Kopecky in het peloton. De afwezigheid van Lore De Schepper, een favoriete voor de medailles bij de beloften, is toch opvallend. 

    14:01

    Eerste passage aan de finish

    We hebben nog steeds 3 leiders: Caroline Baur, Nina Berton en Sara Martin. Bij de eerste passage aan de finish is de orde teruggekeerd in het peloton, dat op een halve minuut doorkomt. 

    13:58

    De rol van Valerie Demey lijkt wel uitgespeeld. Ze lost in het gezelschap van een Chinese en een Letse. Dat is al een eindje achter het peloton. 

    13:56

    Ghekiere schuift mee

    Riejanne Markus is een van de vele Nederlandse vrouwen in het peloton en trekt ten aanval. Justine Ghekiere, toch ook nog van de partij dus, schuift mee. 

    13:56

    Het troept weer wat samen tot een renster of 40, nog steeds zonder helpers voor Kopecky op het eerste gezicht. We zijn op weg naar de eerste passage aan de finish. 

    13:54

    Oproep aan de Belgen: probeer te zorgen dat je zo snel mogelijk bij je kopvrouw bent.

    Ruben Van Gucht
    13:53

    Verbrokkeling

    Volledig verbrokkeld komt het peloton beneden. Kopecky zit uiteraard goed voorin, de groten zitten er allemaal. Hoeveel Belgen zijn nog mee? 

    13:51

    De 3 leidsters beginnen nog een halve minuut voor het peloton aan de afdaling waar het noodlot toesloeg voor Muriel Furrer. De Servische Eric smijt zich naar beneden en wil wel de sprong naar voren wagen. 

    13:48

    Eerste keer Kopecky

    Uit veiligheid trekt Lotte Kopecky een eerste keer door in het peloton. Niet met de bedoeling om weg te raken, maar wel om op kop aan een gevaarlijke afdaling te beginnen. 

    13:44

    Behoudt Lotte Kopecky haar regenboogtrui?

    13:41

    Live op VRT1

    Vanaf nu kan je ook op VRT1 naar de WK wegrit bij de vrouwen kijken. Tess Elst blikt nog kort vooruit naar de koers met analisten Sven Nys en Marijn de Vries. Daarna nemen Ruben Van Gucht en Ine Beyen weer over. 

    13:34

    De Nederlandse vrouwen nemen het op zich om het peloton nog wat meer uit te dunnen. De weg blijft gestaag omhoog gaan in deze fase, tot de duik naar de streep in Zürich genomen wordt over een tiental kilometer. 

    13:32

    Antonia Niedermaier: "We willen het best mogelijke resultaat neerzetten vandaag"

    13:31

    Lotte Claes, al een hele dag achteraan, is de eerste Belgische die het contact met het peloton verliest op de Muur van Maur. Zij moet wat terrein goedmaken nadat ze opgehouden werd door die valpartij. 

    13:29
    Val bij wielrenster van Rwanda
    13:29

    Weer een val in de achtergrond van de koers, met een Rwandese die de pijn verbijt. Ook de Duitse Hannah Ludwig lag erbij en moet lang wachten op assistentie. 

    13:27

    De openingsfase van 25 vlakke kilometers zit erop, het werk op en af kan beginnen. Te beginnen met de weg omhoog op de Muur van Maur, richting de lokale rondes in Zürich nog steeds. Keep wordt nog voor dat klimmetje gegrepen. 

    13:22

    De Zuid-Afrikaanse Tiffany Keep houdt een voorsprong van een handvol seconden vast op het peloton. Anderhalve minuut dichten op 3 rensters, het lijkt ons een onmogelijke opgave. 

    13:19

    Val van Hondurese

    Op de klinkertjes van een rotonde gaat Gissel Andino onderuit in het peloton. Gelukkig nam de vrouw uit Honduras niemand mee in haar val.

    13:16

    Marianne Vos: "Bij zo een eendagskoers is het altijd afwachten"

    13:15

    Toch nog een renster die een poging waagt uit de grote groep. Een Zuid-Afrikaanse wil zich warm houden en waagt de sprong nog naar voren. 

    13:11

    1 minuut

    De rust is wedergekeerd in het peloton en zo stijgt de voorsprong van Baur, Martin en Berton tot boven de minuut. Geen van die vrouwen doet mee om de wereldtitel bij de beloften, die tegelijk met de elite beslecht wordt. Vanaf volgend jaar zou daar verandering in komen. 

    13:09

    Lotte Kopecky zit zelf ook al in vijfde positie in het peloton. Positioneren moet je haar natuurlijk niet leren en echt kwaad kan dat ook niet in deze bochtige fase over de natte wegen. Vanuit Uster zetten we nog steeds koers richting Zürich in deze opening. 

    13:04

    Grote landen zijn alert

    Ondertussen al op 45 seconden van het leidende trio schaduwen de grote landen elkaar op kop van het peloton. Bij elke tegenaanval waar een Amerikaanse het probeert, zien we onder meer Nederland en België alert meegaan. In de achterhoede moeten al wat rensters eruit na nog geen 10 kilometer. 

    13:00

    De Amerikaanse vrouwen lanceren een tegenaanval vanuit het peloton, waar achteraan een Afghaanse voor de eerste val van dit WK tekent. Hopelijk meteen ook de laatste, maar het natte wegdek is o zo verraderlijk. 

    12:57

    Baur heeft niet Demey, maar wel de Spaanse Martin en de Luxemburgse Berton mee gekregen. Dat drietal lijkt wel wat ademruimte te mogen krijgen. 

    12:56

    Het is belangrijk om altijd vooraan te zitten en je focus nooit te laten zakken op dit parcours.

    Demi Vollering
    12:55

    Demi Vollering: "Het zou zonde zijn om Puck of Marianne niet uit te spelen in de finale"

    12:54

    De Zwitserse Caroline Baur wil even alle verdriet vergeten en probeert een vlucht op poten te zetten. Valerie Demey springt op het wiel. 

    12:50

    C'est parti!

    De grote landen laten zich niet wegdrummen vooraan terwijl de vlag wappert voor de echte start. Een vroege vlucht met enkele kleine wielerlanden, we zien het niet meteen gebeuren. 

    12:48

    Officiële start

    Aftellen en daar gaan we! De vrouwen zijn officieel begonnen aan hun tocht van meer dan 150 kilometer in en om Zürich. Over een goede kilometer beginnen we er officieel aan. 

    12:46

    De Zwitserse vrouwen staan arm in arm op de eerste rij en vechten tegen de tranen tijdens de minuut stilte voor de overleden Muriel Furrer. We beginnen deze wegrit dus met een pakkend eerbetoon. 

    12:45

    Grijze dag

    Net als de voorbije dagen is het zonnetje niet te bespeuren in Zwitserland. De regen valt ook vandaag weer met bakken uit de lucht. Dat kan voor een vroege schifting zorgen in dit vrij omvangrijke peloton. 

    12:38

    Livestream

    Ruben Van Gucht en Ine Beyen zijn klaar voor hun WK-apotheose vanuit Zürich. De livestream op deze pagina loopt en dus hoef je geen trap te missen van de integrale wegrit bij de vrouwen. 

    12:34

    We mogen ons niet blind staren op Nederland. Er zijn meer namen die hier goed uit de voeten kunnen.

    Lotte Kopecky
    12:33

    Vier lokale rondes wachten in Zürich op de vrouwen, evenveel als de mannen beloften gisteren voor de wielen kregen. Dan weet je: daarop kan meer dan genoeg koers gemaakt worden, zeker met de Zwitserse regenbuien daarbij. 

    12:24

    Ik verwacht voldoende steun voor Lotte. We hopen dat de uitdunning zo lang mogelijk uitblijft.

    Bondscoach Ludwig Willems
    12:22

    Ludwig Willems: "Lotte moet zo fris mogelijk de finale binnenkomen"

    12:18

    Thuiskoers voor Vollering

    Vergis je niet, Demi Vollering komt natuurlijk nog steeds in de oranje kleuren van Nederland uit. Maar ze woont wel in Zwitserland, waardoor dit WK toch een beetje zal aanvoelen als een thuiskoers. Het inspireerde Vollering al tot een tweede plaats in de tijdrit, doet ze vandaag een trapje beter? 

    12:12

    Na het recordaantal van 71 landen aan de start in Glasgow vorig jaar, ruim meer dan de tot dan toe maximumscore van 49, klokken we vandaag toch ook af op 67 landen. Terwijl landen als Laos, Burkina Faso of Bermuda geen vrouw meer afvaardigden, deden nieuwkomers als Benin en Malta dat wel. 

    12:05

    Ik moet me zo lang mogelijk sparen tot net voor de finale, waar ik een belangrijke rol kan spelen.

    Justine Ghekiere
    12:03

    Justine Ghekiere: "Het is een heel sterk team, we hebben er allemaal veel zin in"

    12:03

    Samen met uiteraard Lotte Kopecky, drievoudig wereldkampioene Marianne Vos en Elisa Balsamo, die de wereldtitel veroverde in Leuven, is Ferrand-Prévot een van de vier rensters hier aan de start die weten hoe ze een WK moeten winnen. 

    11:51

    Comeback Ferrand-Prévot

    Nog een grote naam aan de start van dit WK is Pauline Ferrand-Prévot. De 32-jarige Française heeft in elke discipline zowat alle wereldtitels gewonnen die er te winnen vallen en richt zich vanaf volgend seizoen weer op de weg bij Visma-Lease a Bike. 

    In 2014 knalde Ferrand-Prévot naar de regenboogtrui in Ponferrada, 10 jaar later waagt ze een nieuwe poging. Al moeten we er wel bij vermelden dat haar laatste koers op de weg al dateert van 2021, toen ze op het Frans kampioenschap 12e eindigde. Voor een laatste volwaardig jaar op de weg moeten we al terug naar 2018. 

    10:52

    Livestream vanaf 12.35 uur

    Het eerste deel van de WK-wegrit in Zürich bij de vrouwen zal exclusief op de site van Sporza te zien zijn. Vanaf 12.35 uur zitten Ruben Van Gucht en Ine Beyen al klaar om je van commentaar te voorzien, een tiental minuten voor de voorziene start dus. 

    27/09/24
    19:36

    Vollering: "Ja, ik ben op mijn best"

    De plannen bij Team NL zijn duidelijk: Demi Vollering is de absolute kopvrouw. "Ik wil heel graag wereldkampioen worden", vertelt ze bij de NOS. "Dat zou alles betekenen."

    Het zware parcours met nooit een rustmoment lacht haar alvast toe. "Jawel, maar je kan vooraf nooit zeggen dat je zal winnen. Alles moet meezitten. Ik heb de voorbije periode al vaker gedacht dat ik iets in the pocket had, maar dat het dan toch niet lukte."

    Ze alludeerde op de Tour, die ze met 4 seconden verloor na een valpartij. Dat geeft extra motivatie. "Ik zit toch met een beetje wrok na die Tour, je wil iets rechttrekken."

    Op de vraag of ze op haar best was, klonk het zelfzeker: "Ja, dat denk ik wel. Ik voel me heel goed de laatste tijd. Ik heb er veel vertrouwen in, dat is ook heel belangrijk."

    Ze trainde ondertussen ook al met de trainers van haar nieuwe ploeg - van wie ze de naam nog niet bekendmaakt. "Dat geeft toch weer een nieuwe prikkel. We hebben vooral op het explosieve gewerkt."

    Vollering woont in Zwitserland, in Meggen. "Dat ik zo dicht bij huis het WK mag rijden, geeft extra energie."

    19:21

    We hebben een heel sterk team met Nederland. Maar dat geeft absoluut geen garanties. De concurrentie is ook sterk.

    Marianne Vos
    19:14

    Vos: "Rijden voor Vollering op loodzwaar parcours"

    Marianne Vos is ook een van de speerpunten in het Nederlandse team, waar Demi Vollering de absolute kopvrouw is.

    Vos werd 3 keer wereldkampioen (2006, 2012, 2013) en is in vorm: ze pakte zilver op de Spelen in Parijs en veroverde de groene puntentrui in de Tour. De 37-jarige bereidde zich in Andorra voor op het WK.

    "Ik voel me goed. Het is een loodzwaar parcours, maar dat is mooi voor een WK. We rijden voor kopvrouw Vollering, ze is heel goed in vorm, dat zag je in de tijdrit."

    18:05

    Heel Team NL staat hier met ambitie aan de start. Of ik kan winnen? Winnen kan altijd. We starten wel met Demi Vollering als kopvrouw, maar het is altijd afwachten hoe de wedstrijd loopt.

    Puck Pieterse, beschermde renster bij Nederland
    18:01

    Ik kijk er heel erg naar uit. Het is een heel mooie omloop, die uitnodigt om te koersen. Ik denk dat het rondje me ligt. De inspanningen constant op en af zijn we gewoon in het mountainbiken.

    Puck Pieterse, beschermde renster bij Nederland
    16:42

    Bondscoach Willems: "Alles op nieuw succes voor Kopecky"

    De Belgische vrouwenploeg is in Zürich met 1 doel: titelverdedigster Lotte Kopecky aan nieuw succes helpen.

    "Ons hoofddoel is duidelijk: we willen scoren met Lotte. Iedereen in het team moet zich daarvoor in dienst stellen. We mikken op een medaille", zei Willems.

    Die ziet ook een belangrijke rol voor Lore De Schepper, de 18-jarige youngster van AG Insurance-Soudal. "Zij kan heel belangrijk worden in de finale. Ze heeft de kwaliteiten om lang mee te gaan in de wegrit."

    Naast Kopecky en De Schepper rekent Willems in de wegrit ook op Lotte Claes, Valerie Demey, Julie De Wilde, Justine Ghekiere, Julie Van De Velde en Margot Vanpachtenbeke.

    16:35

    Parcours

    154 kilometer en 2.488 hoogtemeters: de vrouw die de regenboogtrui opeist, zal diep in de energietank moeten tasten.

    Het ankerpunt is natuurlijk het lokale circuit van 26,8 kilometer in Zürich, dat 4 keer wordt opgediend.

    Het zwaartepunt ligt in het eerste deel van de omloop met achtereenvolgens de Zürichbergstrasse (1,1 km aan 8%) en daarna de Witikon (2,3 km aan 5,7%).

    De rensters blijven even hangen op een plateau, waarna een afdaling volgt. De slotfase is overwegend vlak op een molshoop na.

    16:33

    Ontdek het parcours van de wegrit bij de vrouwen: