Lotte Kopecky.
Kopecky sprint naar een nieuwe wereldtitel!
teams en deelnemers
programma en wedstrijden WK wielrennen 2024
datum wedstrijd afstand startuur winnaar
22/09 tijdrit elite vrouwen 29,9 km 12.00 uur Brown (Aus)
  tijdrit elite mannen 46,1 km 14.45 uur Evenepoel
23/09 tijdrit junioren mannen 24,9 km 9.15 uur Seixas (Fra)
  tijdrit beloften mannen 29,9 km 14.45 uur Romeo (Spa)
24/09 tijdrit junioren vrouwen 18,8 km 8.30 uur Ferguson (GBr)
25/09 mixed relay elite 53,7 km 14.00 uur Australië
26/09 wegrit junioren vrouwen 73,6 km 10.00 uur Ferguson (GBr)
  wegrit junioren mannen 127,2 km 14.15 uur Finn (Ita)
27/09 wegrit beloften mannen 173,6 km 12.45 uur Behrens (Dui)
28/09 wegrit elite vrouwen 154,1 km 12.45 uur Kopecky
29/09 wegrit elite mannen 273,9 km 10.30 uur  

Dan toch! Pientere Lotte Kopecky overleeft dipje en volgt zichzelf op als wereldkampioene in Zürich na een bloedstollend WK

 za 28 september 2024 16:56
Wereldkampioenschappen
Wegwedstrijd - vrouwen
Wegwedstrijd
154.1 km
12:51 Uster - 16:58 Zürich
Lotte Kopecky
einde
  1. 0
  2. 20
  3. 40
  4. 60
  5. 80
  6. 100
  7. 120
  8. 154.1

    Zou ze zelf beseffen hoe ze het heeft geflikt? Lotte Kopecky is voor het tweede jaar op een rij wereldkampioene. De sluwe titelverdedigster zag in de slotronde van een loodzwaar WK af, maar kwam boven water en was een koele kikker in een bijzonder spannende finale. Ze won de sprint met 6 protagonisten: Chloe Dygert werd 2e, Elisa Longo Borghini 3e en Demi Vollering 5e.

    De WK-wegrit voor vrouwen in Zürich in een notendop:
    1. winnares van de dag
      Wie niet de sterkste is, moet de slimste zijn. En dat was Lotte Kopecky vandaag zeker. In de laatste ronde kende ze meerdere moeilijke momenten bergop, maar tactisch pakte de titelverdedigster het perfect aan. Ze keerde terug wanneer het ertoe deed en hield het hoofd koel in de finale. Kopecky regelde met verve de sprint met z'n zessen voor de wereldtitel.
    2. verliezers van de dag
      Vooraf klonk het eensgezind over de Nederlandse plannen: alle ballen op Demi Vollering. Toch was het als vanouds weer fronsen toen die woorden omgezet moesten worden in daden. Een tactiek die bestond uit voortdurend rijden achter landgenotes in de aanval en daarna de bedenkelijke keuzes van Vollering in de finale. Zo wordt een regenboogtrui bijzonder moeilijk.
    3. pluim van de dag
      Op haar eentje vormde ze een eenmansploeg in steun van Lotte Kopecky. Wat een WK heeft Justine Ghekiere gereden! Ze schoof mee in aanval na aanval en deed tot in de diepe finale haar duit in het zakje. Ghekiere werd zelfs nog bijzonder knap zevende na een heroïsche dag in het offensief.
    4. statistiek
      Lotte Kopecky is de eerste renster die zichzelf opvolgt als wereldkampioene sinds Marianne Vos in 2013. Ook is ze nu samen met Yvonne Reynders de enige Belgische die meerdere wereldtitels in de wegrit veroverde. Reynders prijkt wel nog steeds aan kop met vier regenboogtruien.

    Belgische ploeg bijzonder snel herleid tot een tweetal

    Met liefst zeven rensters in steun van Lotte Kopecky had België het grootste blok in koers. Alleen maakten de andermaal talrijke (stort)regenbuien en het pittige parcours er een bijzonder selectieve koers van. 

     

    Zo bleef halfweg koers onder het gebeuk van Nederland nog slechts een tweetal van het Belgische achttal over. Uiteraard met Kopecky, en ook met Justine Ghekiere. En die tweede was bijzonder actief.

     

    Op elke uitval uit het kamp van Oranje moest Ghekiere aan de bak. Na een loodzware afvallingskoers van 100 kilometer kon het spektakel helemaal losbarsten en ook daarin was Ghekiere niet vooraan weg te slaan.

     

    Onder meer Tourwinnares Niewiadoma was een van de vroege slachtoffers van de strijd tegen de regen en de koude. Ghekiere hield zich dan weer warm door in een kansrijke poging mee te glippen.

     

    Samen met Riejanne Markus en even later ook Roseman-Gannon en Marianne Vos begon de Belgische luxehelpster met een minuut bonus aan de laatste lokale ronde in Zürich.

    Vollering herschudt de kaarten meermaals, Kopecky overleeft

    Een perfecte uitgangspositie voor Nederland dus, maar daar was Demi Vollering niet tevreden mee. Na al een hele dag achter elkaar aan koersen, volgde een nieuwe prik van de kopvrouw achter Vos en Markus.

     

    En op die prik had Kopecky geen antwoord in petto. Enkel Elisa Longo Borghini kon in eerste instantie mee met Vollering, die op de Bergstraße in één ruk naar de kop van de koers sprong. Ghekiere bleef ook in die elitegroep aan boord.

     

    Daarachter volgde nog een moeilijk moment voor haar kopvrouw. Kopecky moest ook Chloe Dygert laten rijden bergop, maar in de afdaling profiteerde ze wel van de lome samenwerking voorin om terug te keren. Oef!

     

    We leken ons op te maken voor een sprint om de wereldtitel met een vrouw of 10, met als favorieten voor het goud Kopecky en Vos. Tot Vollering de kaarten nog eens wilde herschudden.

     

    Vos kon niet volgen bij de nieuwe stroomstoot, Kopecky deze keer wel. Zes vrouwen zouden de strijd om de medailles beslechten. Longo Borghini probeerde nog solo slim te spelen, maar Vollering riep haar tot de orde.

     

    Ook in de laatste kilometers hield Vollering het tempo hoog, zonder snelle landgenote Vos aan boord. Zo viel de sprint niet meer te ontlopen en die regelde Kopecky met verve. Helemaal weer in haar element knalde ze naar een tweede wereldtitel op een rij. 

     

    Dygert was een mooie tweede, Longo Borghini eindigde als derde. En Nederland en Vollering? Zij bleven achter met een vijfde plaats na een bedenkelijk WK. Puck Pieterse haalde in de achtergrond wel nog de regenboogtrui bij de beloften binnen.

    Gerelateerd:
    Gerelateerd:

    Uitslag Wereldkampioenschappen 2024

    naamresultaatploeg
    1
    Lotte Kopecky
    4:05:26
    BelgiëBEL
    2
    Chloé Dygert
    +0
    Verenigde StatenVS
    3
    Elisa Longo Borghini
    +0
    ItaliëITA
    4
    Liane Lippert
    +0
    DuitslandGER
    5
    Demi Vollering
    +0
    NederlandNED
    6
    Ruby Roseman-Gannon
    +0
    AustraliëAUS
    7
    Justine Ghekiere
    +1:06
    BelgiëBEL
    8
    Marianne Vos
    +1:06
    NederlandNED
    9
    Riejanne Markus
    +1:06
    NederlandNED
    10
    Blanka Vas
    +3:00
    HongarijeHUN

    Fase per faselaatste update: ongeveer 1 uur geleden

    17:01

    Het is de eigen schuld van Vollering dat ze naast de medailles valt.

    Ine Beyen
    17:00

    Vollering valt uiteindelijk zelfs nog naast het podium, waar Dygert als tweede en Longo Borghini als derde mee op mogen. De wereldtitel bij de beloften is wel voor Nederland met Puck Pieterse, die haar concurrentes aftroefde in de onderlinge strijd.

    16:59

    Kopecky wint de sprint voor de wereldtitel

    16:57

    Justine Ghekiere, van levensgroot belang voor Kopecky vandaag, sprint zelf nog naar een zevende plaats. Wat een koers heeft zij ook gereden. 

    16:57

    Lotte Kopecky snelt naar de wereldtitel na bloedstollend WK

    16:56

    Lotte Kopecky sprint naar een tweede wereldtitel op een rij!

    Ongelofelijk, maar ze doet het gewoon! Ze leek helemaal afgeschreven, Lotte Kopecky verlengt haar wereldtitel dan toch. Bijzonder sterk regelt ze de sprint met verve en dat na zo'n lastige dag. Knap!

    16:56

    De uitval wordt gecontroleerd door Vollering. We gaan sprinten met z'n zessen! 

    16:55

    Laatste km.

    Onder de rode vod is het nog steeds Vollering die aanvoert, Kopecky zit in tweede positie. Roseman-Gannon wil erop en erover. 

    16:55

    Het duo is op komst. We gaan richting zes leidsters, Dygert en Roseman-Gannon komen met snelheid van achteruit. 

    16:53

    Vollering wordt de kop op gedrongen op 2 kilometer van de streep. Dygert en Roseman-Gannon zitten nog relatief ver, als het niet stilvalt natuurlijk. 

    16:53

    Op papier is ze de snelste van dit viertal, waar wat zegt dat nog na zo'n helse strijd? Lotte Kopecky moet hopen dat er niemand weg raakt voor de sprint. 

    16:52

    Viertal weer samen

    Vollering in eerste instantie en even later Kopecky en ook Lippert komen weer samen op 4 km van de finish. We zijn met z'n vieren voor drie medailles! 

    16:51

    Borghini snelt weg op vijf kilometer van het einde

    16:50

    Longo Borghini doet een gooi naar de wereldtitel!

    Op 5,5 km van de streep acht Longo Borghini haar moment gekomen! De Italiaanse snelt weg en heeft een mooi gat te pakken. Vollering moet het doen daarachter, Lippert en Kopecky zitten op het wiel. 

    16:49

    Vollering probeert Kopecky te verrassen meteen na de afdaling. Er wacht nog een knikje waarop de Nederlandse het kan proberen, Roseman-Gannon moet eraf op die laatste meters bergop. 

    16:48

    Kopecky leidt de koers in de afdaling en de rest moet harken om aan haar wiel te komen. Dygert moet al een serieus gaatje dichten vanuit positie zes. 

    16:46

    Vos en Ghekiere gelost

    Toen waren ze nog met z'n zessen. Ghekiere en Vos moeten passen bij de korte knal bergop. Vollering, Kopecky, Longo Borghini, Roseman-Gannon, Lippert en Dygert beginnen aan de afdaling. 

    16:45

    Kopecky op het wiel bij Vollering

    Op het knikje voor de afdaling oogt het weer wat beter bij Lotte Kopecky. Ze controleert het vanop de kop, Markus is uitgewerkt. Vollering versnelt wel, maar krijgt Kopecky er niet af.