Lotte Kopecky.
Ook vandaag is er geen zon te bespeuren in Zwitserland
teams en deelnemers
programma en wedstrijden WK wielrennen 2024
datum wedstrijd afstand startuur winnaar
22/09 tijdrit elite vrouwen 29,9 km 12.00 uur Brown (Aus)
  tijdrit elite mannen 46,1 km 14.45 uur Evenepoel
23/09 tijdrit junioren mannen 24,9 km 9.15 uur Seixas (Fra)
  tijdrit beloften mannen 29,9 km 14.45 uur Romeo (Spa)
24/09 tijdrit junioren vrouwen 18,8 km 8.30 uur Ferguson (GBr)
25/09 mixed relay elite 53,7 km 14.00 uur Australië
26/09 wegrit junioren vrouwen 73,6 km 10.00 uur Ferguson (GBr)
  wegrit junioren mannen 127,2 km 14.15 uur Finn (Ita)
27/09 wegrit beloften mannen 173,6 km 12.45 uur Behrens (Dui)
28/09 wegrit elite vrouwen 154,1 km 12.45 uur  
29/09 wegrit elite mannen 273,9 km 10.30 uur  

LIVESTREAM WK vrouwen: Drie vroege vluchtsters krijgen wat ruimte, grote landen zijn alert in het peloton

 za 28 september 2024 13:12
Wereldkampioenschappen
Wegwedstrijd - vrouwen
Wegwedstrijd
154.1 km
12:51 Uster - 16:45 Zürich
nog 154 km
  1. 0
  2. 20
  3. 40
  4. 60
  5. 80
  6. 100
  7. 120
  8. 154.1

    De elite vrouwen vechten vandaag hun wereldtitelstrijd uit in Zürich. Lotte Kopecky wil er maar wat graag haar titel verdedigen op een parcours op haar maat. U hoeft niets van de koers te missen: van net voor de start om 12.35 uur zijn we er met live beeld bij op de stream van Sporza, vanaf 13.30 uur ook op VRT 1. U kunt natuurlijk ook luisteren op Radio 1. 

    Fase per faselaatste update: 3 minuten geleden

    13:11

    1 minuut

    De rust is wedergekeerd in het peloton en zo stijgt de voorsprong van Baur, Martin en Berton tot boven de minuut. Geen van die vrouwen doet mee om de wereldtitel bij de beloften, die tegelijk met de elite beslecht wordt. Vanaf volgend jaar zou daar verandering in komen. 

    13:09

    Lotte Kopecky zit zelf ook al in vijfde positie in het peloton. Positioneren moet je haar natuurlijk niet leren en echt kwaad kan dat ook niet in deze bochtige fase over de natte wegen. Vanuit Uster zetten we nog steeds koers richting Zürich in deze opening. 

    13:04

    Grote landen zijn alert

    Ondertussen al op 45 seconden van het leidende trio schaduwen de grote landen elkaar op kop van het peloton. Bij elke tegenaanval waar een Amerikaanse het probeert, zien we onder meer Nederland en België alert meegaan. In de achterhoede moeten al wat rensters eruit na nog geen 10 kilometer. 

    13:00

    De Amerikaanse vrouwen lanceren een tegenaanval vanuit het peloton, waar achteraan een Afghaanse voor de eerste val van dit WK tekent. Hopelijk meteen ook de laatste, maar het natte wegdek is o zo verraderlijk. 

    12:57

    Baur heeft niet Demey, maar wel de Spaanse Martin en de Luxemburgse Berton mee gekregen. Dat drietal lijkt wel wat ademruimte te mogen krijgen. 

    12:56

    Het is belangrijk om altijd vooraan te zitten en je focus nooit te laten zakken op dit parcours.

    Demi Vollering
    12:55

    Demi Vollering: "Het zou zonde zijn om Puck of Marianne niet uit te spelen in de finale"

    12:54

    De Zwitserse Caroline Baur wil even alle verdriet vergeten en probeert een vlucht op poten te zetten. Valerie Demey springt op het wiel. 

    12:50

    C'est parti!

    De grote landen laten zich niet wegdrummen vooraan terwijl de vlag wappert voor de echte start. Een vroege vlucht met enkele kleine wielerlanden, we zien het niet meteen gebeuren. 

    12:48

    Officiële start

    Aftellen en daar gaan we! De vrouwen zijn officieel begonnen aan hun tocht van meer dan 150 kilometer in en om Zürich. Over een goede kilometer beginnen we er officieel aan. 

    12:46

    De Zwitserse vrouwen staan arm in arm op de eerste rij en vechten tegen de tranen tijdens de minuut stilte voor de overleden Muriel Furrer. We beginnen deze wegrit dus met een pakkend eerbetoon. 

    12:45

    Grijze dag

    Net als de voorbije dagen is het zonnetje niet te bespeuren in Zwitserland. De regen valt ook vandaag weer met bakken uit de lucht. Dat kan voor een vroege schifting zorgen in dit vrij omvangrijke peloton. 

    12:38

    Livestream

    Ruben Van Gucht en Ine Beyen zijn klaar voor hun WK-apotheose vanuit Zürich. De livestream op deze pagina loopt en dus hoef je geen trap te missen van de integrale wegrit bij de vrouwen. 

    12:34

    We mogen ons niet blind staren op Nederland. Er zijn meer namen die hier goed uit de voeten kunnen.

    Lotte Kopecky
    12:33

    Vier lokale rondes wachten in Zürich op de vrouwen, evenveel als de mannen beloften gisteren voor de wielen kregen. Dan weet je: daarop kan meer dan genoeg koers gemaakt worden, zeker met de Zwitserse regenbuien daarbij. 

    12:24

    Ik verwacht voldoende steun voor Lotte. We hopen dat de uitdunning zo lang mogelijk uitblijft.

    Bondscoach Ludwig Willems
    12:22

    Ludwig Willems: "Lotte moet zo fris mogelijk de finale binnenkomen"

    12:18

    Thuiskoers voor Vollering

    Vergis je niet, Demi Vollering komt natuurlijk nog steeds in de oranje kleuren van Nederland uit. Maar ze woont wel in Zwitserland, waardoor dit WK toch een beetje zal aanvoelen als een thuiskoers. Het inspireerde Vollering al tot een tweede plaats in de tijdrit, doet ze vandaag een trapje beter? 

    12:12

    Na het recordaantal van 71 landen aan de start in Glasgow vorig jaar, ruim meer dan de tot dan toe maximumscore van 49, klokken we vandaag toch ook af op 67 landen. Terwijl landen als Laos, Burkina Faso of Bermuda geen vrouw meer afvaardigden, deden nieuwkomers als Benin en Malta dat wel. 

    12:05

    Ik moet me zo lang mogelijk sparen tot net voor de finale, waar ik een belangrijke rol kan spelen.

    Justine Ghekiere
    12:03

    Justine Ghekiere: "Het is een heel sterk team, we hebben er allemaal veel zin in"

    12:03

    Samen met uiteraard Lotte Kopecky, drievoudig wereldkampioene Marianne Vos en Elisa Balsamo, die de wereldtitel veroverde in Leuven, is Ferrand-Prévot een van de vier rensters hier aan de start die weten hoe ze een WK moeten winnen. 

    11:51

    Comeback Ferrand-Prévot

    Nog een grote naam aan de start van dit WK is Pauline Ferrand-Prévot. De 32-jarige Française heeft in elke discipline zowat alle wereldtitels gewonnen die er te winnen vallen en richt zich vanaf volgend seizoen weer op de weg bij Visma-Lease a Bike. 

    In 2014 knalde Ferrand-Prévot naar de regenboogtrui in Ponferrada, 10 jaar later waagt ze een nieuwe poging. Al moeten we er wel bij vermelden dat haar laatste koers op de weg al dateert van 2021, toen ze op het Frans kampioenschap 12e eindigde. Voor een laatste volwaardig jaar op de weg moeten we al terug naar 2018. 

    10:52

    Livestream vanaf 12.35 uur

    Het eerste deel van de WK-wegrit in Zürich bij de vrouwen zal exclusief op de site van Sporza te zien zijn. Vanaf 12.35 uur zitten Ruben Van Gucht en Ine Beyen al klaar om je van commentaar te voorzien, een tiental minuten voor de voorziene start dus. 

    27/09/24
    19:36

    Vollering: "Ja, ik ben op mijn best"

    De plannen bij Team NL zijn duidelijk: Demi Vollering is de absolute kopvrouw. "Ik wil heel graag wereldkampioen worden", vertelt ze bij de NOS. "Dat zou alles betekenen."

    Het zware parcours met nooit een rustmoment lacht haar alvast toe. "Jawel, maar je kan vooraf nooit zeggen dat je zal winnen. Alles moet meezitten. Ik heb de voorbije periode al vaker gedacht dat ik iets in the pocket had, maar dat het dan toch niet lukte."

    Ze alludeerde op de Tour, die ze met 4 seconden verloor na een valpartij. Dat geeft extra motivatie. "Ik zit toch met een beetje wrok na die Tour, je wil iets rechttrekken."

    Op de vraag of ze op haar best was, klonk het zelfzeker: "Ja, dat denk ik wel. Ik voel me heel goed de laatste tijd. Ik heb er veel vertrouwen in, dat is ook heel belangrijk."

    Ze trainde ondertussen ook al met de trainers van haar nieuwe ploeg - van wie ze de naam nog niet bekendmaakt. "Dat geeft toch weer een nieuwe prikkel. We hebben vooral op het explosieve gewerkt."

    Vollering woont in Zwitserland, in Meggen. "Dat ik zo dicht bij huis het WK mag rijden, geeft extra energie."

    19:21

    We hebben een heel sterk team met Nederland. Maar dat geeft absoluut geen garanties. De concurrentie is ook sterk.

    Marianne Vos
    19:14

    Vos: "Rijden voor Vollering op loodzwaar parcours"

    Marianne Vos is ook een van de speerpunten in het Nederlandse team, waar Demi Vollering de absolute kopvrouw is.

    Vos werd 3 keer wereldkampioen (2006, 2012, 2013) en is in vorm: ze pakte zilver op de Spelen in Parijs en veroverde de groene puntentrui in de Tour. De 37-jarige bereidde zich in Andorra voor op het WK.

    "Ik voel me goed. Het is een loodzwaar parcours, maar dat is mooi voor een WK. We rijden voor kopvrouw Vollering, ze is heel goed in vorm, dat zag je in de tijdrit."

    18:05

    Heel Team NL staat hier met ambitie aan de start. Of ik kan winnen? Winnen kan altijd. We starten wel met Demi Vollering als kopvrouw, maar het is altijd afwachten hoe de wedstrijd loopt.

    Puck Pieterse, beschermde renster bij Nederland
    18:01

    Ik kijk er heel erg naar uit. Het is een heel mooie omloop, die uitnodigt om te koersen. Ik denk dat het rondje me ligt. De inspanningen constant op en af zijn we gewoon in het mountainbiken.

    Puck Pieterse, beschermde renster bij Nederland
    16:42

    Bondscoach Willems: "Alles op nieuw succes voor Kopecky"

    De Belgische vrouwenploeg is in Zürich met 1 doel: titelverdedigster Lotte Kopecky aan nieuw succes helpen.

    "Ons hoofddoel is duidelijk: we willen scoren met Lotte. Iedereen in het team moet zich daarvoor in dienst stellen. We mikken op een medaille", zei Willems.

    Die ziet ook een belangrijke rol voor Lore De Schepper, de 18-jarige youngster van AG Insurance-Soudal. "Zij kan heel belangrijk worden in de finale. Ze heeft de kwaliteiten om lang mee te gaan in de wegrit."

    Naast Kopecky en De Schepper rekent Willems in de wegrit ook op Lotte Claes, Valerie Demey, Julie De Wilde, Justine Ghekiere, Julie Van De Velde en Margot Vanpachtenbeke.

    16:35

    Parcours

    154 kilometer en 2.488 hoogtemeters: de vrouw die de regenboogtrui opeist, zal diep in de energietank moeten tasten.

    Het ankerpunt is natuurlijk het lokale circuit van 26,8 kilometer in Zürich, dat 4 keer wordt opgediend.

    Het zwaartepunt ligt in het eerste deel van de omloop met achtereenvolgens de Zürichbergstrasse (1,1 km aan 8%) en daarna de Witikon (2,3 km aan 5,7%).

    De rensters blijven even hangen op een plateau, waarna een afdaling volgt. De slotfase is overwegend vlak op een molshoop na.

    16:33

    Ontdek het parcours van de wegrit bij de vrouwen: