Karakterkop Michael Matthews bevrijdt zichzelf en blinkt in Mende

  Tour de France: Rit 14
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  27°Cdistance 192.5 km
  location 12:36: Saint-Étienne - 17:06: Mende
  trophy Michael Matthews
  einde
  startfinish
  0306090120150192.5

   Michael Matthews (BikeExchange) heeft zijn demonen verjaagd in Mende na een onwaarschijnlijke finale. De Australiër - stilaan een eeuwige tweede - dunde de sterke kopgroep uit in een slijtageslag, werd overvleugeld door Alberto Bettiol (EF-EasyPost) op de Montée Jalabert, maar deelde zelf de genadestoot uit. Tadej Pogacar (UAE) nam Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) meermaals onder vuur, maar de gele trui gaf geen krimp. 

   De 14e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Matthews wilde zich na twee tweede plaatsen in deze Tour niet meer de kaas van het brood laten eten. Hij opende zelf de finale, liet zich niet gek maken door Bettiol en maakte het meesterlijk af.
   • Verliezer van de dag: EF Education zat met drie sterke pionnen in de ruime kopgroep, maar speelde het onhandig uit. Bettiol knapte onderweg vooral werk op voor Uran en Powless, waardoor hij op de Montée Jalabert wellicht niet lang genoeg kon beuken.
   • Pechvogels van de Tour: Er komt maar geen einde aan de tegenslagen van Lotto-Soudal. Ewan moest vrijwel meteen lossen en reed de hele rit voor de bezemwagen. Kron kon voor een lichtpuntje zoeken, maar een lekke band fnuikte zijn kansen.

   Hete overgangsrit zorgt voor vuurwerk

   Bij kilometer 0 opende Gougeard de debatten. Meteen vormde zich een kopgroep van 18 renners, met daarbij enkele uitgelezen namen voor de ritzege in de intussen klassieke overgangsrit naar Mende. De koerssituatie lag vast voor de volgende uren, zo leek het.

    

   Dat was echter buiten Pogacar gerekend. De witte trui gooide op 183 km van de streep een splinterbom. Jumbo-Visma werd koud gepakt door de aanval. De ploeg van gele trui Vingegaard werd gehalveerd, terwijl de koers ontplofte. Wat volgde was een uitputtend gevecht om een nieuwe vlucht op te zetten.

    

   Dat lukte pas on de uitloper van de tweede helling van de dag. Daar vertrok een gelijkaardige vlucht, ditmaal met 23 renners. Die kreeg de zegen van het peloton, dat de koplopers in de hitte bijna 14 minuten liet wegrijden. In de achtergrond zat Ewan toen al een tijdje in de puree. Drie Lotto-ploegmaats moesten de gehavende spurter opwachten.

    

   Vooraan had Matthews geen zin om te wachten. Hij dynamiteerde de kopgroep heel vroeg en kreeg na wat schermutselingen Kron, Sanchez en Grossschartner mee. Die eerste verdween na een lekke band, nota bene op een verse strook asfalt. Brute pech.

    

   Op de monsterlijk steile Montée Jalabert in Mende kieperde Matthews de andere twee overboord. Toch leken zijn inspanningen geen ritzege te gaan opleveren. Bettiol kwam met brede halen terug uit de achtergrond en ging erop en erover. Matthews sprak echter al zijn wilskracht aan en stormde de verbijsterde Italiaan op zijn beurt voorbij.

    

   Ruim tien minuten na het nummertje van de ritwinnaar bestegen de favorieten de klim naar het vliegveld van Mende. Pogacar ging als een speer, maar kon een ijzig kalme Vingegaard niet afschudden. De witte en de gele trui wonnen wel wat seconden op de andere klassementsmannen.

   Rituitslag Stage 14Rituitslag Stage 14

     naamploegresultaat
   1Michael MatthewsBEX4:30:53
   2Alberto BettiolEFE+15
   3Thibaut PinotGFC+34
   4Marc SolerUAD+50
   5Patrick KonradBOH+58
   6Jakob FuglsangIPT+58
   7Felix GroßschartnerBOH+1:06
   8Lennard KämnaBOH+1:12
   9Simon GeschkeCOF+1:12
   10Louis MeintjesIWG+1:12