teams en deelnemers

Affini houdt Küng van hattrick op EK tijdrijden, Campenaerts strandt op 6e plek

 wo 11 september 2024 17:42
Europese Kampioenschappen
Individuele tijdrit - mannen
tijdrit
31.3 km
16:30 Heusden-Zolder - 17:40 Hasselt
Edoardo Affini
einde
  1. 0
  2. 10
  3. 20
  4. 31.3

    De Italiaan Edoardo Affini heeft zich 6 jaar na zijn titel bij de beloften ook bij de profs tot Europees kampioen tijdrijden gekroond. Hij hield tweevoudig winnaar Stefan Küng af in Hasselt. Victor Campenaerts deed niet mee voor de medailles en eindigde 6e.

    In de zesde en laatste tijdrit van de Europese openingsdag in Limburg was het uitkijken naar land- en naamgenoten Victor Campenaerts en Victor Vercouillie

     

    Die tweede kwam vooral om ervaring op te doen als last-minute vervanger van Yves Lampaert. Een behoorlijke 17e tijd op 29 deelnemers was zijn einduitslag.

     

    Campenaerts had ongetwijfeld op meer gehoopt, maar zal toch tevreden moeten zijn met een zesde plaats. Hij deed nooit mee voor de medailles in eigen land en zag zo zijn perfecte reeks van medailles op EK's ten einde komen.

     

    Voor het goud leek topfavoriet Stefan Küng het helemaal waar te maken, tot Edoardo Affini zich toch nog mengde in de debatten. Ze stonden na 20 kilometer in dezelfde seconde: spanning verzekerd!

     

    Het was uiteindelijk de Italiaan die het haalde voor zijn eerste tijdrittitel bij de profs, zes jaar na zijn Europese titel bij de beloften. Küng greep zo naast zijn derde gouden plak. Mattia Cattaneo was de tweede Italiaan op het podium met brons.

    Bekijk de reacties na de tijdrit:

    Uitslag Europese Kampioenschappen 2024

    naamresultaatploeg
    1
    Edoardo Affini
    35:15
    ItaliëITA
    2
    Stefan Küng
    +10
    ZwitserlandZWI
    3
    Mattia Cattaneo
    +20
    ItaliëITA
    4
    Daan Hoole
    +27
    NederlandNED
    5
    Thymen Arensman
    +54
    NederlandNED
    6
    Victor Campenaerts
    +56
    BelgiëBEL
    7
    Nils Politt
    +1:01
    DuitslandGER
    8
    Kasper Asgreen
    +1:07
    DenemarkenDEN
    9
    Søren Wærenskjold
    +1:10
    NoorwegenNOR
    10
    Max Walscheid
    +1:13
    DuitslandGER

    Fase per faselaatste update: 6 dagen geleden

    17:41

    Cattaneo snelt nog naar de derde tijd en plaats zich voor de Nederlanders Hoole en Arensman. Zo zullen het plekken 4 en 5 worden voor Oranje, Campenaerts wordt finaal zesde. 

    17:41

    Küng raakt niet aan de toptijd van Affini

    17:40

    Plek 4 voor Campenaerts, Affini is Europees kampioen

    Een voorlopige vierde plaats voor Victor Campenaerts, die niet meteen na hem Stefan Küng ziet komen. En dat betekent dat de Zwitser er verrassend naast zal grijpen, zilver wordt zijn deel en dus is Affini Europees kampioen! 

    17:38

    Daan Hoole op 2

    Een sterk derde deel van Daan Hoole, die naar de tweede plaats knalt op 26 seconden van Affini. Hij doet nu helemaal mee om het brons. 

    17:34

    Affini met voorlopige toptijd

    17:34

    Over een kleine 10 minuten zou Küng in het zicht van de streep in Hasselt moeten komen als hij Affini nog wil onttronen. Cattaneo, Hoole en Arensman lijken om het brons te mogen vechten. 

    17:32

    Affini naar de hotseat!

    Italië lost Nederland af op plek één! Edoardo Affini is bijna een minuut sneller dan Thymen Arensman en mag naar de hotseat. Wie knalt hem daar nog uit? Enkel Stefan Küng lijkt dat mogelijk te kunnen.  

    17:30

    "Verdienstelijke prestatie van Vercouillie"

    17:29

    Voorlopig vijfde tijd voor Vercouillie

    Een degelijke vijfde plaats voor Victor Vercouillie. Onze jonge landgenoot zal nog wel wat plekjes prijs moeten geven zo dadelijk. 

    17:28

    Spannend! Weinig verschil tussen Küng en Affini aan 2e tussenpunt

    17:27

    Toch nog spanning!

    Affini en Küng lijken er een geweldige nagelbijter van te maken! De Italiaan houdt de Zwitser af met minder dan een seconde aan punt 2. 

    17:26

    Küng jaagt op Campenaerts

    De Belgische auto is in zicht voor Stefan Küng. Zou hij Victor Campenaerts nog kunnen inhalen? Onze landgenoot klokt de vijfde tijd aan het tweede tussenpunt. De medailles lijken buiten bereik. 

    17:24

    Affini werpt zich helemaal op tot een medaillekandidaat. Nadat hij eerder al veel goedmaakte op Arensman, komt ook Hoole nu niet meer aan de tijd van de Italiaan na 20 kilometer. 

    17:23
    17:23
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    17:22

    Maar Küng en stilvallen? Na drie weken Vuelta bewees hij zondag nog in Madrid dat het helemaal goed zit met zijn vorm. Küng boekte er eindelijk zijn eerste zege in een grote ronde in de slottijdrit. Meer dan ooit dé te kloppen man vandaag. 

    17:22

    Toptijd voor Küng aan eerste tussenpunt

    17:21

    Küng helemaal los

    Zowel Cattaneo, Bjerg als Bissegger komen niet in de buurt van de tijd van Stefan Küng na 10 kilometer. De strijd om de medailles achter de Zwitser lijkt nog wel helemaal open te liggen, goud zou perfect voor een derde keer zijn kant op kunnen gaan. Mocht hij niet stilvallen natuurlijk.