Nederland wint opnieuw.
Nederland wint opnieuw.

Opnieuw EK-goud voor Nederland: Puck Langenbarg is de snelste bij de junioren in ontregelde massasprint

 zo 15 september 2024 11:00
EK junioren vrouwen wegrit
EK wielrennen junioren vrouwen: wegrit
Vlak
72.9 km
09:00 Heusden-Zolder - 11:15 Hasselt
Puck Langenbarg (Ned)
einde
  1. 0
  2. 10
  3. 20
  4. 30
  5. 40
  6. 50
  7. 60
  8. 72.9

    Puck Langenbarg heeft het EK bij de vrouwen junioren gewonnen. De Nederlandse was de snelste in de massasprint die ontsierd werd door een zware valpartij. Voor Nederland is het na Huub Artz, Lorena Wiebes en Sofie van Rooijen al het vierde EK-goud in de wegritten. Auke De Buysser was de beste Belgische op de 7e plaats.

    Ook bij de vrouwelijke junioren bleef het spektakel uit in de EK-wegrit. Geen kasseien en heuvels op hun menu, enkel rondjes in Hasselt.

     

    En dus kon er niemand wegrijden om een massasprint te voorkomen. Het gedrum kon helemaal losbarsten en dat had negatieve gevolgen. Na enkele kleinere valpartijen ging het in de slotkilometer helemaal mis. 

     

    Een Poolse ging als eerste hard tegen de grond en nam een pak volk mee in haar val. Rensters gingen over de kop in de buik van het peloton en aan de zijkant tegen de afrastering, de schade was groot. 

     

    In die chaos hield de Nederlandse Puck Langenbarg het hoofd koel. Ze overtrof de Duitse Messane Bräutigam, die nochtans perfect afgezet werd. En zo was het weer maar eens prijs voor Nederland, al hun zesde EK-goud in Limburg.

     

    De clean sweep van de wegritten bij de vrouwen is bepaald indrukwekkend, met zowel bij de junioren, de beloften als de elite Europese titels voor Nederland.

     

    De Belgische Auke De Buysser tekende met een zevende plaats nog voor een ereplek in de top 10. Gefrustreerd klopte ze op haar stuur, er zat misschien meer in.

    Uitslag EK wielrennen junioren vrouwen

    naamresultaatploeg
    1
    Puck Langenbarg (Ned)
    72,9 km in 1u43'15"
    2
    Messane Bräutigam (Dui)
    allen zelfde tijd
    3
    Stepanka Dubcová (Tsj)
    4
    Celia Gery (Fra)
    5
    Daniela Hezinová (Tsj)
    6
    Paula Ostiz (Spa)
    7
    Auke De Buysser
    8
    Gwen Nothum (Lux)
    9
    Mia Gjertsen (Nor)
    10
    Lena Lallemang (Lux)

    Fase per faselaatste update: 4 dagen geleden

    11:01

    De Duitse Bräutigam is naar het zilver gesneld, brons lijkt voor een Tsjechische. Geen Belgische in de prijzen dus. 

    10:58

    Puck Langenbarg houdt het hoofd koel en bezorgt Nederland opnieuw goud!

    En op het einde wint Nederland! Puck Langenbarg sprint het snelst in de chaos van de gigantische valpartij achter haar. Het zesde goud voor Oranje is een feit.

    10:57

    Het is een perfecte lead-out van de Duitse rensters en ook Polen zit goed, tot ze massaal tegen de grond gaan! 

    10:57

    Laatste km.

    Nog 1.000 meter en we weten wie zich tot Europees kampioene bij de junioren kroont. De Belgische trein is naar het wiel van Duitsland gestoomd, die nog steeds leiden. 

    10:55

    België vanuit de achtergrond

    De Belgische meisjes zijn wat weggezakt naar de zijkant van het peloton, ongeveer halverwege. Kunnen zij nog op het juiste moment naar het front komen? 

    10:53

    Ook Frankrijk roert zich en zo lijken alle grote blokken op de afspraak. Italië missen we voorlopig, maar zij hebben hun portie pech al gehad vandaag. 

    10:51

    Duitsland neemt het stokje over op 5 kilometer van de streep. De kleine duik richting de laatste rechte lijn is begonnen. 

    10:50

    Ook de Belgische meisjes stomen naar voren. Kunnen zij zich staande houden in het sprintgeweld? Nederland heeft zich alvast met het complete zestal op kop genesteld. 

    10:48

    Nederland blijft het pak aanvoeren. Zouden ze naar hun zesde gouden medaille van dit EK kunnen knallen? In de wegritten voorkwam enkel Felix Ørn-Kristoff bij de beloften mannen een een perfecte score tot dusver.

    10:44

    Nog 10 kilometer

    Het wordt stilaan tijd om de sprinttreintjes te positioneren in deze bochtige fase. Al komen er zo dadelijk nog voldoende brede wegen waar het ultiem ook kan. 

    10:39

    Zware val van een Duitse in het peloton en even verderop verbijt ook een Italiaanse de pijn. Chaos in de bochten na het overschrijden dan de finishlijn! 

    10:37

    En zo rinkelt de bel al voor de laatste lokale ronde in Hasselt. Het is nog steeds een zo goed als voltallig peloton van een renster of 100 dat over de streep bolt. 

    10:33

    Nog 20 kilometer

    De rust is weer helemaal wedergekeerd in het peloton. Niet dat het traag gaat, maar aanvallen hebben we al even niet meer moeten noteren. 

    10:25
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    10:24

    Italië wil de sprint graag ontlopen. Nu probeert een azuurblauwe het alleen, maar dat wordt al helemaal een moeilijk verhaal. 

    10:21

    Na de controle probeert Oranje het nu met een aanval. Een Italiaanse zit alert op het wiel, maar Frankrijk laat niet begaan. 

    10:18

    Die val gebeurde al op de lange laatste rechte lijn en zo zijn de junioren aan hun voorlaatste ronde begonnen. Nederland voert het peloton aan. 

    10:16

    Val in het peloton!

    Onder andere de Italiaanse De Laurentiis is tegen de grond gesmakt in het midden van het peloton. Bij het gevallen vijftal zien we ook een Griekse en een Luxemburgse.