De Noor Ørn-Kristoff kraait victorie.
De Noor Ørn-Kristoff kraait victorie.

Noor Ørn-Kristoff zet sprint met 3 naar zijn hand en wint EK bij junioren, Belgen vallen net naast podium

 za 14 september 2024 11:40
EK junioren mannen wegrit
EK wielrennen junioren mannen: wegrit
Vlak
129.7 km
09:00 Heusden-Zolder - 12:20 Hasselt
Felix Ørn-Kristoff (Noo)
einde
  1. 0
  2. 20
  3. 40
  4. 60
  5. 80
  6. 100
  7. 129.7

    De Noor Felix Ørn-Kristoff heeft de Europese titel bij de junioren meegegraaid uit Limburg. De jongere halfbroer van Alexander Kristoff ging met een Spanjaard en een Fransman naar de streep en had duidelijk het beste eindschot. Landgenoten Van Strijthem (4e) en Vandevorst (5e) vielen net naast het podium.

    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

    Het cliché van een juniorenkoers die nooit stilvalt, bleek ook in Limburg te gelden.

     

    Na een vliegende start van hun EK-wegrit kon een mooie kopgroep zich loswerken van het peloton. Daarbij waren met Jasper Schoofs, al goed voor zilver in de tijdrit, en Nio Vandevorst twee Belgen vertegenwoordigd.

     

    Zij begonnen ook met voorsprong aan het Limburg Circuit, waar de kasseien en de heuvels ervoor zorgden dat de koers opnieuw kon beginnen. Een drietal knalde weg uit het peloton en nam over van de kopgroep van acht.

     

    Met z'n drieën en dus zou elke aanvaller zeker een medaille pakken. Dat beseften Paul Seixas, Felix Ørn-Kristoff en Hector Alvarez ten volle. Ze werkten tot in de slotkilometer prima samen en dus zagen ze hen niet meer terug.

     

    Ondanks de vele verwoede pogingen van de Belgen. Schoofs probeerde het nog eens alleen, gevolgd door een groepje van zeven met opnieuw twee landgenoten. Vandevorst was weer mee, net als Matijs Van Strijthem. 

     

    Om een medaille konden zij niet meer sprinten. Pas onder de rode vod begonnen de leiders te pokeren, met al ruim voldoende marge. Seixas moest de sprint vanop de kop beginnen, maar zag nog een Noor en een Spanjaard voorbij vliegen.

     

    Ørn-Kristoff toonde zijn snelle genen als halfbroer van Alexander Kristoff door koelbloedig de sprint af te ronden. Na brons op het WK vorig jaar greep hij in Hasselt nu de Europese titel. Het zilver was voor Alvarez, brons ging naar Seixas.

    Vanstrijthem en Vandevorst - als vervanger van geblesseerde speerpunt Aldo Taillieu opgeroepen - sprintten vanuit de achtervolgende groep nog naar de dichtste ereplaatsen op vier en vijf.

    Ook de pelotonsprint voor de elfde plaats werd door een Belg gewonnen met Nolan Huysmans. Een meer dan degelijk EK dus, maar zonder ultieme kers op de taart.

    Van Strijthem en Vandevorst klopten onder meer de Pool Lewandowski in de sprint om plekken vier en vijf.
    Van Strijthem en Vandevorst klopten onder meer de Pool Lewandowski in de sprint om plekken vier en vijf.

    Uitslag EK wielrennen junioren mannen

    naamresultaatploeg
    1
    Felix Ørn-Kristoff (Noo)
    129,7 km in 2h40'40"
    2
    Hector Alvarez (Spa)
    z.t.
    3
    Paul Seixas (Fra)
    z.t.
    4
    Matijs Van Strijthem
    +15"
    5
    Nio Vandevorst
    z.t.
    6
    Dawid Lewandowski (Pol)
    z.t.
    7
    Bastian Petric (Slo)
    z.t.
    8
    Ludovico Maria Mellano (Ita)
    z.t.
    9
    Joeri Schaper (Ned)
    z.t.
    10
    Ko Molenaar (Ned)
    z.t.

    Fase per faselaatste update: 3 dagen geleden

    12:00

    Ook de pelotonsprint wordt nog gewonnen door een Belg. Een knappe koers voor eigen volk, maar zonder eremetaal als beloning.

    11:59

    Belgen worden 4 en 5

    Achter de 3 leiders sprinten Van Strijthem en Vandevorst zowaar naar plekken 4 en 5. Het mocht niet zijn voor de Belgische junioren, die zich voortdurend toonden, maar net naast het podium vallen. 

    11:57

    Ørn-Kristoff kraait victorie!

    Seixas moet de sprint van op kop beginnen en rijdt ook nog lang in eerste positie. Ørn-Kristoff komt er ultiem over en spreidt de armen omhoog, goud voor Noorwegen! 

    11:56

    Het wordt een sprint met drie, niemand probeert het met een ultieme aanval. 

    11:56

    Laatste km.

    De Fransman Seixas krijgt de kop op gedrongen van de Spanjaard Alvarez onder de rode vod. Niemand lijkt nu nog over te willen nemen, maar ze hebben de ruimte om wat te pokeren. 

    11:54

    Nog 2 kilometer en de chrono blijft 20 seconden aangeven. Wie van de drie toont zich het sterkst in de sprint of het slimst om die nog ultiem te ontlopen? 

    11:53

    Als ze niet naar elkaar beginnen te kijken, is het binnen voor de Fransman, de Spanjaard en de Noor. Van Strijthem en Vandevorst zullen hoogstens voor een vierde plek kunnen strijden daarachter. 

    11:50

    20 seconden

    Het begint er beter uit te zien voor de leiders. Ze rijden weer weg tot 20 seconden van hun 7 naaste belagers. Seixas, Alvarez en Ørn-Kristoff liggen helemaal in polepositie voor de medailles. 

    11:48

    Met nog 7 kilometer te gaan volgt het peloton al op 30 seconden van de leiders. Het zevental kan nog wel voorin raken, maar dan moeten ze toch al beginnen te kijken naar elkaar in de kopgroep. 

    11:47

    Nu is het een zevental dat zich losgerukt heeft van het peloton. Twee Belgen zitten erbij, op 15 seconden van de leiders. Van Strijthem en Vandevorst zijn de mannen die een gooi doen naar een medaille. 

    11:44
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    11:41

    Laatste ronde

    De bel rinkelt aan de finish in Hasselt, waar de 3 leiders doorkomen voor het begin van de laatste lokale ronde. Een twintigtal seconden blijft hun voorsprong op het peloton, waar ze slag om slinger demarreren. 

    11:37

    Seixas, Alvarez en Ørn-Kristoff blijven zich vol smijten en lopen nu toch weer uit tot 20 seconden, terwijl het groepje met Schoofs gegrepen is. De drie leiders weten ook dat een medaille een zekerheid is wanneer ze voorop blijven. 

    11:32

    Nog 20 kilometer

    In hun zog volgt het grote peloton en zo is alles in één beeld te vangen op 20 kilometer van het einde. Een massasprint lijkt nu toch het meest waarschijnlijke scenario. 

    11:29

    De tegenaanvaller is opnieuw Jasper Schoofs, die een sterke koers rijdt. Hij krijgt Valjavec, Albrecht en Mätik mee. 

    11:26

    Het is weer een Belg die er alleen naartoe probeert te springen, zoals Schoofs daarnet. Na de laatste kasseistrook van de dag is het peloton tot op 15 seconden van Seixas, Alvarez en Ørn-Kristoff gekomen. 

    11:25

    Printhagendreef

    Nederland verkleint de kloof in het peloton achter de 3 leiders op de Printhagendreef. Van 35 seconden gaat het naar 25. Alles is nog mogelijk. 

    11:16

    De Zammelenberg is ook al verteerd en dus zijn we uitverkocht wat hellingen betreft. In de laatste 40 kilometer staat enkel nog de kasseistrook op de Printhagendreef op het menu.