Geen medaille voor de Belgische beloftes.

Finse Ahtosalo klopt wereldkampioene Niedermaier voor EK-goud bij beloften, Jooris en Goossens in de top 10

 wo 11 september 2024 13:08
EK beloften vrouwen tijdrit
EK wielrennen beloften vrouwen: tijdrit
tijdrit
31.2 km
11:45 Heusden-Zolder - 13:00 Hasselt
Anniina Ahtosalo
einde
  1. 0
  2. 10
  3. 20
  4. 31.2

    Niet wereldkampioene Antonia Niedermaier, maar wel Anniina Ahtosalo heeft het EK tijdrijden bij de beloften gewonnen. De Finse knalde overtuigend naar de Europese titel. Belgische vertegenwoordigsters Febe Jooris (8e) en Marthe Goossens (9e) eindigden beiden in de top 10.

    Ook de Belgische vrouwen in de beloftencategorie toonden zich voor eigen volk bedrijvig. Bij de tussenpunten waren Febe Jooris en Marthe Goossens steevast goed voorin terug te zien. 

     

    Al was dat wel op vrij ruime achterstand van wereldkampioene Antonia Niedermaier en de furieus gestarte Finse Anniina Ahtosalo. Zij leken al vroeg beslag te leggen op plekken één en twee.

     

    Aan het laatste tussenpunt was Jooris best of the rest op een derde plek. Zat een bronzen medaille er nog in voor onze landgenote?

     

    Helaas niet, want ze viel wat stil in het laatste deel van de tijdrit. Een voorlopige zesde tijd werd nog een achtste, Goossens eindigde een plekje lager als negende.

     

    Het goud ging overtuigend naar Ahtosalo, die er met kop en schouders bovenuit stak in het regenachtige Hasselt. Niedermaier moest nog bikkelen voor zilver, maar haalde het net voor de Luxemburgse Schreiber.

    Uitslag EK wielrennen beloften vrouwen

    naamresultaatploeg
    1
    Anniina Ahtosalo
    40'54"78
    2
    Antonia Niedermaier
    op 29"09
    3
    Marie Schreiber
    31"96
    4
    Jasmin Liechti
    34"64
    5
    Stina Kagevi (Zwe)
    37"66
    6
    Nienke Vinke
    38"10
    7
    Tabea Huys (Oos)
    42"56
    8
    Febe Jooris
    43"51
    9
    Marthe Goossens
    52"82
    10
    Laura Sander
    58"47

    Fase per faselaatste update: 6 dagen geleden

    13:10

    Ahtosalo is Europees kampioene, top 10-plaats voor Febe Jooris

    13:07

    Finse Anniina Ahtosalo klopt wereldkampioene Antonia Niedermaier

    Het goud op dit EK gaat niet naar wereldkampioene Antonia Niedermaier, maar wel naar de Finse Anniina Ahtosalo. Ze houdt de Duitse af met 29 seconden, sterk! 

    13:05

    Febe Jooris neemt zesde plek van Goossens over

    In de laatste 11 kilometer heeft Febe Jooris geen optimaal vervolg kunnen breien aan haar derde tijd aan het laatste tussenpunt. Ze moet uiteindelijk tevreden zijn met een voorlopige zesde plaats en zal zo meteen nog enkele plekjes wegzakken. 

    12:57

    Marthe Goossens is binnen en heeft voorlopig 6e tijd

    12:56

    Voorlopige zesde tijd voor Marthe Goossens

    Marthe Goossens heeft zich voorlopig op plek 6 geplaatst in de uitslag. Haar tijd van 41'47" is 20 seconden trager dan die van leidster Marie Schreiber. Nog 13 rensters moeten finishen in Hasselt. 

    12:52

    Wereldkampioene Niedermaier plaatst zich perfect tussen Jooris en Ahtosalo in. De Duitse en de Finse lijken met goud en zilver aan de haal te gaan, voor brons ligt de strijd nog helemaal open. Met Jooris als een van de kanshebsters. 

    12:51

    Jooris (even) de snelste na 20 kilometer

    Febe Jooris heeft haar tijdrit tot nu toe prima ingedeeld. Na 20 kilometer is ze even de allersnelste van het pak, tot de Finse Ahtosalo eronder duikt. En met afstand: 30 seconden. 

    12:46
    Febe Jooris is bezig aan sterke tijdrit.
    12:45

    Bij het 10-kilometerpunt, waar intussen alle rensters gepasseerd zijn, staan Jooris en Goossens bij de snelste 10 vrouwen. Zij liggen dus op koers voor een prima eindnotering. 

    12:41

    Terwijl de regen en de wind steeds harder huis houden in Hasselt, knalt de Zwitserse Jasmin Liechti naar de toptijd. Marthe Goossens was na 20 kilometer ongeveer even snel onderweg als zij. 

    12:35

    Regendruppels op de camera

    Nu hebben de regenbuien ook Limburg bereikt. Bij de junioren was het zonnetje nog van de partij, de vrouwelijke beloften krijgen wel nattigheid te verwerken. 

    12:33

    Marthe Goossens heeft aan het eerste tussenpunt een voorlopige vierde tijd neergezet, op slechts 8 seconden van leidster Stina Kagevi uit Zweden. Febe Jooris moet nog doorkomen na 10 kilometer. 

    12:30
    Marthe Goossens in actie in de tijdrit.
    12:24

    Beide Belgische vrouwen zijn onderweg bij de beloftencategorie. Kunnen Goossens en Jooris voor alweer eremetaal zorgen in eigen land? 

    11:48

    Start beloften vrouwen

    Het volgt elkaar in sneltempo op bij de start in Heusden-Zolder. Vanaf 11.52 uur beginnen de beloften vrouwen eraan.

    Marthe Goossens bolt om 12.13 uur van het startpodium, tien minuten later is het de beurt aan Febe Jooris.

    De Duitse Antonia Niedermaier is de laatste belofte die van start gaat, om 12.26 uur.