Nederlander Artz pokert het beste bij de beloften en pakt Europese titel, bijrol voor de Belgen

 vr 13 september 2024 17:07
EK beloften mannen wegrit
EK wielrennen beloften mannen: wegrit
Vlak
162 km
13:30 Heusden-Zolder - 17:30 Hasselt
Huub Artz
einde
  1. 0
  2. 30
  3. 60
  4. 90
  5. 120
  6. 162

    Twee op twee voor Nederland in de wegritten bij de beloften. Huub Artz heeft de Europese titel bij de beloften gepakt. Hij reed met medevluchters Niklas Behrens en Léandre Lozouet al vroeg weg in de finale en vloerde de Duitser na een zenuwslopend slot in een sprint-à-deux. De Belgen zaten nooit echt in koers, Steffen De Schuyteneer werd de eerste landgenoot op een negende plek.

    Een vliegende start van de wegrit bij de beloften, maar wel een ongunstige voor het thuisland. De Belgen hadden de boot gemist bij een sterke vroege vlucht met een reeks toplanden erbij. 


    En dus moesten er gelijk wat jasjes uit gedaan worden, ook bij onze noorderburen. De Belgisch-Nederlandse entente zorgde voor een hergroepering, die wel krachten had gekost. Toch waren beide landen mee met de volgende schifting.


    Sente Sentjens en Steffen De Schuyteneer zorgden voor Belgische vlaggetjes voorin, Nederland was zelfs met z'n drieën mee in de kopgroep die ontstond op de kasseistroken. En of die dus voor een verschil kunnen zorgen.

     

    Na de tweede keer over diezelfde keien scheurde een drietal zich af. Niklas Behrens was weeral de aanstoker van het geweld. Samen met de Nederlander Huub Artz en de Fransman Léandre Lozouet vertrok hij op meer dan 50 km van de finish.

     

    De Belgen zaten door hun beste krachten heen en reden de rest van de finale in geslagen positie. Het drietal draaide bijzonder goed rond en mocht onderling uitvechten wie met welke medaille naar huis zou gaan.

     

    Lozouet moest nog voor de slotkilometer kleur bekennen. De ene versnelling na de andere van Behrens en Artz kostte hem de kop. Een sprint-à-deux in Hasselt dus.

     

    Daarin had Artz een plannetje uitgedokterd. Vanuit het wiel van Behrens snelde hij fluks weg. De Duitser weerde zich nog kranig en kwam even terug, maar botste in zijn enthousiasme tegen de Nederlander. Bijna kwamen ze ten val, Artz mocht wel vieren.

     

    Zo sleepte Oranje na de titel bij de beloften vrouwen eerder op de dag ook die bij de mannen binnen. Eerder deze week won Nederland op een voor hen bijzonder vruchtbaar EK ook al de mixed relay en de tijdrit, beide bij de junioren.

    "Was bang dat het een massasprint zou worden"

    Volgend jaar wordt hij volwaardig prof bij Intermarché-Wanty, dit seizoen zal hij bij de beloften nog mogen pronken in de Europese sterrentrui. "Dit is geweldig, ik had dit nooit verwacht", reageerde Huub Artz.

     

    "Ik vroeg me heel de week af hoe ik kon winnen. Ik hoopte op wind en vandaag werd het de perfecte koers. We waren met drie sterke mannen op pad en het was een kwestie van de snelste benen hebben. Die had ik blijkbaar."

     

    "Vooraf was ik bang dat het een massasprint zou worden, maar de koers brak eerder open dan ik gedacht had. Ik ben heel blij dat het zo uitdraaide."

    Uitslag EK wielrennen beloften mannen

    naamresultaatploeg
    1
    Huub Artz
    162 km in 3h22'33"
    2
    Niklas Behrens
    z.t.
    3
    Léandre Lozouet
    +10"
    4
    Mats Wenzel
    +32"
    5
    Fabian Weiss
    +34"
    6
    Rasmus Pedersen
    +1'53"
    7
    Tibor Del Grosso
    z.t.
    8
    Pierre Gautherat
    z.t.
    9
    Steffen De Schuyteneer (Bel)
    +2'02"
    10
    Matyáš Kopecký
    +2'15"

    Fase per faselaatste update: 5 dagen geleden

    17:11

    Nederlander Artz kroont zich tot Europees kampioen voor de beresterke Behrens

    17:08

    In een sprint om plek 6 moet De Schuyteneer passen uit een groepje van 4. Zo wordt hij negende en eerste Belg. 

    17:05

    Artz zorgt voor het vierde Nederlandse goud!

    Bijna vallen ze in volle sprint, maar Huub Artz toont zich wel de snelste van de twee. Hij gaat op en over Niklas Behrens, die zich even terug lijkt te knokken. Dat was bijna letterlijk zo, want hij botste tegen de Nederlander. Zat er nog meer in zonder dat oponthoud?

    17:04

    Behrens zal op kop moeten beginnen. Hij vraagt tevergeefs om een overname van Artz met het welgekende gebaar met de elleboog. 

    17:04

    Laatste km.

    Artz en Behrens duiken met twee de slotkilometer in. Lozouet volgt al op 10 seconden, dat wordt hem niet meer. De twee leiders monsteren elkaar. 

    17:03

    Artz nu met de versnelling, Lozouet moet de rol lossen

    17:02

    Lozouet moet eraf

    Het zal brons worden voor de Fransman. Lozouet kan beer Behrens niet volgen naar Artz toe. 

    17:02

    Artz brengt de boel weer op gang

    Van een chicane maakt Huub Artz gebruik om de vaart er weer in te brengen. Hij slaat zelfs even een gat, maar Behrens wil ernaartoe. Lozouet kent een kwaad moment. 

    17:01

    De drie zijn weer samen. Nu beginnen ze uiteraard wel wat naar elkaar te kijken. 

    17:01

    Behrens probeert de sprint te ontlopen maar wordt snel terug gegrepen

    17:00

    Artz moet tot op het wiel knallen van Behrens. Lozouet volgt gezwind en kan nu als volgende proberen. 

    17:00

    Behrens op een brug!

    Niklas Behrens gebruikt een brug als springplank en weg is de Duitser! Artz en Lozouet zitten op een gaatje. 

    16:59

    Nog 5 kilometer

    Met z'n drieën is het natuurlijk wel nog mogelijk om de sprint te ontlopen. Op net het juiste moment timen, de twee anderen die naar elkaar kijken en weg ben je. Maar daar moet het wel eerst voor stilvallen. 

    16:58

    Artz, Lozouet en Behrens blijven elkaar wel goed aflossen. Er is absoluut geen ruimte om te pokeren op 6 km van de streep. 

    16:57

    Het blijft nu toch status quo, Wenzel en Weiss moeten het op 15 seconden bekijken. Komen ze nog dichter of is het vat af? 

    16:54

    In de achtergrond begint de strijd om de ereplaatsen nu ook volop. De Belgen moet oppassen of ze grijpen nog naast een top 10-plek. 

    16:54
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    16:53

    Bewonderenswaardig dat Weiss en Wenzel zo blijven aanklampen.

    Karl Vannieuwkerke