Wereldkampioene Elisa Balsamo wint Brugge-De Panne na incidentrijke finale

  Brugge-De Panne (vrouwen)
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 163 km
  location 12:45: Brugge - 17:10: De Panne
  trophy Elisa Balsamo
  einde
  startfinish
  0306090120163

   Elisa Balsamo heeft een nieuwe overwinning in de WorldTour geboekt. De Italiaanse was de snelste van een uitgedund peloton in Brugge-De Panne. De wereldkampioene van Trek-Segafredo was na een hectische finale met enkele valpartijen sneller dan Lorena Wiebes.

   Bekijk hier de finish van Brugge-De Panne

   Weinig spektakel in De Moeren

   Vroeg in de wedstrijd zag het er gunstig uit voor de sprintsters. De wind bleef liggen dus konden we spektakel op De Moeren vergeten.

    

   De eerste passage door De Moeren werd gebruikt om het terrein te verkennen voor de volgende ronde. In de 2e lokale ronde namen de sprintersploegen plaats aan kop om niet verzeild te raken in een achtervolgende groep.

    

   Pas in de laatste kilometers van De Moeren schoot het tempo de hoogte in. De rensters wachtten te lang om het peloton in stukken te trekken. Er kwam een scheur, maar de belangrijkste namen waren bij de pinken en zaten vooraan.

    

   Het peloton kon zich na De Moeren al voorbereiden op een sprint. Enkele rensters probeerden nog een offensief te lanceren, maar die waren geen lang leven beschoren.

   Peloton opgeschrikt door valpartij

   Het peloton werd in de laatste 20 kilometer opgeschrikt door een grote valpartij. De meerderheid ging tegen de grond, maar de topfavorieten ontsnapten aan de val.

    

   Na de valpartij doken ze met een portie nervositeit de laatste 10 kilometer in. Het gevaar was nog niet geweken want in de laatste 5 kilometer gingen er weer 2 rensters tegen de vlakte. Movistar en UAE Team ADQ miste daardoor een pion in de lead-out.

    

   In de slotkilometer werd duidelijk dat Kopecky niet voor de overwinning zou sprinten, ze offerde zich op voor haar ploeggenote Lonneke Uneken.

   Elisa Balsamo had echter na 162 kilometer nog het beste eindschot. Ze won met overmacht voor Lorena Wiebes en Marta Bastianelli.

   Bekijk hier de grote valpartij op 16 kilometer van de finish

   Balsamo: "Deze overwinning is een verrassing"

   Elisa Balsamo vertelde voor de wedstrijd dat ze zou werken in functie van Chloe Hosking, maar door een valpartij is het toch anders uitgedraaid. 

    

   "Deze overwinning is een verrassing omdat ik voor Chloe Hosking werkte. In de laatste kilometers kwam ik te weten dat ik zelf moest sprinten door een valpartij.", vertelt Balsamo na de wedstrijd.

    

   "Er waren veel valpartijen waardoor de ploegen rensters misten. Ik moest zelf een goeie positie vinden in de slotkilometer, maar ik ben tevreden met mijn sprint."

    

   Het is de 3e zege voor Balsamo in haar regenboogtrui dit seizoen. "Om te winnen in de regenboogtrui is speciaal. Ik wil van de trui genieten van de eerste dag tot de laatste", aldus de Italiaanse.

   Wiebes: "Er was iemand beter vandaag"

   Lorena Wiebes moet na 3 overwinningen tevreden zijn met een 2e plek. 

    

   "In de grote valpartij raakten ze mijn achterwiel waardoor ik een spaak verloor, maar er was geen tijd meer voor een fietswissel. Ik was blij dat ik nog kon terugkeren en zo een kans kreeg in de sprint, maar vandaag was iemand beter", vertelt Wiebes na de wedstrijd.

    

   "Het was een chaotische sprint. Door een valpartij raakte ik Charlotte Kool kwijt. Ik ging te vroeg aan waardoor ik in de wind zat."

    

   De Nederlandse geniet van de tweestrijd met de wereldkampioene. "Ik kan ermee leven dat ik verlies van Balsamo. Ze is niet voor niets wereldkampioene en ik vind het leuk om te strijden met haar."

   Rituitslag Women's Classic Brugge-De PanneRituitslag Women's Classic Brugge-De Panne

   Fase per fase

   1. 17 uur 01. Lorena Wiebes (DSM) sprint naar de 2e plek. Marta Bastianelli (UAE Team ADQ) moet tevreden zijn met een 3e plek. .
   2. 16 uur 59. Wereldkampioene Elisa Balsamo snelt naar de overwinning! Elisa Balsamo sprint naar de overwinning! De Italiaanse won zondag de Trofeo Binda, maar schrijft nu ook Brugge-De Panne achter haar naam. .
   3. 16 uur 58. Een renster van Movistar probeerde nog te ontsnappen. Kopecky moet het gat dichten. .
   4. 16 uur 57. Kopecky zit goed vooraan. .
   5. Laatste km. Het peloton duikt de laatste kilometer in. Wie snelt naar de winst? Een renster van Le Col-Wahoo neemt het peloton op sleeptouw. . 16 uur 57.
   6. Val. Bij het ingaan van een bocht houdt een renster van Movistar in! Een renster van UAE Team ADQ wordt bij de val betrokken. Met 2 gaan ze tegen de grond.  . 16 uur 56.
   7. 16 uur 55. Elena Cecchini (SD Worx) sleurt in functie van Kopecky aan kop van het peloton. Het tempo schiet de hoogte in! .
   8. 16 uur 54. Sanne Cant gidst Julie De Wilde naar voor.  .
   9. 16 uur 52. Movistar met Norsgaard. Movistar schuift op in functie van kopvrouw Emma Norsgaard. De Deense zal de andere sprintsters het vuur aan de schenen leggen. .
   10. 16 uur 52. UAE Team ADQ neemt de koppositie over van DSM in het peloton. Een sprint lonkt! Wie snelt straks naar de winst en schrijft de 5e editie van Brugge-De Panne achter haar naam? .
   11. 16 uur 50. Sprinters vooraan. Kopecky, Balsamo, Wiebes, Hosking, Norsgaard en Bastianelli maken nog deel uit van de kopgroep. Zo krijgen we straks een sprint met 6 heel gevaarlijke klanten. Of kan nog iemand verrassen? .
   12. 16 uur 48. DSM voert het tempo aan. SD Worx en UAE Team ADQ nemen ook plaats vooraan. .
   13. 16 uur 48. In de achtervolging proberen kleine groepjes de aansluiting weer te maken met het peloton na de grote valpartij. De voornaamste sprintsters zitten nog in het uitgedunde peloton. .
   14. 16 uur 46. Mieke Docx & co worden weer ingerekend. DSM neemt plaats aan kop van het peloton om de rode loper uit te rollen voor sprintster Wiebes. .
   15. 16 uur 45. Grote valpartij in het peloton!

    Grote valpartij in het peloton!

   16. 16 uur 44. Aanval Mieke Docx! Mieke Docx kiest voor de aanval. Ze krijgt nog 2 rensters met zich mee.  .
   17. 16 uur 41. Mieke Kröger is weer ingerekend, maar haar ploeg zit niet stil en probeert een nieuwe aanval op poten te zetten.  .
   18. 16 uur 40. Lotte Kopecky nog mee. Lotte Kopecky (SD Worx) is ook ontsnapt aan de valpartij. Kan zij straks Lorena Wiebes kloppen in de sprint? .
   19. 16 uur 40. Sprinters overleven valpartij. Chloe Hosking en Elisa Balsamo zitten nog vooraan. Ook favoriete Lorena Wiebes maakt nog deel uit van het peloton. .
   20. 16 uur 38. Door de valpartij is het peloton in stukken gescheurd. Veel rensters moesten halt houden. Over 15 kilometer volgt de streep in De Panne. .