Rapport: "Duidelijk grensoverschrijdend gedrag door meerdere coaches"

  "Er is duidelijk sprake van psychisch grensoverschrijdend gedrag in het turnen en dat door meerdere coaches". Dat is het besluit van de zeskoppige onderzoekscommissie die de wantoestanden in de turnwereld heeft onderzocht. De commissie heeft vanmiddag haar rapport bekendgemaakt. Er werden ook verontschuldigingen geformuleerd.

  Eindrapport erkent grensoverschrijdend gedrag

  Vorige zomer doken er zorgwekkende berichten op over grensoverschrijdend gedrag in de gymwereld. 

   

  Een onafhankelijke onderzoekscommissie beluisterde ruim 100 getuigenissen en lichtte vandaag haar bevindingen toe.

   

  Bart Meganck, voorzitter van de onderzoekscommissie, liet er geen twijfel over bestaan: "Er is duidelijk sprake geweest van psychisch grensoverschrijdend gedrag door meerdere coaches." 

   

  Zo was er een ongezonde prestatiedwang, met onder meer vernederingen en beledigingen.

   

  "Ook de rol van de algemeen manager (Lode Grossen, red.) is daarbij nefast geweest. Er zijn kansen gemist om de klachten te erkennen, door zowel de coaches als de Gymfed. In die periode was de prestatiedruk prioritair, ten koste van de totale ontwikkeling van de gymnasten."

   

  Het rapport maakt wel gewag van een ommekeer in de periode 2018-2019: toen werd de almacht van de coach doorbroken door ook een psycholoog, kinesist, diëtist, … te gebruiken. 


  "Er is duidelijk een positieve weg ingeslagen, maar er is nog veel werk aan de winkel", luidt het.

  De prestatiedruk was prioritair, ten koste van de totale ontwikkeling van de gymnasten.

  Bart Meganck, voorzitter onderzoekscommissie

  Federatie: "Een positieve weg inslaan"

  Ilse Arys, de huidige algemeen manager van de Gymfed, verontschuldigde zich in naam van de federatie. 

   

  Arys: "Er zijn fouten gemaakt. Dit mag nooit meer gebeuren. Ouders vertrouwen hun kinderen aan ons toe. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat het mentale en fysieke welzijn van gymnasten op elk moment gewaarborgd is."

   

  "Daar zijn we niet altijd in geslaagd. Er is soms te hard gefocust op prestaties. Daardoor zijn er dingen gebeurd die niet stroken met de waarden die wij belangrijk vinden en zijn gymnasten, hun ouders, familie en vrienden gekwetst."

   

  "Samen met de coaches moeten en zullen we onze sport door die cultuurverandering leiden, waarbij het welzijn van de gymnastes centraal staat. We excuseren ons tegenover iedereen die een negatieve impact ervaren heeft."

   

  Ook de beschuldigde hoofdcoaches, Marjorie Heuls en Yves Kieffer, reageerden in een opvallende videoboodschap op de zaak. 

   

  Beide trainers bekenden schuld en verzekerden zich te engageren voor de "broodnodige cultuurverandering binnen de sport".

  Aanbevelingen voor een betere turntoekomst

  De onderzoekscommissie komt met 13 aanbevelingen ter hervorming van de turncultuur, die opgevolgd zullen worden door een nieuw ingerichte taskforce. Zo zullen de turncoaches in de toekomst gescreend moeten worden en bepaalde vormingscursussen moeten volgen. 

   

  Ook wordt er gepleit om de olympische leeftijd van gymnastes te verhogen naar 18 jaar en wordt er ingezet op een open communicatie tussen coaches, ouders, federatie, medische entourage, etc. 

   

  Lees het integrale rapport van de Onderzoekscommissie Gymnastiek, met een oplijsting van de 13 aanbevelingen, hier.

  Bekijk de integrale persconferentie over het eindrapport rond misbruik in het turnen:

  Misbruik in de turnsport

  1. 15 uur 08. De persconferentie is afgelopen. Dirk Van Esser kaart samen met Eddy Demarez nog even na in onze studio. .
  2. 15 uur 05. De fouten uit het verleden worden unaniem erkend, die geleden schade moet hersteld worden. De gymnastes zijn wel unaniem tevreden over de structuur van vandaag, die moet dan ook na de Olympische Spelen bestendigd worden. Ben Weyts (Minister van Sport).
  3. 14 uur 58. Minister Weyts overloopt 13 aanbevelingen voor Gymfed, om in de toekomst aan een betere turnsport te werken. De aanbevelingen variëren van trainersscreenings tot het verhogen van de olympische leeftijd voor gymnastes van 16 naar 18 jaar. .
  4. 14 uur 51. We erkennen dat onze aanpak te prestatiegericht was. Daarmee hebben we gymnastes gekwetst. Dat betreuren we. We bieden onze oprechte excuses aan. . Marjorie Heuls en Yves Kieffer.
  5. 14 uur 50. Ook topcoaches Marjorie Heuls en Yves Kieffer reageren in een videoboodschap.  .
  6. 14 uur 43. Er zijn kansen gemist om de klachten van de gymnastes te erkennen. Dat had het begin van de oplossing moeten zijn. De gymnastes hadden de indruk dat ze nergens terecht konden. Er was te weinig aandacht voor het individu. Bart Meganck.
  7. 14 uur 40. Er is duidelijk sprake geweest van psychisch grensoverschrijdend gedrag, door meerdere coaches. Dat hebben we vastgesteld op basis van de authentieke getuigenissen die we hebben gehoord. Bart Meganck.
  8. 14 uur 35. Bart Meganck, voorzitter van de onderzoekscommissie, is de eerste die het woord neemt, na een voorwoord door Minister Weyts.  .
  9. 14 uur 33. Het gaat in deze zaak over topsport, maar ook over kinderen. Laten we dat niet vergeten. Ben Weyts (Minister van Sport).
  10. 14 uur 28. De persconferentie zal zo dadelijk beginnen. Ondertussen zorgen Dirk Van Esser en Eddy Demarez voor extra duiding vanuit onze studio. Mis niets via onze livestream. .
  11. 14 uur 19.
  12. 13 uur 46. Een overzicht van de situatie.

   Een overzicht van de situatie

  13. 11 uur 16.
  14. 11 uur 15.
  15. 11 uur 14.