De Red Panthers zitten in de halve finale.

Een stap dichter bij een medaille: de Red Panthers ontmantelen Spanje en plaatsen zich voor de halve finales

 ma 5 augustus 2024 21:23
België
einde
2-0
Spanje

Spanje heeft onze hockeyploegen geen tweede keer een hak gezet. De Red Panthers hebben in tegenstelling tot de Red Lions wél met Spanje afgerekend in de kwartfinales van de Olympische Spelen. In het laatste kwart waren Marien en Englebert de verlossers met dienst. De Panthers spelen woensdag om 19.00 uur hun halve finale tegen China. 

Doelpunten:

 

46' Marien: 1-0

49' Englebert: 2-0

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Amper kansen voor de pauze

Een gewaarschuwd vrouw is er twee waard. Spanje zorgde gisteren voor een stunt door de Red Lions uit te schakelen, dat wilden de Red Panthers niet laten gebeuren. Ook zij waren de favoriet in hun kwartfinale. 

 

In de eerste helft hadden de Belgische hockeyvrouwen dan ook de bovenhand tegen hun Spaanse collega's. Tot grote kansen komen, dat bleek een ander verhaal.

 

Op de weinige doelpogingen die er waren, was doelvrouw Clara Perez alert. Ze ranselde enkele Belgische schoten uit haar doel.

 

Zelf stelde Spanje daar amper iets tegenover, op wat strafcorners na. Langs beide kanten moest het beter na de pauze.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Spaanse dijken breken pas in vierde kwart

Die boodschap leek pas in het vierde kwart door te dringen, bij de Panthers dan toch. De Spaanse doelvrouw toonde zich ook in het derde kwart namelijk onklopbaar op de enige Belgische kans.

 

Meteen bij de start van de laatste 15 minuten moest ze zich dan toch gewonnen geven. Delphine Marien brak de ban met de verdiende 1-0 voor België. 

 

Ze reageerde het snelst aan de tweede paal bij een fase waar de Panthers hun overtal perfect uitspeelden, na een groene kaart voor Spanje. 

 

Enkele minuten later zorgde Charlotte Englebert voor de geruststelling door de 2-0 op het bord te zetten. Een ingestudeerde strafcorner belandde voor haar stick vlakbij het doel en ze twijfelde niet, hoog en onhoudbaar binnen. 

 

In het slot probeerde Spanje nog wel om het tij te keren, maar de dijken bleken definitief gebroken in het vierde kwart. Aanvallend bleef het bovendien even onmondig als in de rest van de partij, de Panthers speelden uit.

 

En zo schrijven zij geschiedenis met voor het eerst een plekje bij de laatste 4 op de Olympische Spelen. Een dubbele kans om voor een medaille te spelen dus. In de halve finale wacht China, waarvan in de groepsfase met 2-1 gewonnen werd. 

 

Dromen de Red Panthers al van de finale? Eerstvolgende afspraak daarvoor: woensdag om 19.00 uur. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Gerelateerd:

België - Spanjelaatste update: ongeveer 1 maand geleden

21:25

Dolle vreugde bij de Panthers na het laatste fluitsignaal

21:24

Ze hebben al getoond beter te hockeyen dan China. De finale ligt binnen bereik.

Eddy Demarez
21:24

Red Panthers gaan naar de halve finale!

Geschiedenis geschreven, voor het eerst staan de Red Panthers in de halve finale op de Olympische Spelen. Ze waren te sterk voor Spanje vanavond en mogen tegen China bikkelen om een plekje in de finale.

21:22

Geen strafcorner voor Spanje en dus zit het erop. Dit gaan ze niet meer rechtzetten. 

21:21

Spanje naar de video

Met nog een half minuutje op de klok vraagt Spanje de videoref aan voor gevaarlijk spel. Ze moeten het proberen als laatste redmiddel. 

21:19

De Panthers blijven de boel goed gesloten houden achterin. Ze zijn niet van plan hun tegenstander nog hoop te geven. 

21:18

Marien komt nog eens in balbezit vlakbij het Spaanse doel. Ze vindt net geen gaatje om uit te halen. In de laatste 3 minuten zal Spanje het zonder doelvrouw doen: alles op alles. 

21:17

Even oppassen!

Spanje komt nu toch nog eens in de Belgische cirkel, de bal valt alleen net niet goed voor hen. Op naar voren weer, Panthers! 

21:15

Nog 5 minuten moeten de Red Panthers overleven, maar de Spaanse tank loopt zo stilaan helemaal leeg. Dit moeten ze over de streep kunnen trekken. 

21:12

Het gaat in dit vierde kwart toch een versnelling te hard voor Spanje. Ze krijgen amper tijd en houden de bal niet meer te veel in de ploeg. 

21:09

Englebert werkt ingestudeerde strafcorner mooi af: 2-0

21:08

Englebert voor de dubbele voorsprong!

De Spaanse dijken zijn gebroken! Op de strafcorner wordt Englebert na een ingestudeerd nummertje gevonden vlak voor het doel. Die zet de bal hoog en onhoudbaar binnen: 2-0! 

21:08

Tweede Belgische strafcorner

Spanje speelt de bal bijzonder snel weer kwijt en moet een tweede strafcorner incasseren. Kan België die benutten voor de dubbele voorsprong en de geruststelling? 

21:07

Nu zal Spanje toch eens risico's moeten gaan pakken. De nervositeit stijgt.

Eddy Demarez
21:05

Marien zet de 1-0 binnen!

Een immens belangrijk doelpunt, het overtal is uitgebuit! Aan de tweede paal reageert Delphine Marien het snelst om van dichtbij de 1-0 binnen te zetten. 

21:05

Daar is de 1-0! Delphine Mariën devieert een bal in doel en zet België op voorsprong

21:04

Een groene kaart voor Spanje betekent 2 minuten overtal voor België. Kan dit dan uitgebuit worden? 

21:03

Zullen de Spaanse vrouwen dit fysiek kunnen blijven volhouden? Het is zaak voor de Red Panthers om het tempo hoog te leggen.