Red Panthers
De Red Panthers openen hun olympisch toernooi tegen China met een zege.

Red Panthers krijgen China alsnog klein in olympische opener na spannend laatste kwart

zo 28 juli 2024 11:24
België
2-1
China

De Red Panthers hebben het olympische hockeytoernooi net als de Red Lions geopend met een overwinning. Een gemiste strafbal leek de vrouwenhockeyploeg zuur op te breken na de gelijkmaker van China, maar Englebert bezorgde de Panthers alsnog een overwinning.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

De Red Panthers hebben hun eerste olympische opdracht volbracht. In het Stade Yves-du-Manoir in Colombes wonnen onze Belgische hockeyvrouwen met 2-1 van China.

De Red Panthers hadden al langer duidelijk gemaakt dat ze voor een medaille naar Parijs afzakten. In hun openingswedstrijd tegen China begonnen ze goed en toonden ze dat er klaar voor zijn door met lef en durf te spelen.

In het tweede kwart zetten de Belgische hockeyvrouwen hoge druk en de Chinezen wisten daar niet onderuit te komen. Kort voor rust liep Michelle Struijk goed in de ruimte. Ze paste naar Camille Belis, die kon doortikken naar Ambre Ballenghien. Zij twijfelde niet en schoot de bal door de benen van de Chinese doelvrouw: 1-0.

Na rust liet België de druk zakken. China kwam steeds beter in de wedstrijd, maar was nooit gevaarlijk. Emily White zag Judith Vandermeiren lopen, maar de Chinese doelvrouw stopte haar foutief af en België kreeg een strafbal. Stephanie Vanden Borre schoot te centraal en liet de kans op de 2-0 liggen.

Vroeg in het laatste kwart kwamen de Chinezen langszij. Er lag opeens veel ruimte voor China. Chen mocht schieten en verschalkte doelvrouw Elodie Picard: 1-1.

België voerde de druk opnieuw op en zocht naar een doelpunt. Vijf minuten voor tijd was Charlotte Englebert daar met een geniaal moment. Ze draaide weg van haar tegenstander in de cirkel en schoot de bal staalhard in het dak van het doel: 2-1 en opdracht volbracht wat de eerste olympische wedstrijd van de Red Panthers betreft.

Morgen moeten de Panthers opnieuw aan de bak tegen Frankrijk.

Michelle Struijk: "Heel blij dat we toch de 2-1 konden maken"

Ervaren rot Michelle Struijk was na afloop tevreden. "Het was een heel gelijke match. Het kon twee kanten uitgaan, maar we hebben uiteindelijk doorgeduwd en we zijn heel blij dat we die 2-1 toch hebben kunnen maken."

In het begin van de wedstrijd was de controle er niet altijd. "Voor heel veel meisjes zijn dit hun eerste olympische minuten, dan kunnen de zenuwen er al eens insluipen. Maar er stond ook een heel sterk China, ze stonden overal, dus complimenten aan hen."

Doorheen de wedstrijd zag Struijk haar teamgenoten groeien. "Maar er zijn zeker en vast nog puntjes waarop we kunnen werken. Nu is het focussen op morgen, het is niet omdat het Frankrijk is dat we moeten denken dat het al in orde is."

Ook Charlotte Englebert was blij dat ze een doelpunt kon meepikken. "Voor een aanvaller is het altijd leuk om te scoren. We zitten in een groot toernooi dus een doelpunt is altijd belangrijk."

Voor doelvrouw Elodie Picard was het haar 50e cap. "De sfeer was geweldig. Het is de eerste keer voor mij met zoveel Belgische supporters en dat voel je wel."

Bondsoach Raoul Ehren kon tevreden terugkijken op de prestatie van zijn Panthers. "Ik heb vandaag de Panthers gezien waar ik op hoopte. China is een van de medaillekandidaten, en dat zag je vandaag ook wel. We hadden allebei kansjes, maar wij namen over en waren de betere ploeg. Dit zijn fijne drie eerste punten."

woensdag 7 augustus België China 1-1 (shoot-outs: 2-3) verslag halve finales
vrijdag 9 augustus België Argentinië 2-2 (shoot-outs: 2-3) verslag kleine finale

België - Chinalaatste update: ongeveer 1 maand geleden

11:21

Opdracht volbracht voor de Red Panthers

De Red Panthers hebben hun eerste olympische opdracht volbracht. Ze winnen met 2-1 van China dankzij de winnende treffer van Charlotte Englebert.

11:17

2-1! Englebert scoort: “De speelster die er altijd zal staan als het moet”

11:16

2-1 dankzij genie Englebert

België staat op vijf minuten van het einde opnieuw op voorsprong. Charlotte Englebert met een geniaal moment: ze draait weg van haar tegenstander en schiet de bal staalhard in het dak van het doel.

11:11

White rolt hem ernaast

Emily White staat met haar rug naar de goal. Ze probeert de bal door haar benen in doel te rollen, maar die gaat net naast.

11:11

Groene kaart voor China

China krijgt een groene kaart dus België is de komende twee minuten in overtal. Kunnen ze daar gebruik van maken om nog over de Chinezen te gaan?

11:09

Dan is het extra jammer dat je die strafbal mist.

Eddy Demarez
11:06

De bordjes hangen gelijk, 1-1: "Hier is veel ruimte, heel veel ruimte"

11:06

1-1 in het begin van het vierde kwart

China krijgt plots veel ruimte en mag vrij de cirkel inkomen. Chen schiet de bal perfect binnen, onhoudbaar voor Picard. Wat kan België nog in het laatste kwart?

11:02

1-0 na derde kwart

In het derde kwart vielen er geen doelpunten. De hoge druk die België in de eerste twee kwarten opvoerde, valt weg waardoor de Chinezen iets beter beginnen te spelen. Maar het is onzuiver en ook de strafcorners gingen de mist in.

10:55

Klungelige strafcorner voor China

China krijgt een strafcorner voor gevaarlijk spel. Ze knoeien en spelen de bal kwijt aan de Belgen.

10:51

Strafbal voor de Red Panthers, maar Vanden Borre mist

10:49

Strafbal voor België

Emily White ziet Judith Vandermeiren lopen en speelt haar aan. Ze komt alleen voor doel, maar de Chinese doelvrouw blokkeert de Belgische stick foutief. Stephanie Vanden Borre schiet te centraal en kan niet scoren. Jammer.

10:46

Derde kwart afgetrapt

België en China zijn klaar om opnieuw van start te gaan. Kunnen de Red Panthers hun voorsprong uitbreiden in het derde kwart, of komt China op gelijke hoogte?

10:37
Rusten met een 1-0 voorsprong dankzij een doelpunt van Ambre Ballenghien.
10:32

Red Panthers gaan met 1-0 de rust in

Na het tweede kwart staat het 1-0 voor de Panthers. België heeft de betere kansen gehad, China kan weinig creëren. De Panthers houden controle in balbezit en combineren goed. Ze gaan met een voorsprong de rust in.

10:27

1-0 voor de Panthers: "Dat killerinstinct heeft ze"

10:26

1-0 voor de Red Panthers!

Michelle Struijk loopt goed in de ruimte. Ze past naar Camille Belis, die doortikt naar Ambre Ballenghien. Die hoeft niet lang na te denken en schiet op doel. 1-0 voor België!

10:26

Dit is het soort wedstrijden die je verwacht tegen China: veel strijd, weinig openingen.