Voor wat hoort wat. Spa-Francorchamps staat zeker tot 2031 op de F1-kalender, maar moet het daarvoor ook dieper in de geldbuidel tasten? Melchior Wathelet, voorzitter van de GP van België, nuanceert. "Een verdubbeling? Helemaal niet."
Een F1-race organiseren kost geld. Niet alleen de organisatie en het onderhoud van het circuit, maar ook om het F1-circus te lokken zijn bankbiljetten nodig.
En de plaatsjes zijn duur. Terwijl landen als Thailand, Rwanda en Zuid-Afrika interesse tonen in een F1-race, blijven er maar 24 plekjes op de kalender.
Bahrein en Saudi-Arabië betalen ruim 50 miljoen dollar om zeker te zijn van hun plaats op de kalender. Een budget dat België niet heeft om F1-eigenaar Liberty Media te overtuigen.
Gelukkig heeft Spa-Francorchamps andere troeven, zoals een iconisch circuit waar de F1-rijders dol op zijn. De contractverlenging tot 2031 werd in Stavelot dan ook met gejuich onthaald.
Het is ook nog niet zeker dat er in 2028 en 2030 geen GP in België zal zijn.
"Ik ben heel tevreden", zegt ook voorzitter Melchior Wathelet. "Het waren moeilijke discussies. De Formule 1 wil maar 8 GP's in Europa."
Verschillende Europese races hadden evenwel al een langetermijncontract. Madrid (2035, begin vanaf 2026), Silverstone (2034), Hungaroring (2032), Monza (2031), Monaco (2031) en de Red Bull Ring (2030).
"Het was dan ook moeilijk om nog een vast contract voor een lange periode te tekenen", aldus Wathelet. Het compromis was dan ook een wisselwerking vanaf 2028, mogelijk met het circuit in Barcelona.
"Het is ook nog niet zeker dat er in 2028 en 2030 geen GP in België zal zijn", stelt Wathelet. "De geest van het akkoord stelt dat er minstens 4 races zullen zijn. Misschien is het dan aan een ander land, misschien toch België."
Terugverdieneffect
Moest de organisatie diep in de buidel tasten voor die contractverlenging? "Het bedrag ligt hoger vanaf 2026, maar het gaat over een stijging van 3 tot 4 procent. Dat vonden we redelijk."
Van een verdubbeling - Spa-Francorchamps betaalde naar schatting zo'n 20 miljoen - is dan ook geen sprake. "Helemaal niet", aldus Wathelet. "Het is een redelijke inflatie, die we denken te kunnen recupereren."
Moet de Waalse regering, die al jaren geld toesteekt, dan meer betalen? "De bedoeling is om dat zo hard mogelijk te beperken. De laatste jaren is hun bijdrage zelfs gedaald, terwijl het terugverdieneffect voor de regio en het land is gestegen. Dat lijkt me dus een redelijke investering."