Spring naar de inhoud

Hoe gezond is 110 rondjes lopen in je achtertuin? "Slaaptekort is zwaarder dan 737 kilometer lopen"

Hoe gezond is 110 rondjes lopen in je achtertuin? "Slaaptekort is zwaarder dan 737 kilometer lopen"
 do 24 oktober 2024 10:40

3 landgenoten hebben de voorbije 5 dagen het absurde wereldrecord op het WK Backyard verbeterd. Ze liepen 110 rondjes van 6,7 kilometer. Maar wat zijn de fysieke gevolgen van zo'n extreme uitdaging?

Extreem, extremer, extreemst.

Op het WK Backyard hebben 3 Belgen de afgelopen 5 dagen in Retie 110 rondjes gelopen van telkens 6,7 kilometer. Goed voor een totaal van 737 kilometer, de wereldtitel en het wereldrecord Backyard.

 

Maar in welke mate is zo'n slopende onderneming gezond?

 

"Als je daar voldoende op voorbereid bent, kan dat nog gezond zijn", verrast Roel Parys, arts bij de Belgische atletiekfederatie en bij Triatlon Vlaanderen.

"Alles hangt natuurlijk af van de atleten die deelnemen. Meestal zijn dat ultralopers die heel veel kilometers in de benen hebben en een schitterende voorbereiding hebben gehad. Dan kan dat zeker nog gezond zijn."

 

"Maar als dat iemand is die zegt: "Ik ga dat voor de fun eens doen, terwijl ik normaal gezien maar 10 kilometer per week loop", dan is dat iets anders."

Het slopende slaaptekort

Het zware aan een fysieke onderneming als het WK Backyard is niet zozeer het hoge aantal kilometers, maar wel het slaaptekort.

 

"Elk uur krijgen de atleten wel even de tijd om wat te rusten. Maar dat is niet meer dan een powernap.  Een diepe slaap van 7 of 8 uur zit er niet in. Het slaaptekort is waar atleten op afhaken, meer dan op het aantal kilometers."

 

Kan dat slaaptekort grote gevolgen hebben voor de atleet? "Als je nadien voldoende tijd neemt om te recupereren en bijslaapt, dan kom je er wel weer door."

 

Parys onderstreept dat de omkadering tijdens zo'n ultraloop van levensbelang is.

 

"Als mensen beginnen te hallucineren, niet meer adequaat antwoorden op vragen of beginnen te zwijmelen, dan is er een omkadering nodig die zegt dat het tijd is om te stoppen."

Stressfracturen in ribben

Behalve het slaaptekort zijn sommige deelnemers ook fysiek toegetakeld.

Ivo Steyaert, 1 van de 3 wereldkampioenen, had last van zijn voetzool en liep 2 gekneusde ribben op door voortdurend een rugzak te dragen.

 

"Soms zie je zelfs stressfracturen in de ribben. Die breukjes zijn het gevolg van overbelasting, net zoals bij roeiers. Maar dat is ongevaarlijk. Als je dat mentaal een plek kan geven, zal dat je loopritme niet verstoren."

Uit onderzoek blijkt dat ultralopers op latere leeftijd minder snel in het ziekenhuis belanden.

Roel Parys, arts bij de Belgische atletiekfederatie en bij Triatlon Vlaanderen

 Wat zijn de gevolgen van ultralopen op lange termijn?

"Uit onderzoek blijkt dat ultralopers gezond zijn", weet Parys. "Op latere leeftijd belanden ze minder snel in het ziekenhuis en hebben ze minder prothesen nodig van gewrichten."

Maar alles hangt natuurlijk af van hoe goed een ultraloper zich voorbereidt. "Het is belangrijk om je conditie goed op te bouwen met een goed trainingsschema."

"En als eerste uitdaging zou ik niet kiezen voor het WK Backyard", besluit Parys.

Gerelateerd: