"Ze waren hier om hem te helpen": Jasper Stuyven hekelt landgenoten die niet gretig jaagden op Van der Poel

 zo 6 oktober 2024 19:55
Jasper Stuyven, Quinten Hermans en Gianni Vermeersch
Jasper Stuyven (l) finisht tussen Alpecin-renners Quinten Hermans (m) en Gianni Vermeersch (r).

Een Belgisch blok of een Alpecin-blok op het WK gravel? Dat was de vraag vooraf, en het bleek het tweede te zijn. De (Belgische) renners van Alpecin-Deceuninck deden niet enorm veel kopwerk op jacht naar de Nederlander Mathieu van der Poel. "Iedereen weet dat ze ambetant kunnen koersen", vertelde een teleurgestelde Jasper Stuyven achteraf. "Het was niet aan ons om een gat toe te rijden", reageert Gianni Vermeersch. 

Twee renners reden weg uit een elitegroep in de diepe finale: Florian Vermeersch en Mathieu van der Poel. Daarachter was de organisatie zoek. 

 

Jasper Stuyven wijst daarvoor naar Quinten Hermans en Gianni Vermeersch. Zij reden vandaag met hetzelfde Belgische truitje, maar op de weg zijn ze collega's bij Alpecin-Deceuninck.

 

"Het is ambetant. Die jongens pakken niet over, maar wel als het hen uitkomt", vertelt een teleurgestelde Stuyven. 

 

Alpecin-Deceuninck is de ploeg van kopman en wereldkampioen Van der Poel.

 

"Het was heel duidelijk dat alle jongens van Alpecin hier waren om hem te helpen. Al had ik verwacht dat er in ploegen (met landen) ging gekoerst worden", zucht Stuyven na het WK in eigen streek.

Uiteindelijk proberen we allemaal voor de titel te gaan. Ik denk niet dat het een probleem was. 

Gianni Vermeersch

Ploegenspel primeert dus. Dat maken de Alpecin-renners zelf duidelijk. "Het plan was om samen te rijden met het team", deelt Quinten Hermans, die nog brons pakte.

 

Gianni Vermeersch gaat mee in dat verhaal. "Het is altijd beter als iemand van Alpecin wint. Het was niet aan ons om het gat toe te rijden."

 

"Maar we waren niet echt een remmende factor", nuanceert Vermeersch. "We hebben altijd geprobeerd om een beetje rond te draaien. Ik had zelf graag gewonnen."

 

"Uiteindelijk proberen we allemaal voor de titel te gaan. Ik denk niet dat het echt een probleem was", stelt Vermeersch.

 

Het resultaat: een wereldtitel voor Van der Poel en brons voor Alpecin-collega Hermans. Een geslaagde dag dus voor het team, in nationale tenues weliswaar. 

Gerelateerd: