Jonas Rickaert juicht in Zwevezele Koers ondanks krampen, Arnaud De Lie valt en geeft op

 vr 27 september 2024 19:10
" "
Rickaert klopte de 18-jarige Poelvoorde op de meet.

Jonas Rickaert heeft de laatste profkoers van het jaar in West-Vlaanderen op zijn naam gebracht. De 30-jarige Belg van Alpecin-Deceuninck won de verjaardagseditie van Zwevezele Koers, hij was de beste van een kopgroep van 6. Tars Poelvoorde en Dries De Bondt mochten mee op het podium.

Jonas Rickaert heeft een zwak voor nationale wedstrijden zoals Zwevezele Koers. Rickaert is geen veelwinnaar. Zijn twee vorige zeges waren ook nationale wedstrijden met de GP Briek Schotte in Desselgem in 2023 en de GP Raf Jonckheere in Westrozebeke in 2021.

Het was de 73e editie in Zwevezele van een koers die in 1949 het levenslicht zag en dus zijn 75e verjaardag vierde. Het peloton kreeg 153 km voor de wielen of 16 ronden. Arnaud De Lie was de publiekstrekker, maar kwam reeds vroeg ten val. Hij gaf op met schaafwonden en een pijnlijke knie.

Door het hoge tempo viel alles vrij snel uit elkaar. In volle finale vormden Rickaert, Poelvoorde, De Bondt, Vangheluwe, Vercouillie en Warlop een kopgroep van 6.

Warlop en Vercouillie kwamen niet echt meer tot sprinten na een tempoversnelling van Poelvoorde onder de rode vod. De 18-jarige Belg leek het te zullen halen tot Rickaert op het eind er alsnog op en over ging. Hij is de opvolger van Gerben Thijssen.

Rickaert: "Gesprint met kramp"

Poelvoorde (18) leek het te zullen halen, maar de 12 jaar oudere Rickaert bleek nog net over iets meer kracht te beschikken in het uitgeregende Zwevezele.

"Er was die uitval van Poelvoorde in de laatste kilometer", zei Rickaert na de finish. "Ik had Vangheluwe in het oog. Hem vreesde ik het meest. De Bondt reageerde op die uitval van Poelvoorde en zo kon ik stilletjes naar het achterwiel van de Lotto-renner rijden."

"Op een gegeven moment zaten de krampen tot achter mijn oren tijdens de sprint en moest ik mij neerzetten. Dat deed ook Poelvoorde. Met mijn laatste krachten slaagde ik er alsnog in om hem te remonteren."

(lees voort onder foto)

Blessures De Lie valt mee

De blessures bij Arnaud De Lie lijken op het eerste zicht mee te vallen. "De Lie werd na zijn val in de 3e ronde verzorgd in de teambus. Nader medisch onderzoek lijkt niet nodig en het voorziene programma voor onze Belgische kampioen zal dus wellicht afgewerkt kunnen worden", meldt ploegleider Dirk Demol van Lotto-Dstny.

"De Lie start dus zonder tegenbericht op 1 oktober in Binche-Chimay-Binche en op 3 oktober in de Münsterland Giro."

Uitslag
1. Jonas Rickaert 153 km in 3u18'11"
2. Tars Poelvoorde  z.t.
3. Dries De Bondt  
4. Warre Vangheluwe  
5. Victor Vercouillie  op 8"
6. Jordi Warlop  13"
7. Xandro Meurisse  1'07"
8. Bert Van Lerberghe  
9. Gerben Thijssen 1'09"
10. Gianni Vermeersch 3'02"