Het hadden op papier twee mooie (na)zomeravonden kunnen worden, maar vooral het publiek zal de temperatuur in het Koning Boudewijnstadion de hoogte moeten injagen. Het weerbericht is niet om over naar huis te schrijven, maar de organisatie en de atleten nuanceren.
Kim Gevaert beleeft drukke dagen als meetingdirecteur. Ze holt deze week van de ene afspraak naar het andere evenement en dan duiken er als klap op de vuurpijl nog "kleine probleempjes op".
"De staking in de luchthaven van Charleroi is niet ideaal", grijnsde ze donderdag tijdens een persmoment. "Maar we proberen dat gewoon op te lossen."
"Er zijn atleten die moeilijk tot in Brussel geraken of die later zullen arriveren. Een van onze paralympische sporters vreest zelfs dat hij te laat zal zijn. Dat is uiteraard jammer."
Naast onverwachte stakingen is het weerbericht natuurlijk een vaste parameter voor de Memorial Van Damme. "Ik heb toch een paar keer gekeken naar de voorspellingen", geeft Gevaert toe.
"Maar het zal allemaal meevallen. Een buitje is niet het einde van de wereld, maar het wordt geen uitgeregende sessie. Het blijft vrij droog en er staat niet te veel wind."
"Als het waait en frisser is, dan kan dat roet in het eten gooien. De lagere temperatuur kan zeker voor de kampnummers nadelig zijn, maar het weer is toch prima om goeie prestaties te leveren."
Bibberen in Brussel
Wilfried Meert hoef je uiteraard niet meer uit te leggen hoe het weer de prestaties in Brussel kan beïnvloeden.
"De atleten hebben al koud gehad in Brussel. In Parijs was het tijdens de Spelen nog gemiddeld 30 graden. En ook in de meetings daarna in Lausanne en Polen was het heel warm weer."
"De shock voor hun lichaam is gigantisch. Vanmorgen was het 13 graden aan het hotel in Brussel. De atleten waren aan het bibberen van de koude. Iedereen kijkt voortdurend naar de lucht en vraagt: het zal vrijdag en zaterdag toch beter zijn?"
"We kijken dus eerst en vooral uit naar het weer. Mondo Duplantis vroeg al of het zou regenen. Zeker voor zijn discipline is regen een stoorzender. En bij koud weer koelen de spieren ook snel weer af. Dat zijn geen gemakkelijke omstandigheden."
Mondo Duplantis vroeg al of het zou regenen. Zeker voor zijn discipline is regen een stoorzender.
Wat denkt Duplantis zelf? "Normaal krijgen we geen regen. Het is niet zo warm als we zouden willen, maar alles is mogelijk. En wij moeten als atleten gewoon onze job doen."
"Met de koude kunnen we wel omgaan", schat 400 meter-loopster Femke Bol in. "Of er dan snelle tijden mogelijk zijn? Op het einde van het seizoen probeer je gewoon een goeie race te lopen en dan zien we wel wat de tijd is."