Bondscoach Ludwig Willems heeft met Kopecky nu ook een tijdritkampioene: "Ze had nieuwe uitdagingen nodig"

 wo 11 september 2024 22:34
Lotte Kopecky is nu ook kampioen in het tijdrijden.

Heeft Lotte Kopecky een zoveelste specialiteit ontdekt? Na amper een jaar focussen op het tijdrijden, is ze nu al de beste van Europa. Straks kan ze zich op het WK ook tussen de besten ter wereld nestelen. "De concurrentie is daar iets groter, maar anderzijds: als je hier het tijdsverschil ziet ...", droomt bondscoach Ludwig Willems al luidop.

Sprinten kon ze al, het klassieke werk had geen geheimen meer voor Lotte Kopecky en bergop doet ze mee met de besten. Vandaag ontpopte onze landgenote zich nu ook nog eens tot tijdritkampioene.

 

Straf, want Kopecky legt zich nog maar een jaar écht toe op het werk tegen de klok. En daar was volgens haar bondscoach een duidelijke reden voor.

 

"Ik denk dat Lotte momenteel bezig is met het zoeken naar nieuwe uitdagingen. Dat heeft ze ook nodig. En daar is het tijdrijden één van", zegt Willems.

 

Met winst op het EK zal het vertrouwen in haar tijdritcapaciteiten ongetwijfeld ferm gegroeid zijn. Maar Kopecky had al sinds deze zomer door dat er veel mogelijkheden liggen in die tak van het wielrennen.

 

"Ik denk dat Lotte op de Spelen in Parijs gevoeld heeft tot wat ze ook in staat is in het tijdrijden", meent Willems. "Ze heeft zich daar ook super geamuseerd, hoe gek het ook klinkt (Kopecky kwam er ten val, red)."

 

"En ze heeft gevoeld dat de energie die ze in het tijdrijden steekt, ook loont. Ze heeft nog maar eens een extra stap gezet ten opzichte van vorig jaar."

Op het WK moet geklommen worden, iets wat in het voordeel van Lotte speelt.

Ludwig Willems, bondscoach

Binnenkort krijgt Kopecky een kans om zich ook eens te meten met niet-Europese tijdritfenomenen. Want op het WK in Zürich rijdt de Belgische niet alleen de wegrit, maar ook de test tegen de klok.

 

"Dat lijkt me logisch, omdat het programma het ook toelaat: er zit een week tussen de tijdrit en de wegrit", legt de bondscoach uit.

 

"Lotte heeft ook zulke inspanningen nodig, om er naar de wegrit toe de vruchten van te plukken. Maar tezelfdertijd zal ze ook heel veel ambitie hebben voor de tijdrit."

 

Mag ze dan dromen van een nieuwe titel op het WK? "De concurrentie is iets groter, maar anderzijds: als je hier het tijdsverschil ziet ..."

 

"Plus: het parcours daar is totaal anders. Er moet daar wat geklommen worden, iets wat in het voordeel van Lotte speelt."

 

Na de sterrentrui ook een regenboogtrui in het tijdrijden? Kopecky wordt alvast een taaie klant in Zürich.

Gerelateerd: