Spring naar de inhoud

Jouw gids voor het EK wielrennen in Limburg: bekijk alle koersen bij Sporza

Jouw gids voor het EK wielrennen in Limburg: bekijk alle koersen bij Sporza
 di 10 september 2024 12:02

Van woensdag tot en met zondag kun je sterren spotten in Limburg. Ons land organiseert het EK wielrennen en deelt 5 dagen lang Europese sterrentruien uit. Bij Sporza kun je elke EK-koers bekijken. In deze gids bundelen we de belangrijkste informatie. 

Junioren, beloften en profs. Individuele tijdritten, mixed relays en wegritten. Mannen en vrouwen. Iedereen komt tijdens de Limburgse vijfdaagse aan zijn trekken.

 

Bij Sporza zit je op de eerste rij om het EK van a tot z te beleven. Raadpleeg in deze tabel het wedstrijdprogramma en de uitzenduren. Ook Radio 1 brengt verslag uit van de belangrijkste ontwikkelingen in Hasselt.

programma EK wielrennen 2024 in Limburg
datum wedstrijd afstand startuur livestream/tv
11/09 tijdrit junioren (v) 13,3 km 9 uur livestream vanaf 8.50 uur
  tijdrit junioren (m) 31,2 km 10.15 uur livestream vanaf 8.50 uur
  tijdrit beloften (v) 31,2 km 11.45 uur livestream vanaf 12 uur
  tijdrit beloften (m) 31,2 km 13.15 uur livestream vanaf 13.10 uur
  tijdrit elite (v) 31,3 km 15 uur livestream en VRT 1 vanaf 14.50 uur
  tijdrit elite (m) 31,3 km 16.30 uur livestream en VRT 1 vanaf 14.50 uur
12/09 mixed relay junioren 52,3 km 11.30 uur livestream vanaf 11.20 uur
  mixed relay elite 52,3 km 14.20 uur livestream en VRT 1 vanaf 14.10 uur
13/09 wegrit beloften (v) 101,4 km 9 uur livestream vanaf 8.50 uur, VRT 1 vanaf 10 uur
  wegrit beloften (m) 162 km 13.30 uur livestream vanaf 13.20 uur, VRT 1 vanaf 15 uur
14/09 wegrit junioren (m) 129,7 km 9 uur livestream
  wegrit elite (v) 162 km 13.30 uur livestream en VRT 1 vanaf 13.35 uur
15/09 wegrit junioren (v) 72,9 km 9 uur livestream
  wegrit elite (m) 222,9 km 12.30 uur livestream en VRT 1 vanaf 13.30 uur

Hoe ziet het parcours eruit?

14 wedstrijden worden georganiseerd de komende dagen. Die beginnen allemaal nabij de nieuwe piste van Heusden-Zolder en finishen in Hasselt. 

 

Voor de tijdrijders (op de vrouwen junioren na) is een vlakke omloop van 31 kilometer uitgetekend.

 

De startramp staat opgesteld op het Circuit van Zolder en na heel wat lange en rechte stukken wordt de tijd opgemeten aan de Koning Boudewijnlaan.

 

Voor de wegrit wordt een massasprint voorspeld, al is de route zeker niet biljartvlak. De parcoursbouwers hebben zich laten inspireren door de geest van Gent-Wevelgem, waar het ook altijd hinken op 2 gedachten is.

 

Er wordt gewerkt met een Hasseltse lus en een Limburgse lus. Daarin worden kasseien opgediend en ook enkele hellingen die de sprinters kunnen afmatten en aanvallers kunnen inspireren. 

Gerelateerd:

Welke Belgen staan aan de start?

Bondscoach Sven Vanthourenhout trekt de kaart van de Belgische sprinters. De meervoudsvorm is gepast, want Jasper Philipsen en Tim Merlier zijn de 2 speerpunten.

 

Philipsen koerst net als Jordi Meeus in zijn thuisstreek, maar die laatste zal alvast als lead-out moeten fungeren.

 

Het wegvallen van Wout van Aert beperkt de tactische mogelijkheden van de Belgen, waar er nog meerdere afzeggingen zijn. Yves Lampaert rijdt de tijdrit niet.

 

Victor Campenaerts, voormalig Europees kampioen, is zeker niet kansloos voor de medailles in de tijdrit van woensdag.

 

Bij de vrouwen wil Lotte Kopecky zich meten in het werk tegen de klok. Voor de wegrit past ze, aangezien een sprint volgens Kopecky onvermijdbaar lijkt. 

 

Ook bij de jeugdreeksen spotten we zeker en vast Belgische kanshebbers. Zo kan Alec Segaert bij de beloften voor een derde tijdrittitel op een rij gaan. 

Gerelateerd:

Wie zijn de favorieten?

Kijken we naar de mannen profs, dan stellen we vast dat heel wat kleppers woensdag hun kat sturen naar de tijdrit. Remco Evenepoel focust zich op het WK, Van Aert had nog voor zijn val in de Vuelta al afgehaakt.

 

De Britse selectie moet besparen en zakt zelfs niet af naar het EK: Joshua Tarling zal zijn titel dus niet verlengen. Filippo Ganna is na een olympische zomer dan weer helemaal uit vorm.

 

Zoals gezegd liggen er dus kansen voor Campenaerts, die wel zal moeten opboksen tegen topfavorieten als Vuelta-afsluiter Stefan Küng (winnaar in 2020 en 2021) en Stefan Bissegger (winnaar in 2022).

 

Bij de vrouwen zal Kopecky dus ontdekken waar ze staat tegenover de Nederlandse favorietes Ellen van Dijk en Riejanne Markus.

Zaterdag werken de vrouwen elite hun wegrit af en Lorena Wiebes wil de trui weer erven van haar ploeg- en landgenote Mischa Bredewold. Luistert iedereen nu wel naar de ploegtactiek? Vorig jaar rook en greep Bredewold haar kans op de VAM-berg.

 

Bij Oranje moet Charlotte Kool, nochtans pijlsnel in de Tour, op de bank blijven zitten. Dat betekent dat Wiebes wellicht moet afrekenen met een trosje Italiaanse concurrentes zoals Elisa Balsamo, Rachele Barbieri en Chiara Consonni. Let ook op aalvlugge outsiders als Daria Pikulik en Lotta Henttala.

Wil een Belgische sprintkopman blinken met goud, dan moet hij afrekenen met pittige concurrenten. Olav Kooij en Jonathan Milan verkeren in bloedvorm.

 

Al staat een sprint dus niet in steen gebeiteld. Vooral Nederland kan dankzij Mathieu van der Poel op 2 paarden wedden.

 

De wereldkampioen kan bondgenoten ronselen bij Denemarken (Mads Pedersen), Frankrijk (Christophe Laporte) of Zwitserland (Stefan Küng)

Alle informatie voor de fans en bezoekers

Er worden bijzonder veel toeschouwers verwacht in Limburg voor de EK-week. Wil je zelf ook een kijkje gaan nemen? De organisatie heeft alle nuttige en praktische informatie gebundeld in deze EK-fangids.