ATP klassement

naampunten
1
Jannik Sinner
11180
22
Alexander Zverev
7075
3
Carlos Alcaraz
6690
42
Novak Djokovic
5560
5
Daniil Medvedev
5475
6
Andrey Rublev
4645
75
Taylor Fritz
4060
81
Hubert Hurkacz
4060
91
Casper Ruud
4010
101
Grigor Dimitrov
3965

Vroeger "iets te lui", nu Djokovic uitgeschakeld, met dank aan coach Xavier Malisse: "Hard werk loont"

 zo 1 september 2024 08:04
Alexei Popyrin.

Voor het eerst in meer dan 20 jaar zal geen van de 4 grandslamtoernooien gewonnen worden door Federer, Djokovic of Nadal. En daar heeft de Australiër Alexei Popyrin mee voor gezorgd op de US Open. Met dank aan het tactische plannetje ook van coach Xavier Malisse: "Een grote verrassing."

De uitschakeling van Carlos Alcaraz in de 2e ronde van de US Open was al een grote verrassing, de exit van Novak Djokovic in de 3e ronde misschien nog iets meer.

 

De 24-voudige grandslamwinnaar moest in 4 sets het hoofd buigen voor Alexei Popyrin, de poulain van Xavier Malisse. Al heeft de Belgische coach wel zijn hoofd moeten breken over de beste aanpak.

 

"Zelfs een tactisch plan opstellen tegen Djokovic is al heel moeilijk", zegt Malisse. "Maar we zijn er toch goed in geslaagd: veel variatie, veel slice, af en toe serve and volley... Alles om Djokovic toch maar uit zijn spel te houden."

 

"Dat is in de eerste twee sets bijna perfect gelukt. Djokovic raakte zelfs geënerveerd, maar in de 3e set was Alexei iets minder. In de 4e set heeft hij de tactiek dan weer toegepast en een paar heel mooie punten gemaakt."

We zijn twee jaar geleden beginnen te werken en nu is hij fysiek ongelofelijk sterk geworden.

Xavier Malisse

Dat het nummer 28 van de wereld veel in zijn mars heeft, wist Malisse. Maar dit? "Het is toch een grote verrassing. Je moet het toch maar doen tegen de zevenvoudige winnaar van de US Open."


"We wisten dat Alexei heel goed aan het spelen was en hard gewerkt had. Dan is het leuk dat de vruchten juist op dit moment geplukt kunnen worden."

 

Popyrin stond te boek als een groot talent, maar Malisse had één groot werkpunt. "Hij was fysiek niet zo sterk, hij was iets te lui", zegt hij.

 

"We zijn twee jaar geleden beginnen te werken en nu is hij fysiek ongelofelijk sterk geworden. En hard werk loont."

 

Popyrin staat nu tegenover de Amerikaan Frances Tiafoe. Wat is nog mogelijk? "We bekijken het match per match. Tiafoe speelde in Cincinnati nog de finale en krijgt nu de steun van het thuispubliek. Onze verwachtingen blijven hetzelfde: ronde per ronde."

Gerelateerd: