Zo straf is de "tennisscore" van Cercle Brugge: slechts 3 keer deed Belgische ploeg ooit beter buitenshuis

 do 22 augustus 2024 23:55

Historische avond voor Cercle Brugge. Door een 1-6-monsterzege tegen Wisla Krakow staat de Vereniging niet alleen dicht bij zijn eerste Europese groepsfase ooit, maar zette het meteen ook een zelden geziene "tennisscore" buitenshuis neer. Slechts drie Belgische ploegen deden ooit straffer.

Memorabele avond voor Cercle Brugge in Polen én ook een fascinerend resultaat voor liefhebbers van statistieken.

 

Want een 1-6-overwinning op een Europese verplaatsing door een Belgische ploeg? Dat is toch vrij zeldzaam. In het verleden deden amper twee teams ooit straffer.

 

Zo won Anderlecht in 1966 op bezoek bij het Finse Haka Valkeakoski met 1-10 - met voorsprong de strafste Belgische uitzege ooit in Europa. Daarnaast won paars-wit twaalf jaar geleden ook al eens met 0-6 op bezoek bij het Litouwse Ekranas Panevezys.

De andere Belgische club die ooit nóg ruimer won dan Cercle was Club Luik in 1988. Zij draaiden Union Luxemburg toen met 1-7 door de gehaktmolen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Thibo Somers: "Liever clean sheet behouden, maar we mogen trots zijn"

Cercle-kapitein Thibo Somers pikte ook zijn doelpuntje mee in de monsterzege en was achteraf fier op zijn ploeg. "We hadden het vooraf zeker niet gedacht. We waren al blij met een gelijkspel, maar toen we vroeg scoorden, wisten we dat we moesten doorduwen en dat hebben we ook gedaan."

 

"We wisten dat we na rust scherp moesten blijven, want een tegendoelpunt zou hen meteen weer hoop geven in zo'n vol stadion. Gelukkig konden we snel de 0-4 scoren en de match doodleggen. We waren wel liever met een clean sheet naar huis gegaan, maar we mogen niet vergeten dat we er zelf 6 gemaakt hebben. Daar mogen we heel trots op zijn."

Het is een grote club en we zijn blij dat we dit hebben mogen meemaken.

Thibo Somers

In het stadion in Krakau waren zo'n 25.000 supporters aanwezig. "De sfeer was ongelofelijk, wat de score ook was. Je had niet het gevoel dat dit een tweedeklasser is. Het is een grote club en we zijn blij dat we dit hebben mogen meemaken."


Wordt de terugmatch in Brugge dan gewoon een formaliteit?

 

"We moeten proberen een overwinning uit de brand te slepen. Dan is er weer een stukje geschiedenis geschreven. We zijn er nog niet zeker van, maar we hebben wel al een hele goede stap gezet richting de groepsfase van de Conference League."