Harrie "Hattrick" Lavreysen flitst naar 3 gouden medailles op de piste en is meest succesvolle Nederlander ooit

 zo 11 augustus 2024 16:52
Harrie Hattrick met zijn drie gouden medailles.
Harrie Hattrick met zijn drie gouden medailles.

Nederland heeft een nieuwe nationale held. Harrie Lavreysen (27) kroonde zich met zijn unieke gouden hattrick in Parijs en zijn twee titels uit Tokio tot de meest succesvolle Nederlander ooit op de Olympische Zomerspelen. Een geboren winnaar, die al jaren de sprintnummers op de piste domineert en stilaan een kamer moet bijbouwen voor al zijn prijzen.

Reikhalzend keek heel Nederland al weken uit naar Harries Hattrick.

 

Een reeks gouden medailles die al begon op de Olympische Spelen in Tokio drie jaar geleden en die Harrie Lavreysen in Parijs afmaakte.

 

De prijzenkast van de baanwielrenner puilt stilaan helemaal uit, met liefst 30 (!) gouden plakken op de Spelen, EK's en WK's sinds 2018. 

 

In telkens drie sprintonderdelen (de teamsprint, individuele sprint en keirin) heeft Lavreysen natuurlijk op elk kampioenschap mogelijkheden bij de vleet. Zo ook in Parijs, waar hij zijn rekening opende op de teamsprint.

 

Samen met landgenoten Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg knalde Lavreysen er naar een wereldrecord en zijn eerste goud van deze Spelen.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Geen scenario zoals in Tokio

En ook in de individuele onderdelen was Lavreysen meteen op de afspraak, met zijn onnavolgbare versnelling.

 

In de kwalificaties van de sprint knalde 'Harrie Hattrick' naar alweer een wereldrecord, in de finale droogde hij de Australiër Richardson af voor zijn tweede goud, drie dagen na zijn eerste.

 

Two down, one to go. De medaillestrijd in de keirin, het altijd verraderlijke sprintnummer waar Lavreysen in Tokio nog naliet om zijn hattrick compleet te maken, stond op de slotdag op het programma.

 

De Nederlander bleef uit het gewoel bij een valpartij en rekende opnieuw af met eeuwige belager Richardson. Olympische hattrick afgemaakt, nu wel. 

 

Slecht twee renners deden Lavreysen dat kunstje voor. Ook Britten Chris Hoy in 2008 en Jason Kenny in 2016 kroonden zich tot olympisch kampioen in zowel teamsprint, sprint als keirin.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Opnieuw in LA 2028?

Het werd de eerste drieklapper van Lavreysen op de olympische sprintnummers, maar niet op EK's of WK's. In 2020 en 2021 tekende hij al voor drie wereldtitels in hetzelfde jaar, in 2023 en dit jaar voor de Europese triple. 

 

En dat terwijl hij nog maar 27 jaar jong is. Op de Spelen van Los Angeles zou Lavreysen dus zomaar voor een tweede hattrick op een rij gaan.

 

Nu al is hij met zijn vijf gouden plakken de meest succesvolle Nederlander ooit op de Olympische Zomerspelen, aangevuld met die in de teamsprint en sprint van Tokio. 

 

Het succesverhaal van de man uit het Brabantse Luyksgestel, die zijn carrière begon als BMX'er, is nog niet geschreven. Harries Hattrick, is het ook over vier jaar weer een veelgebruikte kop in de Nederlandse media? 

Dolblij met 3 keer goud.
Dolblij met 3 keer goud.