Het spook van de Spelen blijft Bolingo achtervolgen: geraakt ze nog fit voor Cheetahs? "Het is zoeken naar bevrijding"

 ma 5 augustus 2024 16:19
Cynthia Bolingo druipt teleurgesteld af.

De geschiedenis herhaalt zich voor Cynthia Bolingo. Alsof er een vloek boven de Belgische atlete hangt, loopt ze ook in Parijs weer vol vraagtekens rond. Een moeizame reeks van de 400 meter zette maandagmorgen in de verf wat iedereen vreesde: komen ook deze Spelen te vroeg voor Bolingo? En zo moeten ook de Belgian Cheetahs weer naar de tekentafel. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Het was een pijnlijk beeld tijdens de ochtendsessie: als achtste en laatste sleurde Cynthia Bolingo zich over de streep tijdens de reeksen van de 400 meter.

 

Haar tijd: 52"77 - bijna 3 seconden boven haar persoonlijke record van 49"96.

 

En zo lijkt de vloek van de Olympische Spelen voort te duren voor de Belgische sprintster. In Tokio kon ze niet deelnemen met een hamstringblessure, in Rio geraakte ze verrassend genoeg niet door de reeksen - een "drama" noemde ze het zelf.

 

Bolingo heeft nochtans de snelheid en het intrinsieke talent om mee te strijden in olympische finales. Getuige: ze was vorig jaar de eerste Belgische vrouw ooit die in de WK-finale van de 400 meter liep. 

 

Maar een opeenstapeling aan blessures verhinderde de inmiddels 31-jarige atlete om tijdens haar loopbaan haar toegedichte potentieel te bereiken.

Ik heb nog niet het gevoel dat ik bevrijd loop na mijn blessure. 

Cynthia Bolingo

Zo stond Bolingo ook voor Parijs 2024 weer voor een ferme race tegen de klok.

 

Een drietal weken geleden sloeg het noodlot opnieuw toe voor de Belgische atlete. Op een zucht van de Spelen herhaalde de geschiedenis zich: een nieuwe blessure, deze keer aan haar kuit. En het seizoen van Bolingo verliep al moeizaam met kleine kwaaltjes en tegenvallende tijden.

 

Dan maar de handdoek gooien? Neen, meer dan ze werd neergeslagen, veerde onze landgenote in haar carrière ook weer recht.

 

Met twee doelen voor ogen - de individuele 400 meter en de aflossing met de Belgian Cheetahs - stoomde ze zich in sneltempo nog klaar voor de Spelen in Parijs.

Veel vraagtekens voor en rond Bolingo.

Al botste Bolingo vandaag dus toch op de grenzen van het mogelijke. 


"De sessie was echt lastig", schudde ze het hoofd. "Het is eigenlijk naar het beeld van mijn seizoen: niet regelmatig genoeg en niet vergelijkbaar met mijn niveau op training." 

"Ik vond ook nooit mijn ritme in de race. Mijn vorm is gewoon niet goed genoeg na de blessures. Ik voel me fysiek steeds beter, maar ik loop nog niet echt bevrijd. Het is nog zoeken naar vertrouwen." 

Alleen is er tijdens de onverbiddelijke Spelen maar weinig tijd voor die zoektocht . Dinsdag/morgen zou ze al opnieuw moeten aantreden in de individuele herkansingen.

"Het is frustrerend dat ik nu mijn toptijden nog niet kan lopen. Ik kan het alleen maar accepteren en hopen dat volgend seizoen beterschap brengt", lijkt ze zelf toch al stilletjes de handdoek te gooien.

Wissel van de wacht?

En zo cirkelen er ook opnieuw vraagtekens rond de Belgian Cheetahs.

 

De dubbel leek vooraf al een "mission impossible" voor de Belgische atlete, maar het was absoluut het proberen waard. Met een Bolingo in topvorm schuurt het aflossingsteam tegen de top aan.

 

Wat nu?

 

"De coach zal de juiste beslissing nemen", klonk het eerlijk bij Bolingo. "Al zou ik natuurlijk graag bij het team blijven", zegt de Belgische.

"We hebben een sterke ploeg. Nu is het is aan anderen om er de loopster met de beste vorm uit te pikken." 

Dat die loopster Bolingo zal worden, lijkt na haar moeizame reeks plots wel heel klein geworden.

programma Cynthia Bolingo (Paris 2024)
maandag 5 augustus 400 meter reeksen 12.19 uur 8e in reeks - naar herkansing
dinsdag 6 augustus 400 meter herkansingen (evt) 11.20 uur liveblog
woensdag 7 augustus 400 meter halve finales (evt) 20.45 uur liveblog
vrijdag 9 augustus 400 meter finale (evt) 20.00 uur liveblog
programma Belgian Cheetahs (Paris 2024)
vrijdag 9 augustus
4x400 meter reeksen 4e in reeks, naar finale liveblog
zaterdag 10 augustus 4x400 meter
finale 7e in 3'22"40 liveblog
Gerelateerd: