Meer dan enkel Emma Meesseman: waarom Belgian Cats medaille mogen ambiëren in Parijs - "Dit is een uitgelezen kans"

 wo 24 juli 2024 06:45

De honger is groot bij de Belgian Cats. Nooit leken de Belgische basketbalvrouwen zó klaar voor de Olympische Spelen. Met Emma Meesseman als dirigent en een nieuwe generatie als brandversneller: hoe hoog mogen de Cats mikken? "Ik zie ze echt wel terugkomen met een medaille", voorspelt Ann Wauters in de speciale olympische Sporza Daily.

Het olympische basketbaltoernooi is er de komende weken om verschillende redenen eentje om naar uit te kijken.

Vanuit Belgisch perspectief hebben we het dan vooral over de ambitieuze Belgian Cats. Zo verscheen de alternatieve "Power Ranking" vorige week nog. En opvallend: de Belgische basketbalvrouwen worden als tweede na het Amerikaanse sterrenensemble gepronostikeerd.

 

Maar is zilver ook echt realistisch in Parijs?

 

"Absoluut, ja", toont ex-basketbalster Ann Wauters zich positief. "Dat ze daar als tweede op staan, is zeker terecht."

 

"Met de Verenigde Staten moeten ze wel één grootmacht voor zich laten gaan. Hoewel ze de VS een paar maanden geleden op een buzzer beater na hadden verslagen, zullen we op de Spelen een volledig ander VS zien."

 

"Maar voor de rest zie ik het positief in voor de Cats. Ik zie ze echt wel terugkomen met een medaille."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Jong geweld

Het geheime wapen van de Cats op de komende Spelen: het vele jonge geweld.

 

"Het is echt opvallend dat de jongere speelsters - die nog geen olympische ervaring hebben, althans - veel meer durven en veel minder schrik hebben."

 

"En dat is de mentaliteit die we nodig hebben. Die speelsters zijn niet langer blij dat ze de Spelen gewoon gehaald hebben, die willen écht meer."

Dit is een uitgelezen kans waar ze nu van moeten profiteren.

Ann Wauters

Zo is bijna de helft van de selectie van de Cats nieuw in vergelijking met de kern in Tokio drie jaar geleden.

 

"Dat is typisch na een olympiade: een beetje nieuw geweld proberen te integreren. Dat hebben de Belgen ook goed gedaan, vind ik. De overgang is vlot verlopen. Je ziet dat onze nieuwkomers hun plaats echt al hebben gevonden en ook durven te spelen binnen het bestaande team."

 

"En dat is een groot voordeel. Andere landen en potentiële tegenstanders van de Belgen hebben toch meer moeite met die overgang. Zo blijven die ploegen wat in een overgangsfase zitten. Maar wij hangen niet zomaar af van onze "starting five". Iedereen kan zijn steentje bijdragen"

 

Zo lijken deze Spelen geen moment te vroeg gekomen. "Neen neen, dit is een uitgelezen kans waar ze nu van moeten profiteren", sluit Wauters hoopvol af.