21 zeges op 52 koersdagen en een record van Eddy Merckx aan flarden: het seizoen van Tadej Pogacar in cijfers

 di 23 juli 2024 13:29
Pogacar heerst in 2024.

18 dagoverwinningen, 3 eindzeges en 7 podiumplaatsen. Dat is het voorlopig rapport van Tadej Pogacar in dit indrukwekkend seizoen. Maar er is meer dan dat. De Sloveen breekt tussendoor records, evenaart grootheden en presteert in z'n eentje beter dan veel ploegen. Een bloemlezing van zijn statistieken. 

Bijna 35%

Het aantal overwinningen dit seizoen van Tadej Pogacar is niet meer op één, twee, drie of vier handen te tellen. De teller staat op 21. 

 

In de zegeranking steekt hij er met kop en schouders bovenuit. Tim Merlier (12), Jonas Vingegaard (8) en Mads Pedersen (8) komen niet in de buurt van de Sloveen. 

 

Die 21 overwinningen verzamelde hij in amper 6 wedstrijden. In eendagskoersen was hij succesvol in Strade Bianche en Luik-Bastenaken-Luik. Daar plakte hij een derde plaats in Milaan-Sanremo aan vast.

 

Daarnaast ging hij op rittenjacht in de Ronde van Catalonië (4), de Giro (6) en de Tour (6). 

 

Telkens pakte het 25-jarig talent ook de eindzege mee in die rittenkoersen. Dat brengt het voorlopig totaal op 21.

 

Los van die eindoverwinningen mocht Pogacar dit seizoen 18 keer juichen, en dat in amper 52 koersdagen. Ruim 30% van zijn koersen wint de Sloveen dus. 

Begin maart won Tadej Pogacar meteen zijn 1e koers van het seizoen: Strade Bianche.

Naast Maertens en Merckx

De meeste indruk maakte Pogacar in de Ronde van Italië en de Ronde van Frankrijk. Hij onderstreepte zijn eindzeges telkens met 6 ritoverwinningen. 

 

Dat is historisch, want slechts 2 renners konden al minstens 6 etappes winnen in twee grote rondes in één seizoen. Dat waren Eddy Merckx (1973) en Freddy Maertens (1977). 

 

Merckx presteerde exact hetzelfde in de Giro en de Vuelta, Maertens deed er nog een schepje bovenop.

 

Zijn 7 ritzeges in de Ronde van Italië en vooral zijn 13 ritzeges in de Ronde van Spanje staan hoog aangeschreven in de geschiedenisboeken. 

 

Het winnen van de Giro en de Tour in één seizoen komt ook niet vaak voor. De laatste die het deed voor Pogacar was de Italiaan Marco Pantani, in 1998.

Spelenderwijs reed Tadej Pogacar naar 6 ritzeges en eindwinst in de Giro.

Veel WorldTour-succes

Tijdens dat succes in de grote rondes brak Tadej Pogacar ook een straf record. Nooit droeg iemand meer leiderstruien (39) in een grote ronde dan de Sloveen. Het vorige record stond op naam van niemand minder dan Eddy Merckx, met 37 exemplaren.

 

Pogacar reed dit seizoen enkel WorldTour-wedstrijden, koersen op het hoogste niveau. Dankzij zijn prestaties is hij oppermachtig in de UCI-ranking.

 

Met bijna 11.000 punten leidt de Sloveen, 5.000 punten meer dan zijn eerste achtervolger Remco Evenepoel.

 

Wat ook nog opvalt, is dat de Sloveen daarmee beter doet dan heel wat teams. Enkel zijn eigen ploeg UAE, Visma-Lease a Bike, Ineos, Lidl-Trek, Decathlon-AG2R en Soudal - Quick Step pakten meer punten. 

 

Op z'n eentje zou Pogacar dus netjes op de 7e plaats staan in de UCI-ranking per ploeg. De definitie van dominantie. 

Gerelateerd: