Justine Ghekiere blinkt in de bergtrui in de Giro Donne: "Blauw behouden is het doel"

 za 13 juli 2024 18:34
Justine Ghekiere staat als leider in het bergklassement op het podium van de Giro Donne.
Justine Ghekiere pronkt op het Giro-podium met haar blauwe trui.

Lotte Kopecky domineert het puntenklassement en staat op 1 seconde van roze, maar is niet de enige Belgische op het podium in de Giro Donne. Justine Ghekiere nam vandaag de leiding over in het bergklassement en wil die trui niet meer afgeven.

Justine Ghekiere bolde bovenop Blockhaus als 20e over de meet, op ruim 10 minuten van ritwinnaar Bradbury. Relatief anoniem, zou je denken, maar de 28-jarige renster van AG Insurance - Soudal had zich onderweg al onderscheiden.

 

Tijdens de eerste passage op de klimlus kwam Ghekiere als eerste boven op de Passo Lanciano, goed voor 20 bergpunten. Daarmee dikte ze haar puntentotaal aan tot 41, wat volstond om met de blauwe trui op het podium te verschijnen. En dat was geen toevalstreffer.

 

"Ik had echt wel mijn zinnen gezet op die blauwe trui. Daarmee kom je op het podium van de Giro. Na al de tegenslagen die ik kende, ben ik zo blij dat ik daarnet die blauwe trui mocht gaan showen op het podium. Ik hoop hem morgennamiddag ook nog te hebben"

Zo blij met mijn blauwe trui. Ik hoop hem morgennamiddag ook nog te hebben.

Bergkoningin Justine Ghekiere

Ghekiere moest vrijdag nog naar het ziekenhuis om haar lip te laten hechten na een stevige tuimelperte. "Maar er was niets mis met mijn benen en dus besloot ik er vol voor te gaan. Ik heb al mijn frustratie in deze etappe gestoken."

 

"Mijn eindmeet lag op de top van de Passo Lanciano. Ik kon immers geen goed eindklassement meer rijden en ritwinst ging ook niet lukken. Op het einde heb ik nog wat energie kunnen sparen voor de rit van morgen."

 

Morgen, zondag, staat de slotrit van de Giro Donne op het programma. Tussen Pescara en L'Aquila zijn maximaal 27 bergpunten te verdienen. Lotte Kopecky en Eve Bradbury volgen op respectievelijk 7 en 11 punten van Ghekiere.

Gerelateerd: