Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Recordjager Mark Cavendish is klaar om Eddy Merckx te onttronen: "Ik wil 40 Tourritten winnen"

 wo 26 juni 2024 10:29
Mark Cavendish kon dit jaar al 2 keer winnen.

Met één doel staat Mark Cavendish zaterdag aan de start in Firenze: in de Tour een 35e rit winnen. Dan wordt hij alleen recordhouder en laat hij Eddy Merckx achter zich. "Het is een mooi verhaal", zegt Cavendish.

Vorig jaar was Mark Cavendish al op recordjacht. Maar een dag nadat hij naast een 35e ritzege gegrepen had, sloeg het noodlot toe. De Brit viel en brak zijn sleutelbeen.

Weg record, weg droom.

Voor Cavendish leek het een einde in mineur te zijn van zijn glorierijke carrière. Maar "The Manx Missile" wilde nog niet met pensioen gaan. Met nog 1 groot doel voor ogen laadde hij zich op voor een 19e seizoen als profwielrenner.

"Je kan je carrière niet stoppen met een sleutelbeenbreuk", vertelt Cavendish net voor de Tour. "Het verhaal rond die 35e ritzege is mooi. Voor de sponsors, voor de fans en voor de media."

"Maar ook voor mezelf als wielrenner en atleet is het leuk. Het is een doel. Het geeft me de motivatie om elke dag opnieuw op mijn fiets te springen."

Ik wil 36, 37, zelfs 40 ritten winnen.

Mark Cavendish

Maar Cav zou Cav niet zijn als hij niet nóg meer zou willen. "Ik wil 36, 37, zelfs 40 ritten winnen."

Om zijn droom waar te maken kan de Brit rekenen op een sterke lead-out, met Michael Mørkøv als laatste man. "Een sprint is altijd hectisch met veel variabelen die je zelf niet in de hand hebt. Met een goede lead-out kan je die variabelen toch iets meer onder controle houden."

Cavendish en zijn ploeg lijken dus klaar om voor het record te gaan. En ook het parcours van de Tour leent zich tot genoeg kansen voor Cav met 8 potentiële sprintritten.

Kan hij er eentje verzilveren en alleen recordhouder worden in de Tour? In de derde rit krijgt hij al een eerste afspraak met de geschiedenis.

  Meeste ritzeges in de Tour
34 Eddy Merckx en Mark Cavendish
28 Bernard Hinault
25 André Leducq
22 André Darrigade
20 Nicolas Frantz
19 François Faber
17 Jean Alavoine
16 Jacques Anquetil, René le Greves en Charles Pélissier
15 Freddy Maertens
Gerelateerd:
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.