ATP klassement

naampunten
1
Jannik Sinner
9570
2
Novak Djokovic
8460
3
Carlos Alcaraz
8130
4
Alexander Zverev
7015
5
Daniil Medvedev
6525
63
Alex De Minaur
4185
7
Hubert Hurkacz
4105
82
Andrey Rublev
4070
91
Casper Ruud
4030
10
Grigor Dimitrov
3770

Nummer 2 Carlos Alcaraz voelt zich "opgejaagd" door nieuwe shotklokregel: "Erover praten met ATP"

 vr 21 juni 2024 12:49
De Spanjaard werd gehinderd door de shotklok.
Carlos Alcaraz ging er gisteren uit in de 1/8e finales van Queen's tegen de Brit Jack Draper.

Er is iets veranderd in de tenniswereld en dat bevalt Carlos Alcaraz niet. De Spaanse topper verloor gisteren in de 1/8e finales van het ATP-grastoernooi van Queen's en gaf de wijziging van de shotklokregel aan als belangrijke oorzaak.

De ATP, de organisator van de mannentour, test sinds het einde van Roland Garros een nieuwe regel uit met de shotklok. Die telt 25 seconden af en werd voorheen gestart toen de stoelscheidsrechter de score na een rally uitsprak.

Bij de test begint de aftelklok naar de volgende opslag evenwel bijna onmiddellijk te lopen, wanneer het vorige punt beëindigd is.

De nieuwe regel is bedoeld om de flow van het spel te bevorderen en een beter timemanagement na te streven. De ATP wil de test nog in alle ATP-toernooien dit jaar uitvoeren, waarna een evaluatie zal volgen.

Het is bizar. Ik heb enkel tijd om 2 ballen te vragen en niet te stuiteren. Ik heb dit nog nooit gezien in het tennis. Ik voelde me de hele tijd opgejaagd.

Carlos Alcaraz is alvast geen voorstander. De Spaanse nummer 2 van de wereld vertelde dat hij geen tijd had om zijn vertrouwde routines tijdens een match te volgen. Hij sprak er stoelref Mohamed Lahyani op aan.

"Hij zei me dat er een nieuwe regel is, waarbij de klok nooit stopt. Als een punt afgelopen is, gaat de klok meteen weer lopen", legde Alcaraz uit.

"Ik denk dat dat iets slechts is voor de spelers", voerde hij zijn anti-betoog. "Ik maakte het punt af aan het net en had geen tijd om ballen te vragen. Ik bedoel niet dat ik geen handdoek kan gaan halen... Het voelt alsof ik geen ballen kan gaan vragen."

"Het is bizar. Ik heb enkel tijd om 2 ballen te vragen en niet te stuiteren. Ik heb dit nog nooit in het tennis gezien."

"Als je een lang punt gespeeld hebt of het afgemaakt hebt aan het net, wil je even naar die handdoek toe of wil je gebruikmaken van je routine. In mijn geval betekent dat 4 ballen vragen, mij concentreren op het volgende punt, botsen met de bal en zo goed mogelijk serveren."

Alcaraz ervaart de shotklok helemaal anders nu: "Ik voelde me de hele tijd opgejaagd. Ik had geen tijd om te stuiteren en mijn routines te doen."

Volgens de ATP zou een scheidsrechter wel de mogelijkheid hebben om de shotklok op pauze te zetten los van de speler of het toernooi.

Alcaraz kreeg de vraag of hij de ATP zal aanspreken over de materie. "Ik heb het nog niet gedaan, maar ik zal het zeker doen." Alcaraz won Roland Garros en verdedigt in Wimbledon, dat op 1 juli begint, zijn titel.

Gerelateerd: