Ga naar de inhoud

"Alexander Doom heeft de code van de 400m gekraakt, we hebben het einde nog niet gezien van hem"

 di 11 juni 2024 13:12

Alexander Doom beleeft een droomjaar: in maart wereldkampioen indoor, nu Europees kampioen outdoor. En dan moeten de Spelen er nog aankomen. Trainer Philip Gilson beseft dat hij goud in handen heeft, voormalig 400m-loper Cedric Van Branteghem (nu CEO van het BOIC) kijkt al uit naar Parijs.

Niemand kent Alexander Doom beter dan zijn coach Philip Gilson, maar ook hij keek verbluft naar de prestatie van zijn poulain in de finale van de 400 meter.

 

"We wisten dat hij top was en dit was een situatie waarin je jezelf kunt overstijgen. Hij heeft perfect de wedstrijd gelopen die we voor ogen hadden."

 

Een van de belangrijkste troeven van Doom is dat hij in de laatste rechte lijn nog van de concurrentie kan weglopen. "Ik was nieuwsgierig of hij het opnieuw kon doen in de laatste 100 meter. Hoe zou hij reageren als Dobson (de zilveren medaille) zou komen opzetten? Hij reageerde daar prachtig op. Als een echte topper."

 

En dat ondanks een lichte blessure (aan zijn psoas), of moeten we dat niet overdrijven? "Dat hoort bij topsport", vindt Gilson. "Je drijft je lichaam tot het uiterste, zoekt de limiet op."

 

"Op het WK indoor had hij ook last van een pijntje, toen aan zijn kuit. Daar moet je mee leren om te gaan als sporter. Het is aan ons om dat mentaal mee te nemen in de voorbereiding. Maar ook hierin blijft hij stappen zetten. Dat is het prachtige aan Alexander."

Het zou crimineel zijn als Alexander als eerste Europeaan onder de 44 seconden kan duiken. Maar we gaan er niet achter jagen.

Philip Gilson (coach Alexander Doom)

Gilson wil zich niet te veel blindstaren op zijn fantastische 44"15. "Iedereen kickt erop, maar tijden zijn er om te verbeteren, terwijl een Europese titel voor altijd is."

 

En toch... "Het zou wel crimineel zijn mocht Alexander de eerste Europeaan worden die onder de 44 seconden duikt. Toen ik jong was, droomde ik er al van om een atleet onder de 44 te krijgen."

 

"Maar we gaan daar niet achter jagen. Nogmaals: tijden zijn er om te breken. We krijgen hier geen extra druk van. Absoluut niet."

 

Doom liep op dit EK ook al de gemengde estafette en straks misschien ook nog de 4x400 meter. Wordt het niet allemaal wat veel? "Zelfs Jacques Borlée heeft me gezegd dat Alexander nu individueel zijn kans moet gaan."

 

"Alexander is een team player, maar we moeten de combinatie met de estafettes na dit EK zeker eens bespreken met alle coaches. Individueel krijgt hij nu misschien een kans van once in a life time. We gaan er zeker iets van maken in Parijs."

Doom en Gilson
Alexander Doom met coach Philip Gilson.

Van Branteghem: "Verwachtingen overstegen"

Cédric Van Branteghem heeft de prestaties van Alexander Doom ook op de voet gevolgd. Niet alleen omdat hij als CEO van het BOIC plots een potentiële medaillekandidaat ziet opstaan, maar ook omdat hij zelf jarenlang het boegbeeld was van de 400 meter in België.

 

"Het was fenomenaal. Hij heeft de verwachtingen misschien zelfs overstegen."

 

"Eerst en vooral omdat hij heeft gewonnen, want de tegenstand was toch niet min. Maar dan komt er ook nog die tijd bij. Een wereldtijd. Niemand werd ooit Europees kampioen in een snellere tijd. Daarmee is hij nu absolute wereldtop."

 

"Alexander heeft de laatste jaren de code van de 400 meter gekraakt. Het is een heel moeilijk nummer: start je te snel, dan bekoop je dat op het einde. Vertrek je te traag, dan kun je dat nooit meer inhalen."

 

"Zijn enorme kracht is dat hij met zijn lange benen in de laatste 100 meter het minste vertraagt van iedereen, waardoor het lijkt alsof hij nog versnelt."

 

"Ik denk dat we het einde nog niet gezien hebben van Alexander. Met deze tijd had hij op de Spelen van Tokio brons behaald. We willen hem niet onnodig nog meer druk geven; maar er is zeker iets speciaals mogelijk. Ook op de 4x400 meter."

Gerelateerd: