Ga naar de inhoud

"Plots zaten we in cel met lege maag": Nederlands gravelduo vertelt uniek "douche"-verhaal op parking in VS

 do 6 juni 2024 14:01
Laurens ten Dam aan het werk in de Unbound Gravel.

Laurens ten Dam en Thomas Dekker zullen dubbel zo voorzichtig zijn de volgende keer dat ze het stof van hun lichaam spoelen. Na een trainingsrit voor de Unbound Gravel vorige week werden ze opgepakt door de Amerikaanse politie, omdat ze op een parking stonden te "douchen". "Terwijl we dat deden, hoorde ik iemand aan de overkant heel boos schreeuwen", vertellen ze sappig hun verhaal in een podcast.

Het plan van Dekker en Ten Dam: lekker op tijd naar de Verenigde Staten afreizen om op het parcours van de Unbound Gravel te trainen voor de grote dag.

 

In theorie een idee waar weinig op aan te merken valt. In praktijk zaten de twee Nederlandse ex-profrenners 24 uur later in de gevangenis van Oklahoma.

 

Laurens ten Dam en Thomas Dekker wilden zich na een lange training verfrissen op de parking van een Mexicaans restaurant. Dat met flessen water, want een douche was niet in de buurt.

 

"Nadat Thomas mij had afgespoeld verwisselde ik snel mijn broek tussen de autodeuren", vertelt Ten Dam in de podcast Live Slow Ride Fast.

 

"Maar terwijl ik dat doe, hoor ik aan de overkant iemand heel boos schreeuwen."

In de aanklacht stond dat we elkaar met waterflessen besproeiden als twee gay cyclists.

Laurens ten Dam

Een boze man vond het niet kunnen dat de heren "in hun blote reet" op een parking stonden en belde de politie. Ze werden meegenomen naar een cel zonder het hapje Mexicaans eten dat ze voor ogen hadden.

 

"In de aanklacht stond dat we elkaar met waterflessen besproeiden als twee gay cyclists", lacht Ten Dam er na afloop van de gravelrace om. "Maar ja, daar zaten we dan. Met een lege maag in de cel."

 

Na tien uur nietsen, mocht het duo het politiekantoor verlaten. Voor de rechter hoefden ze niet te verschijnen. Wel waren de renners een borg van 185 dollar armer.

 

Laurens ten Dam werd na het douche-avontuur alsnog 50e op 119 deelnemers in de Unbound,  Dekker deed 8 plaatsen beter.

Gerelateerd: